Depresija, žalost

Vprašanja na tosemjaz.net.
radpomagam
Objave: 25
Pridružen: 11 Mar 2020 23:36

Re: Depresija, žalost

ObjavaNapisal radpomagam » 24 Mar 2020 20:31

Pozdravljena, Okug7!

Vesel sem, da si se nam oglasila in vidim, da te par stvari zanima, zato grem kar po vrsti.

Ja, seveda bo v srednji šoli bolje. Prvi dan v srednji šoli/gimnaziji se v različnih šolah zelo razlikuje, skoraj vedno pa je prisotno fazaniranje. In da te takoj potolažim, to v večini šol ni nič takega. Gre pač za neke vrste rituale in prikaz, kdo je glavni na šoli. V večini šol je fazaniranje uradno prepovedano ali pa ga lahko izvajajo le 4. letniki, a v resnici fazanirajo tudi 3. letniki in včasih celo 2.

Samo fazaniranje je večinoma le pisanje F-jev po obrazu in rokah, ker so 1. letniki pač fazani. Opažam, da v nekaterih območjih (tudi Ljubljani) s tem pogosto pretiravajo in v fazane mečejo jajca, moko..., ampak to so res ekstremni primeri. To se meni osebno ne zdi primerno, dovolj je, ko fazana le porišejo. Pri nas na gimnaziji so nas le popisali z F-ji, vseeno bolj težijo fantom kot puncam. Moraš vedeti, da to vse pišem zelo na splošno, ker ne vem iz katerega konca Slovenije si in kam se želiš vpisati naprej. Na nekaterih šolah imajo nekje v začetku septembra tudi "uradno" fazaniranje. Gre za prireditev v kateri sodelujejo vsi 1. letniki in med sabo tekmujejo v različnih nalogah, ki jim jih pripravijo 4. letniki. Na koncu ponavadi sledi slavnostna prisega (vsaj tako je bilo pri nas), kjer fazani so fazani uradno sprejeti med vrste srednješolcev. Fazani ob slovesni prisegi prenehajo biti fazani in so uradno sprejeti dijaki 1. letnika.

Zdi se mi, da je prvi dan na večini srednjih šol večinoma enak. Pač poskušaš najti učilnico, ampak brez skrbi, saj so ponavadi oznake kje je kaj. Najprej imate 2 razredni uri, kjer razrednik/razredničarka določi tiste najbolj pomembne stvari in vam pove stvari, ki jih mora povedati. Pomembno je, da veš, da ste vsi na istem, vsi so zmedeni in zbegani, večinoma se ne poznate. Ko si 1. letnik te te stvari skrbijo, ampak potem, ko si višji letnik 1. septembra zadovoljno gledaš rahlo zmedene fazane. :)

Kako začeti pogovor? Pač spremljaš situacijo, recimo, če se predstavljate se pač predstaviš. Upam, da razumeš, da ti tu ne morem kaj dosti pomagati. Najbolj pomembno se mi zdi, da si ti pač ti, da se ne pretvarjaš, da si nekdo drug, saj se to opazi. Pač bodi to, kar si, vsi imajo enake misli, kot ti, vse skrbi, da ne bodo imeli prijateljev, vsi so zaskrbljeni. Itak ste vsi sramežljivi, itak se nihče ne želi izpostavljat.

Ja pri malici se ponavadi usedete skupaj in ja, kdo se pač začne pogovarjati s tabo. Ali pa se vključiš v pogovor. Ta pogovor je najprej itak tak, da se samo spoznavate, recimo poveš iz kje si, iz katere OŠ... Prvi dan si itak ne zapomniš 30 imen in priimkov, ampak samo spoznavaš in dobivaš vtise o sošolcih.

Kakšne prijatelje imaš se pokaže že prvi mesec, a zdi se mi, da nihče ni napačen. Jasno je, da z nekaterim postaneš boljši prijatelj, a vseeno z vsemi ustvari in ohrani prijateljski in prijazen odnos. Hočem povedati, da nič ni narobe, če te nekdo ne privlači kot prijatelj, saj je to v vseh razredih prisotno. Tudi v našem razredu, so nekatere manjše skupine, ljudje pač, s katerimi si najbolj sproščen in s katerimi se najbolje razumeš. To ne pomeni, da koga ne maraš ali da nisi prijatelj, to pomeni le to, da pač svoj čas raje preživljaš z nekaterimi sošolci.

Seveda boš zanimiva za druge in hitro boste sklepali prijateljstva. Glej, vsako leto gre skozi iste skrbi na tisoče fazanov in po mojem mnenju nič ne rabiš skrbeti. Vsak je bil postavljen pred to in že po enem mesecu boš ugotovila, da je srednja veliko boljša kakor OŠ, tudi s sošolci si bolj povezana, saj vas povezuje nek skupni cilj (npr. če greš v gimnazijo, so tam dijaki, ki bi radi nekaj študirali in zato potrebujejo veliko znanja z vseh področij, če greš na neko bolj usmerjeno izobraževanje, vas povezuje poklic/znanje z določenega področja...). Tega v OŠ ni.

Rekla si, da nimaš nikogar s katerim bi se lahko pogovorila. Vem, da ti je težko, zato pa se ti trudim pomagati po svojih močeh. Vseeno poskusi navezat kakšne stike. Ni vse dolgočasno in nesmiselno. Najdi si kakšen hobi, morda si to že velikokrat slišala. Res ti svetujem, da si najdeš neko stvari, ki te zanima, za katero boš pripravljena dati svoj čas in energijo.

Vsem nam je pomembno, kaj si drugi mislijo o nas. To je normalno, ni pa dobro, če temu posvečaš preveč pozornosti. Iskreno povedno, običajno, ko te skrbi, kaj si nekdo misli, si ta oseba sploh ne misli nič takega o tebi. Praviš, da si ustvarjaš vse možne scenarije. Ustvari si le en scenarij. Scenarij, da bo vse v redu, da se bo vse dobro izšlo. Nisem nek strokovnjak, a vseeno se mi zdi, da je tako najbolje. Ne sama sebi delat težav, ne preveč razmišljat o preteklih situacijah. Gotovo nisi bila čudna in nisi nič narobe rekla. Nekdo, s katerim si se pogovarjala pa lahko razmišlja, kaj je on/ona storil/a in rekel/a narobe. Želim povedati, da to kdaj razmišljamo vsi, nekateri dajo temi večji pomen, drugi pa manjši. V pogovoru ali v podobnih situacijah bodi le prijazna in zagovarjaj svoja stališča.

Ljubezen je čudna reč. Še posebej v OŠ. Prepričan sem, da boš našla nekoga, ki ti bo vračal čustva. Skozi leta človek malo bolj dozori, stvari, ki so mu bile prej pomembne mu niso več in obratno. Tudi fantje nismo vedno prepričani, kaj naj naredimo, če nam je punca všeč, pa vseeno se od nas pričakuje, da naredimo prvi korak. Ko boš spoznala pravega, ti povem, da boš že vedela, da je pravi.
V glavnem srednja šola je v vseh pogledih boljša od OŠ in upam, da mi verjameš.

Upam, da sem na vse odgovoril, če imaš še vprašanja, mi kar napiši. Če imaš kakšna bolj specifična vprašanja, na katere bi želela bolj specifične odgovore, bi bilo fino vedeti, ali imaš namen šolanje nadaljevati na gimnaziji ali na bolj usmerjenem izobraževanju.

Kakorkoli, upam, da sem pomagal :)

lp, radpomagam
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Depresija, žalost

Uredništvo » 25 Mar 2020 22:24

Odgovor svetovalke
__________________

Draga H2O je voda,

veseli me, da so se tudi tvoji vrstniki še oglasili in zapisali nekaj spodbudnih besed, predvsem besed razumevanja, opisa svojih zelo podobnih težav in ob tem še kakšen nasvet, idejo za reševanje težav.

Zahvaljujem se ti za povratno informacijo in dodatna vprašanja. Vsekakor smo svetovalci portala Tosemjaz tu zato, da skušamo vam mladostnikom pomagati, svetovati, vas usmeriti k strokovnjakom, kjer boste lahko dobili konkretno pomoč.

Veseli me, da si se že pogovorila s svojo razredničarko. Zapisala si sicer, da brez učinka. Kaj pravzprav pričakuješ od nje? Preveč pričakovanj na kratek rok te lahko ohromi oz. pride do razočaranja. Morda, kot sva že zapisali se pogovori z razredničarko še enkrat, pa tudi skupaj s sošolko, ki širi laži, predlagam, da vključite še šolsko svetovalno delavko. Morda lahko razredničarki ali pa svetovalni delavki zdaj napišeš kakšno elektronsko sporočilo o tem kaj doživljaš, zapišeš svoja pričakovanja...

Sprašuješ me glede varuha otrokovih pravic. Vsaka regija ima svoj nabor varuhov otrokovih pravic oz. zagovornika otrokovih pravic. Več o tem si lahko prebereš: http://www.pravice-otrok.si/fileadmin/u ... ki_web.pdf ali na linku: http://www.pravice-otrok.si/index.php?id=33, kjer dobiš tudi podatke kako do varuha oz. zagovornika, kako stopiti z njimi v kontakt. Naloga varuha je, da te posluša, se s tabo pogovarja in zagovarja tvoje pravice v odnosu do staršev. Predvsem je tu pomembno, da se sliši tvoj glas.

Poleg tega sem še vedno mnenja, da imaš na voljo tudi psihološko pomoč oz. podporo. Verjetno veš, da so v zdravstvenem domu zaposleni tudi psihologi, ki pomagajo mladostnikom pri soočanju s težavami kot so tvoje. Predlagam, da stopiš tudi s kakšnim od njih v stik.

V času, ko smo vsi doma, pa poskušaj dneve izkoristiti za prebiranje člankov Tosemjaz, razmišljanje ob njih in sledenje navodilom, nasvetom, ki so zapisani tam. Poskušaj organizirati svoj dan, naj ima določeno rutino, poskušaj imeti vsaj kakšne stike z vrstniki (ne silim te, da so to sošolci...) in v kolikor je mogoče, pojdi tudi v naravo. Ta je navadno osvobojujoča, ko gre za telesno in duševno zdravje.

Sporoči mi kako ti gre. Vsekakor držim pesti in verjamem vate.

Srečno in vse dobro,
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja
Okug7

Re: Depresija, žalost

ObjavaNapisal Okug7 » 01 Apr 2020 22:30

Pozdravljeni,
Hvala (radpomagam) da si odgovoril žal mi je nisem opazila odgovora zato nisem nič odgovorila hvala da si opisal kako bo. Šolanje imam nadaljevati bolj usmerjeno ne vem še kam razmišljam o kakšni zdravstveni šoli drugače pa še nevem. Iskreno hvala še enkrat če bom kdaj še potrebovala odgovor bom se bom vsekakor obrnila sem lepe dni želim tebi in vsem tukaj.