Fitnes

Vprašanja na tosemjaz.net.
Annicaa

Fitnes

ObjavaNapisal Annicaa » 04 Nov 2019 15:41

Pozdravljeni.
Zanima me nekaj v zvezi s fitnesom, tako da bom svetovalcu zelo hvalezna za odgovor.
Naj razlozim situacijo. V 1.letniku srednje sem zacela vsak dan skoraj hoditi v fitnes in sedaj v 4.razmisljam da bi nehala, ker sem se navelicala in malo mi tudi ne znese. V tem casu sem izgubila kar nekaj kg in zdravo jedla (veliko beljakovin, zelenjave), pridobila sm nekaj misicne mase. In pac vaje so bile take, da sem delala z utezmi za celo telo. Kar zelim vprasati je to: kaj se bo zgodilo z misicami oz telesom, ce neham z utezmi? Bo vse skupaj padlo dol, koza visela, ker ne bo vec tako obremenjeno z utezjo?
Upam, da razumete kaj hocem povedat oziroma vprasat.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Fitnes

Uredništvo » 07 Nov 2019 20:47

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena Annicaa!

Zelo pohvalno, da si se ves ta čas redno ukvarjala s športom in zdravo prehranjevala. Nič ni narobe, če si se naveličala fitnesa. Upam pa, da boš nadaljevala s kakšno drugačno vadbo, ker bi bilo res škoda truda, ki si ga do sedaj vložila v vse skupaj. Seveda pa izberi aktivnost v kateri boš uživala.

Kar zadeva tvojega vprašanja pa takole. Če moraš opustiti redni trening, bo to najbrž v začetku povzročilo predvsem psihično nezadovoljstvo, mišice pa bodo z malo truda lahko ostale. Če si bila do sedaj vajena treninga vsak dan ali vsak drugi dan, potem ne skrbi: mišično maso lahko zadržiš, tudi če vadiš zgolj dvakrat tedensko. Ko zmanjšaš frekvenco vadbe, je nujno, da je redkejša vadba nekoliko daljša in bolj intenzivna. Odloči se za vadbo, kjer boš hkrati uporabljala kar največ mišičnih skupin.

Najbolje se je lotiti vadbe za mišice oziroma moč z uporabo lastne teže – torej brez kakršnih koli pripomočkov. Ta povsem zadostuje, da ostanejo »mišice« v formi, da ne izgubiš niti mišične mase niti moči in vztrajnosti v moči. Uporabi lastno telo kot utež in ohranjaj telo v formi s počepi, vojaškimi poskoki, sklecami in drugimi vrstami vaj. Pri tem ne pozabi na kakovostno prehrano, kajti tvoje telo bo tudi pri manj intenzivni vadbi za ohranjanje mišične mase potrebovalo beljakovine.
V primeru, da boš z vadbo čisto prenehala pa bodo mišice res »spuhtele«. Žal, tako je.

Vseeno pa bi dodala, da Svetovna zdravstvena organizacija priporoča mladostnikom 60 minut gibanja dnevno. Od tega naj bo 30 minut aerobnih aktivnosti, 15 minut vaj za krepitev mišic in 15 minut vaj za razvoj gibljivosti.
Upam, da sem odgovorila na tvoje vprašanje.

Želim ti vse dobro.
Lep pozdrav,
Špela Sešlar, profesorica športne vzgoje
Annicaa

Re: Fitnes

ObjavaNapisal Annicaa » 08 Nov 2019 15:24

Aha, se pravi, ce razumem prav, ce sedaj delam npr pocepe z lastno tezo ne bo nic narobe, ker sem jih prej z 15 kg utezi se zraven?
Najlepsa hvala za odgovor in pomoc :)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Fitnes

Uredništvo » 11 Nov 2019 08:23

Odgovor svetovalke
_________________

Tako je. Za vzdrževanje bi moralo biti dovolj.

Lep pozdrav,
Špela Sešlar, profesorica športne vzgoje