Stretch marks

Vprašanja na tosemjaz.net.
leja99

Stretch marks

ObjavaNapisal leja99 » 22 Maj 2020 00:04

Pozdravljeni,
stara sem 18 let. 171 cm, 55 kg. Vedno sem bila zelo suha (postava brez bokov, oblin ali kaj podobnega), v zadnjih mesecih pa sem se zredila, tako pa se je spremenila tudi moja postava. Ne mislim kakšnih ekstremov, le nekaj kg, kar mi je sedaj velikoo bolj všeč, saj imam sedaj po mojem mnenju lepo postavo (malo več oblin, bokov - končno bolj ženska postava). Torej to je super, vendar pa se mi je zaradi te dokaj nenadne spremembe naredilo veliko strij. Predvsem na zadnjici in ob strani bokov. Te me zelo motijo, saj so rdeče barve, intenzivne in take, da se jih prav čuti na otip. To me res moti, saj so rdeče in res zelo zelo opazne. Torej kljub temu, da mi je postava končno nekako všeč, imam sedaj spet drugo "težavo".
Zavedam se, da so normalne, ter da jih ima vsak, vendar iskreno, še nobenega nisem videla s takimi strijami, kot jih imam jaz, saj so res preveč opazne.
Torej kakšen nasvet glede tega? Kako naj si povrnem samozavest, saj slutim, da poleti zaradi tega nebom oblekla nobenih kratkih hlač :/ (ker da, se vidijo saj so na mestu "pregiba" zadnjice, torej nobene kratke hlače ne skrijejo) žalostna sem, ker so se pojavile, res jih ne želim, zaradi njih se počutim grdo.
Hvala za nasvete in lep pozdrav!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Stretch marks

Uredništvo » 22 Maj 2020 08:53

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Me veseli, da si ena tistih, ki je kakšen dodaten kilogram ne moti in da imaš rada svoje obline. Strije so res nekaj povsem normalnega pri dekletih in ženskah. Ker so sedaj še "sveže" so intenzivno rdeče barve in seveda opaznejše. Sčasoma bodo zbledele in bodo veliko manj opazne.
Novonastale strije so bolj odzivne za zdravljenje, zato ti sedaj priporočam intenzivno vlaženje (silikonski geli, obloge, kreme, ki  ustvarijo vlažno komoro), vitamin C, piling s sadnimi kislinami in retinoidi, so nekatera priporočena sredstva za omilitev strij.
V vsakem primeru pa pusti času čas in boš videla, da se naslednje poletje več ne boš obremenjevala s strijami.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr.med., specializantka pediatrije