prosim pomagajte mi

Vprašanja na tosemjaz.net.
lonely girl
Objave: 5
Pridružen: 11 Sep 2019 09:21

Re: prosim pomagajte mi

ObjavaNapisal lonely girl » 05 Okt 2019 19:32

prosim da zbrisete

/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: prosim pomagajte mi

Uredništvo » 08 Okt 2019 09:13

Odgovor svetovalke
_________________

Draga deklica,

veseli me, da si se ponovno obrnila na portal Tosemjaz in čestitam ti, da si naredila korake v smeri reševanja težav. Zbrala si pogum, kar je zelo težko, in v šoli bolj jasno razkrila svoje težave. Čeprav imaš občutek, da te ne jemljejo resno, to ne bo držalo. Še kako so te jemali in te jemljejo resno. Takoj so odreagirali in te napotili v ustanovo, kjer ti lahko najhitreje nudijo pomoč. Dobila si zdravila, ki ti bodo pomagala, da boš s časoma jasneje razmišljala, da bo manj občutkov tesnobe in nemoči in da boš lažje sprejemala pomoč, ki ti jo bodo nudili. Se lahko dogovoriva, da zdravila redno uživaš, tako kot ti je predpisal zdravnik? In da boš šla na naslednji pregled, ko si naročena? O tem, da bodo starši slabo odreagirali, si že opozarjala. Prav je, da vedo. Bodo pa verjetno potrebovali nekaj časa, da sprejmejo tvoje stanje in njihovo vlogo pri tem. Za podporo v komunikaciji s starši lahko zaprosiš svojega psihiatra, svojo osebno zdravnico ali profesorico na šoli, ki si ji že zaupala svoje težave. Morda imaš še kakšnega sorodnika, družinskega prijatelja, ki ti lahko pomaga. V kolikor bi bilo zelo hudo doma in bi potrebovala hiter odmik, so tu še krizni centri za otroke in mladostnike, ki delujejo v okviru Centra za socialno delo.

Draga deklica, ko bodo spet črne in negativne misli zelo prisotne, ko bosta žalost, obup zelo močna in te bo vse to preplavilo, se poskušaj spomniti na kakšen drobcen prijeten dogodek, za katerega je vredno živeti, na ljudi, ki te imajo radi, na to da nisi sama s svojimi težavami, tu je vedno portal Tosem jaz, Tom telefon in še kdo.. Okoli tebe so ljudje, morda tudi kakšen sorodnik, prijatelji, ki so ti pripravljeni pomagati. Želim ti, da bi zmogla vsaj misel, da si že stopila na pot reševanja, da si si pokazala, da zmoreš in da boš ob pomoči drugih težave reševala. Verjamem, da se bo počasi tvoje razpoloženjsko stanje izboljšalo, notranja napetost, bolečina bo vse manjša. Tako bo tudi manjša potreba po rezanju.

Ostaniva v stikih. Pošiljam ti velik objem in držim pesti.

Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja
lonely girl
Objave: 5
Pridružen: 11 Sep 2019 09:21

Re: prosim pomagajte mi

ObjavaNapisal lonely girl » 09 Okt 2019 12:32

prosim, da zbrisete kar bom napisala.Hvala

/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: prosim pomagajte mi

Uredništvo » 14 Okt 2019 08:32

Odgovor svetovalke
_________________

Draga deklica,

hvala za ponovno zaupanje. Verjamem, da te je smrt tvojega domačega ljubljenčka zelo prizadela. Glede na tvoj zapis sklepam, da je bila prašička bolna in je posledično zaradi tega umrla. Kot praviš sama, so pomembni prijetni spomini na njo in hvaležnost, da je bila tvoja ljubljenka. S časom bo žalost prešla. Mogoče se bo čez čas pojavila kakšna možnost, da boš sprejela kakšnega novega ljubljenčka. V času žalovanja in v procesu premagovanja težav, ki so se ti nakopičile ti bodo pomagali sprehodi v naravi, kot pa sem zapisala v prejšnjih najinih pogovorih tudi pomoč psihiatrinje, profesorice, ki ji zaupaš, še vedno se lahko obrneš tudi na Tosem jaz. Zdravila, ki so ti predpisana, moraš jemati, da ti pomagajo stabilizirati tvoje počutje. Tu od tebe pričakujem obljubo, da boš zdravila jemala. Izkoristi vse oblike pomoči, ki so ti ponujene, prav?!

Verjamem, da te zmotijo stavki, da so drugi še na slabšem kot ti in vem, da ti nič ne pomagajo. Verjamem, da te besede niso bile izrečene zlonamerno. Morda prehitro in preveč pavšalno. Poskušaj se osredotočiti na to, da ti želijo pomagati in ti bodo stali ob strani, od tebe pa bodo tudi kaj zahtevali oz. pričakovali, da poskusiš, se potrudiš.

Predlagam, da se vsak dan potrudiš speljati kolikor gre in verjamem, da bodo vidni napredki.

Velik objem s podporo,

Barbara Stožir Curk, psihologinja
igirl

Re: prosim pomagajte mi

ObjavaNapisal igirl » 16 Okt 2019 22:52

Zdravo
Meni se zdi da bi potrebovala dobro prijateljico ali prijatelja oziroma nekoga ki mu lahko zaupas
L.P. :)