nervoza, tesnoba

Vprašanja na tosemjaz.net.
mojcapotka

nervoza, tesnoba

ObjavaNapisal mojcapotka » 07 Okt 2019 13:38

Pozdravljeni,
prosila bi vas, da mojega vprašanje ne objavite. V kolikor je to mogoče, vam bo zelo hvaležna.

/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: nervoza, tesnoba

Uredništvo » 07 Okt 2019 19:52

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

praviš, da se nekako ne moreš navaditi na ločenost od doma, ki je potrebna, ker študiraš v kraju izven doma. Predstavljam si, da ti mora biti zelo težko, ko se takole prebijaš od vikenda do vikenda. Vesela sem, da si se odločila poiskati pomoč.

Kar ti bom napisala, najbrž ni to, kar bi želela slišati. A se ne morem strinjati s tabo, ko praviš, da ne potrebuješ psihološke pomoči, saj točno veš, kaj je rešitev za tvoje težave – torej to, da se vrneš domov. Strinjam se, najbrž bi se začasno počutila bolje. Nisem pa prepričana, da je to zate tudi dolgoročno najboljša rešitev. Predstavljam si, da boš v prihodnosti še kdaj morala ali želela od doma – in nenazadnje je čustvena osamosvojitev od primarne družine tudi ena pomembnih nalog obdobja mladostništva. Izogibanje težavam, ki v nas sprožajo tesnobo, najpogosteje tesnobo le še okrepi, saj umik iz situacije, ki sproža tesnobo, deluje kot olajšanje, kar vodi v to, da začnemo umik uporabljati kot vzorec za reševanje težav, ki sprožajo tesnobo. In s tem, da se iz takih situacij umikaš, se prikrajšaš za cel kup izkušenj in si zelo omejiš spekter možnih izkušenj.

Vem, trenutno si novih izkušenj ne želiš. In lahko si predstavljam, kako se počutiš. Lahko tudi razumem, da iščeš rešitve, kako se čim bolj izogniti bivanju stran od doma. Morda je to začasno – toliko da se nekoliko okrepiš in umiriš - do neke mere ok, v nadaljevanju pa bi bilo smiselno, da si ob pomoči strokovnjaka postopno zastavljaš majhne korake v smeri premagovanja tesnobe na način, da se s situacijo (torej ločitvijo od doma) aktivno soočiš. Menim, da bi bilo dobro, da obiščeš psihologa. Morda lahko za začetek tudi splošnega zdravnika, s katerim se lahko posvetuješ tudi glede možnosti začasnih prilagoditev študija zaradi tvojega zdravstvenega stanja. Običajno je, da moraš imeti za tovrstne prilagoditve sklep komisije za študijske zadeve (ne vem, če je tudi na tvoji fakulteti tako – preveri), za kar pa potrebuješ kar utemeljeno zdravstveno dokumentacijo.

Praviš, da potrebuješ le nasvet, kako se prebiti skozi teden. Ampak ne vem, če ima kak smisel, če ti napišem, da poskusi iskati aktivnosti, ki jih tudi doma rada počneš, pa da se glede na svoje hobije priključi kakšni skupini (pevski zbor, športni klub, ples …), pa da se v študentskem domu osredotoči na druženje s sorodnimi dušami. Mislim, da po dveh letih bivanja v Ljubljani vse to že veš in da si najbrž marsikaj poskusila. Pa ni šlo. Torej je čas za druge vrste akcijo.

Želim ti veliko poguma ob nadaljnjih aktivnih korakih pri spoprijemanju s stisko.
dr. Katja Košir, univ. dipl. psihologinja