življenjska ogroženost

Vprašanja na tosemjaz.net.
dežnik²

življenjska ogroženost

ObjavaNapisal dežnik² » 31 Jul 2020 13:05

živjo,
zanima me če lahko psihologa na pregledu prosim da ne pove staršem ničesar tut če mam samomorilske misli in take stvari in tut če sm v življenski ogroženosti ga lahko prosim da ne pove staršem in da to samo midva rešiva?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: življenjska ogroženost

Uredništvo » 31 Jul 2020 13:42

Lepo pozdravljena.

Hvala, da si se s svojim vprašanjem obrnila na nas. Predlagam, da se o tem pogovoriš s svojim psihologom. Načeloma je tako, da smo psihologi etično in z zakonom zavezani deliti s starši skrbi v zvezi z ogroženostjo življenja mladoletne osebe v naši oskrbi. Naj pa poudarim, da tukaj ne gre za to, da bi želeli ogroziti ali izdati zaupanje te osebe, ampak za to, da je ta oseba mladoletna in potrebuje podporo družine v primeru, ko ogroža svoje življenje. Čeprav mladostnik v naši obravnavi na primer obljubi, da si ne bo nič storil, kot psihologi ne moremo zagotovo vedeti, ali je to res, tako da je pomembno, da svoje skrbi delimo s starši, da lahko svojemu otroku nudijo maksimalno podporo.

Verjamem, da si prepričana, da lahko to vidva sama uredita, ampak če si samomorilna in je tvoje življenje ogroženo, potem se lahko zgodi, da v najhujši stiski sama ne boš zmogla 'držati obljube', da si ne boš nič storila. V tem primeru je izjemnega pomena, da so starši o tem obveščeni, da ti priskočijo na pomoč, če bi to potrebovala. To hkrati tudi razbremeni psihologa, da vsa odgovornost za tvoje življenje ne leži na njegovih plečih, saj gre za izjemno veliko odgovornost, ampak da se jo porazdeli med starše in mladostnika v obravnavi.

Upam, da se boš lahko s svojim psihologom res odkrito o vsem pogovorila, saj deluje, kot da si v veliki stiki in potrebuješ pomoč.

Želim ti vse dobro, pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Žalost112019
Objave: 65
Pridružen: 07 Feb 2020 23:30

Re: življenjska ogroženost

ObjavaNapisal Žalost112019 » 31 Jul 2020 13:54

Hi!

Vem kako je, ker sem imela isto situacijo.

Vsak zdravstveni delavec je zavezan, da ne pove stvari, ki jih pacient noče, RAZEN če ta ogroža lastno zdravje ali zdravje drugih, pod kar seveda spada življenska ogroženost.

•ogrožanje lastnega zdravja:
~načrti samomora ali neuspešna izvedba
~prehranjevanje z nevarnimi snovmi (načeloma namerno)
~...

•ogrožanje zdravja drugih:
~načrt umora
~prekomerna agresivnost
~...

Torej psiholog je zavezan k držanju besede, a s temi mislimi ali kakor koli druge stvari, ki mu jih boš povedala, je dolžan posredovat odgovorni osebi (torej staršem ali skrbnikom).

Naj te to ne odvrne, da mu ne bi povedala, saj on želi le dobro tebi in ga skrbi zate, zato prosim povej vse kar te muči. Škodovat ti ne more, le pomaga ti lahko, vrjemi!

Dala sem glede tega že eno pestro izkušnjo, ki jo ne privoščim tudi tebi.

TAKOJ JE POTREBNO UKREPATI! Zaupaj se staršem, če je pregled pri psihologu čez dolg čas oz. se tebi tako zdi, lahko pokličeš na enoto kjer dela in poveš kakšno je stanje in ali imaš lahko naknaden pogovor z njim, ali pa se obrni na dežurno enoto v Ljubljani na CMZ. Če je stiska prevelika in je ne želiš deliti s starši, deli jo s prijatelji... ali kadarkoli lahko pokličeš enega izmed telefonov temu namenjenim (TOM, Samarjan, klic v duševni stiski...), lahko pišeš tudi na ta portal ali lahko tudi meni na meil: racman.jaka.05@gmail.com

Polagam ti na srce, če je stiska prevelika oz. velika TAKOJ(!) ukrepaj, verjemi da si noben ne želi da se ti kaj zgodi (tudi jaz ne, pa čeprav te ne poznam).

Upam da sem ti kaj pomagala in ne obupat, PROSIM!

EN VELIK OBJEM IN POŠILJAM TI SONCE UPANJA TER ŽIVLJENJA, PA SEVEDA NASMEH❤😊

*P.S. TUKAJ SEM! In vesela bom tvojega odziva (lahko tudi na meil)

Žalost
dežnik²

Re: življenjska ogroženost

ObjavaNapisal dežnik² » 31 Jul 2020 16:20

živjo,
najlepša hvala za odgovor. staršem si ne upam zaupat ker bi mi potem prepovedali vsa druženja in pogovore s prijatelji, glasbeno šolo, treninge.. to kjer ne razmišljam o problemih in potem bi najbrž se še slabše počutila
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: življenjska ogroženost

Uredništvo » 03 Avg 2020 10:32

Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljena.

Najprej bi se rada zahvalila Žalosti za tako pozitiven odziv in za ponujeno podporo, čeprav se še nikoli nista srečali. Mislim, da je izjemno pomembno, da ljudje drug drugemu stojimo ob strani, čeprav se ne poznamo :) Žalost, še enkrat iskrena hvala za deljenje informacij in nudenje opore.

Sedaj pa bi rada odgovorila še tebi (Življenjska ogroženost). Verjamem, da te skrbi, kaj bi se zgodilo, če bi starši izvedeli za tvojo stisko in kako bi omejevanje stikov vplivalo na tebe. Menim pa, da bi tako tudi imeli priložnost, da ti pomagajo. Mogoče bi tako lahko kot družina šli skupaj čez vse to, mogoče sploh ne vedo, da nisi srečna in ti tako ne morejo stati ob strani. Razumem, da bi ti bilo težko, če bi jih skrbelo in ti ne bi pustili k prijateljem, po drugi strani pa je izredno pomembno, da prideš do dna temu, kar te muči, in pogovor s starši veliko krat zelo pomaga.

Če pa se ti zdi pretežko o tem govoriti s starši (preden to stori psiholog), pa se pogovori z njim, da skupaj ugotovita, kako k temu pristopiti, kako vključiti starše, kako jih nagovoriti, brez da ti omejijo stike, ki so ti tako zelo pomembni.
Verjamem, da starši želijo le najboljše za svoje otroke (vsaj velika večina njih), in je morda treba samo najti način, kako se tega lotiti, da te bodo zares razumeli, začutili in nudili podporo na način, da bo tudi tebi ustrezal (brez prevelikih omejitev). Toplo ti priporočam, da to poskusiš, saj je res izrednega pomena, da spregovoriš o svoji stiski in čimprej dobiš pomoč.

Želim ti vse najboljše, pa srečno.
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije