Spolni odnos

Vprašanja na tosemjaz.net.
Katja V

Re: Spolni odnos

ObjavaNapisal Katja V » 08 Okt 2019 00:26

To sem želela vprašati, če odnos med dvema, frend with benefits, itd. ne vključuje zvestobe (karkoli že to pomeni) ali pomeni,, da v odnosu med dvema nekaj ne štima?
Če prav razumem, je potencialni partner čustveno vedno na višjem mestu, ti več pomeni, kot pa frend with benefits? Zakaj se ima frends with benefits, ker tvoji starši te osebe kot partnerja ne bi sprejeli v družino mogoče, ker ni primeren partner, ker nima potrebnih osebnostnih kvalitet za tvojega partnerja? Je frend with benefits torej telesnost ali erotika, tega še vedno ne razumem? O frends with benefits sem dobila toliko kontradiktornih podatkov, da ne vem več, kaj naj bi to bilo. Zakaj se ima hkrati lahko več frendov with benefits in se lahko benefits, lahko pa tudi prijateljstvo zraven s katerimkoli kadarkoli prekine brez pojasnila? Če sta ko so benefits preneahli nehala biti prijatelja, je bilo to lažno frends with benefits? Nekateri imajo prijateljstvo zaradi benefits in ko to preneha imajo do partnerja negativen odnos? V času, ko se ima odnos frends with benefits kakšen odnos naj bi imela frenda, dober, slab, naj bi o drugem imela pozitivno mnenje, negativno, itd? Da je frends with benefts drugorazredna roba sem mislila, ker frends with benefits naj bi bil pri nekaterih v tistem vmesnem času, ko nimajo partnerja, zato naj bi bil to drugorazredna roba? Glede orgazmov, kako s to temo, ti je vseeno, če jih druga oseba doživi ali ne, ker itak to ni tvoj partner mogoče?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Spolni odnos

Uredništvo » 14 Okt 2019 14:51

Odgovor svetovalca
_________________

Draga Katja!

Ne vem, zakaj bi naj nekaj ne štimalo v odnosu friends witth benefits, ker ne vključuje zvestobe. Partnerja se v takšnem odnosu tega zavedata in takšen odnos oba sprejemata. Vzročnost za friends with benefits je v zavestni odločitvi dveh, da bosta v svoj prijateljski odnos vključila tudi spolne odnose brez medsebojnih obveznosti, lahko pa tudi svoj odnos, ko sta bila par, prekineta, torej nista več par, v svojem nadaljnjem odnosu pa še imata občasne spolne odnose. Če sta dva par, se imata rada, sta zaljubljena drug v drugega, se ljubita, v odnosu friends with benefits pa sta »le« prijatelja, je pa ta odnos tesnejši kot pa instant seks. Rekel bi, da pri friends with benefits ne gre zgolj za telesnost, le fizično zadovoljevanje spolnih potreb, ampak gre tudi za erotiko. Odnos ni brez kakršnih koli čustev simpatije, naklonjenosti, kot je to pri instant seksu. Tudi ne gre za popolno brezčutnost glede partnerjevega orgazma.

Nekdo ima lahko več prijateljev z ugodnostmi, saj gre za odnos brez zvestobe, brez medsebojnih obveznosti. Glede na to se lahko odnos tudi prekine, prav pa bi bilo, da se prekine s pojasnilom, ne pa brez pojasnila. Kot sem že zapisal, imata prijatelja z ugodnostmi medsebojni prijateljski odnos, vežejo ju medsebojna pozitivna čustva in imata vsaj glede prijateljstva določen odgovorni odnos. Zato partner v takšnem odnosu ni drugorazredna roba, ki bi jo po uporabi zavrgel.

Lepo bodi!

Brane But, univ. dipl. psiholog
Katja V

Re: Spolni odnos

ObjavaNapisal Katja V » 14 Okt 2019 22:33

Ne vem, niste napisali, da prvi pogoj za začetek spolnih odnosov je ljubezen med partnerjema in da nujni pogoj za vzajemno kvalitetno spolnost je ljubezen med partnerja? No, tukaj tega pogoja „ni“ in zato naj nekaj ne bi štimalo?
Odvisno je tudi kakšen je odnos med prijateljema, sta samo fake frenda, sta realna prijatelja, sta globoka prijatelja, sta bolj površna prijatelja ... Naj bi bilo prav, če frendom poveš, da niso edini frendi in tega ne prikrivaš, da imaš iskren odnos, da ne prikrivaš, če ti je kdo všeč? Kaj mislite o tem, sem že videla, da imaš več (dva recimo) prijatelja z ugodnostmi in enemu rečeš, da ti je drugi bolj všeč in prekineš odnos (in drugemu za prvega ne poveš) in potem da z drugim prekineš, ker se ni izšlo in prvemu potem rečeš, da bi spet začel? Ni to postavljanje prvega v drugoratredni položaj, ker vedno pride nekdo pred njim, ki je boljši od njega in konča vedno na drugem mestu? Pa tudi, da v takšnih primerih preprosto ne dopustiš, da bi ti frendi with benefits karkoli nazaj rekli, izrazili sploh svoje mnenje glede tega, da jim samo v obraz svoja dejstva navržeš, ni to nespoštovanje drugega mogoče? Je v določenih primerih to že instant seks? Pride do velike dileme tudi, če greš/ hodiš na zmenke, imaš spolni odnos z nekom, ki ima še vedno frenda with benefits in obratno tudi in da se tega ne pove, kako je v teh primerih, na naki način bi bilo to rahlo varanje? Kot sem razumela naj bi frends with benefits bila tudi dva, ki se poznata (nista neznanca), ampak bolj kot ne nista prijatelja (sta fake frenda)? V glavem odvisno je, pomeni, kakšen je vajin odnos, koliko ti pomeni ... Nekateri so samo fake frendi, zato ker hočejo benefits in da lahko rečejo, da so bili frends with benefits. Odvisno je tudi, kako se obnašaš po koncu benefits, praviš, da s to osebo ne bi nič imela, ker ti ni všeč, razen za foro, ko si pijana in da to kar sta imela ni bilo nič, da nikoli s to osebo ne bi bila. Pri frends with benefits lahko pride do ogromno manipiliranja tudi, pa do ogromno skritih namenov, do manipuliranja, skritega posmehovanja ali pa že odkritega poshehovanja, manipuliranja, da je to iz ljubezni, skritih namenih o povabilu na zmenek in do tega vsega, da vspostaviš moč nad drugo osebo in postaviš drugo osebo v podrejeni, manjvredni položaj. Se temu pravzaprav ne reče nekakšno subtilno čustveno nasilje? O manipuliranju in skritih namerah in vsemu temu bi lahko odprla novo temo tudi. Kako to lahko prepoznaš in kaj narediti, kako lahko oseba spet vspostavi nazaj moč, ki ji jo drugi želi vzeti? Kaj mislite o tem?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Spolni odnos

Uredništvo » 21 Okt 2019 09:26

Odgovor svetovalca
________________

Draga Katja!

Kako, da nisem pisal o pomenu ljubezni za kvalitetno spolnost med partnerjema? Kot vidim, ne bereš pozorno mojih odgovorov na tvoja vpršanja, ali pa si pozabila, kaj sem ti že pisal. V svojem prvem odgovoru na tvoja pisanja, objavljen je bil 9. septembra, sem zapisal, da je za kvalitetno doživljanje spolnosti predvsem pomemben medosebni odnos med partnerjema, njuna ljubezen. Naj ponovim, kaj sem ti še takrat pojasnjeval.

Zapisal sem ti, da je ljubezenski odnos celovit odnos med dvema človekoma, ki zajema vse dele osebnosti in s tem seveda tudi spolnost. Spolni odnos ni le zgolj telesni kontakt, gola tehnična združitev dveh teles brez nekih pravih globljih čustev, pač pa čustveni, ljubezenski stik dveh osebnosti.

Nadalje sem poudaril, da Spolni odnos ne sme biti zgolj tehnika, telesno združevanje. Takšni spolni odnosi pustijo človeka praznega, razočaranega, osamljenega, lahko se počuti tudi izkoriščan. Človeka lahko sicer trenutno telesno zadovoljijo, ne pa tudi čustveno. Spolni odnos se dela v glavi oz. v srcu, ne pa s spolovili.

Tudi o tem, kako pojmujem friends with benefits in kako instant seks, sem ti že večkrat pisal, tako da pravzaprav ne vem, kaj naj bi še dodal. Morda to, da lahko najrazličnejše medosebne odnose med ljudmi, tako tudi te, o katerih pišeš, opisujemo in opredeljujemo bolj na splošno, z njihovimi glavnimi lastnostmi in značilnostmi. Seveda pa je v vsakem odnosu med ljudmi ogromno razlik, saj je tudi vsak človek enkraten in neponovljiv.

Brane But, univ. dipl. psiholog