Trava-Alkohol

Vprašanja na tosemjaz.net.
Aaaaaaa

Trava-Alkohol

ObjavaNapisal Aaaaaaa » 25 Mar 2020 20:56

Hej, je mogoče tako da je alkohol legalen, čeprav je droga, ker je v slovenski kulturi že stoletja in se za recimo „kulturno pitje alkohola“ (ob družabnih dogodkih) v Sloveniji vzgaja mladino, tudi vlada je imela enkrat takšne ideje, medtem ko trava ni tradicija v naši kulturi in se zato tega mladine „o kulturnem kontumiranju“ trave ne uči o travi v naši družbi? Čeprav alkohol cigareti trava in vse to so droge samo ene so legalne, tradicija in druge ne. Zakaj je v bistvu alkohol bolj sprejemljiv kot trava in se o travi uči da je zelo škodljiva, če je alkohol isto in o alkoholu kot zelo škodljivem se ne toliko uči, ni trava in alkohol eno in isto?
Majika 123

Re: Trava-Alkohol

ObjavaNapisal Majika 123 » 27 Mar 2020 13:35

Hoi!
Morda zato ker je alkohol manj škodliv kot trava oz.cigareti.
Predstavljaj si recimo če en 15 letnik spije en mali kozarček vina mu to nebo toliko škodilo kot bi mu recimo kajenje vbistvu bi se celo lahko prej uasvojil z kajenjem kot pa z alkoholom.in pravijo da je alkohol v zmernih količinah ok,kar je res cigareti pa ti že takoj začnejo škoditi no ok če pokadis en cigaret ti vrjetno ne bo nič to se bo pokazalo scasoma.upam da sem ti vsaj malo pomagala.LP.MAJA 13 LET.
Žalost112019
Objave: 55
Pridružen: 07 Feb 2020 23:30

Re: Trava-Alkohol

ObjavaNapisal Žalost112019 » 29 Mar 2020 20:37

Hi!

Tud js se glede tega ful sprasujem. Pac od alkota postanes hitrej odvisn, s tem k od trave so dokazali d ne postanes, so...
Pac vrjetn bi potem usi to pusili in bi bli zadeti in bi meli varnostne slizbe vec dela.
Drgac se ze pogajajo za legalizacijo ;)

Upm d sm ti usaj nekak odgovoril,

Žalost
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Trava-Alkohol

Uredništvo » 21 Apr 2020 12:31

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdravljen,

tvoj pomislek je na mestu. Sigurno je razlog, da je alkohol legalen v "tradiciji" in enako velja za tobak. Različne kulture so uporabljale tudi druge psihoaktivne substance v svojih obredih in veliko jih še danes legalno uporablja, drugje pa so prepovedane.
Pomembno je, da razumeš, da čeprav se za marsikakšno drogo ne zdi škodljiva "enkratna uporaba," imajo lahko zelo hude posledice. Dolgoročno, vsaka povzroči odvisnost. To je povezano z "nagrajevalnim učinkom," ki ga ima sama substanca na naše možgane. Namreč, občutek dobrega počutja, spremenjenega zaznavanja, ipd., ki ga substance povzročajo, privede do dejanskih sprememb v strukturi in funkcioniranju naših možganov in povzroča vedenjske spremembe, ki so lahko zelo negativne za naše funkcioniranje. Droge pa imajo tudi telesne posledice in dolgoročno povzročajo veliko bolezni. Enako velja za travo - povzroča odvisnost in lahko ima slabe kratkoročne in dolgoročne posledice.

Na vprašanju zakaj so droge prepovedane pa ni enostavnega odgovora. To je mehanizem, da se prepreči, ali zmanjša in kontrolira, uporaba substanc, zaradi njihovih negativnih učinkov na zdravje. Prepoved in kriminalizacija, je torej en mehanizem, da se to doseže. Določene države, npr. Portugalska, imajo drugačen pristop, in sicer so vse psihoaktivne substance dekriminalizirane. To še ne pomeni, da so legalne, vendar uživanje ni kazensko dejanje. Poleg tega, so uvedli tudi veliko drugih ukrepov, s katerimi lahko pomagajo uživalcem drog, da se s svojo odvisnostjo spopadajo. Ideja je v tem, da se ne kriminalizira uživalcev drog, ampak da se jim pomaga.
Če na tej točki razmišljaš "zakaj niso podobni ukrepi povsod," nimam odgovora. Razlog je verjetno v politiki, vendar je ozadje zelo kompleksno in enega pravilnega pristopa ni.

To je zanimiva tema in je zelo popularna med mladimi danes. Upam, da sem vsaj približno odgovoril na vprašanja. Če te (vas) popelje avantura in želja po eksperimentiranju, ti polagam na srce, da ohraniš zdravo pamet. Varnost in zdravje morata biti prioriteti pri vseh aktivnostih. Razmišljaj s svojo glavo in ne pusti, da bi te nekdo prisilil v stvari, ki ti ne bi bile prijetne. Ti si odgovoren za svoje telo in izbira je vedno tvoja.
Nikola Zhivkovikj, dr. med.
Aaaaaaa

Re: Trava-Alkohol

ObjavaNapisal Aaaaaaa » 27 Maj 2020 17:58

V medijih se dostikrat zasledi naj bi ljudje poskusili alkohol od 18 leta naprej ker je tako zakonsko. Večina ga prej in ne vem ali je dobro upoštevati da do polnoletnosti niti kaplice alkohola, ker v Avstriji je meja zakonsko 16 let, v Nemčiji je pa zakonska meja, če so starši prisotni 14 let celo?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Trava-Alkohol

Uredništvo » 28 Maj 2020 10:26

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljen!

Pitje alkohola je z razlogom prepovedano za mladoletne, ker alkohol močno vpliva na sposobnost sprejemanja odločitev in razsodnost, kar ima lahko hude posledice. Naj se ti ne mudi s pitjem alkohola. Bo veliko priložnosti tekom življenja in ni prav nobenega razloga, da se zaradi tega spraviš v nevarnost (zaradi samega pitja in tudi ker je nelegalno, da ga kupiš, če si mladoleten).

Bodi dobro!
Nikola Zhivkovikj, dr. med.
Aaaaaaa

Re: Trava-Alkohol

ObjavaNapisal Aaaaaaa » 28 Maj 2020 18:44

Vem, da je alkohol škodljiv in to, ampak meja 18 je imetno postavljena ne, če v Avstriji lahko zakonskos s 16 leti piješ alkohol?