Malica

Vprašanja na tosemjaz.net.
Tijanci000

Malica

ObjavaNapisal Tijanci000 » 05 Okt 2019 10:34

Odlocila sem se da zacnem delati na svoji postavi ampak imam tezave. Za zajterk ponavadi pojem jajca ali kosmice, vcasih kak smuti.. nato imam v soli malico 10/11 ki je ubistvo ze pravo kosilo (npr. Cmoki, cufti, testenine) in ko pridem domov nevem kaj naj pojem saj ubistvo lahko malico smatram kot kosilo in nevem Ali naj potem doma pojem kaksno sadje, jajca Ali kaj vec? In za vecerjo kaksen smuti? Ker sem do zdej delala napako da sem dejansko imela 2 kosila
Tijannnanna

Re: Malica

ObjavaNapisal Tijannnanna » 10 Okt 2019 21:26

ponovno vam pisem ker nisem dobila odgovora na moje vprasanje. se je mogoce kje zalozilo in mi je svetovalec pozabil odgovoriti?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Malica

Uredništvo » 11 Okt 2019 10:12

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Če imaš kosilo/toplo malico okrog 11., si verjetno, ko prideš domov iz šole že precej lačna. Tudi aktivna si verjetno popoldne, zato samo kakšen prigrizek ali sadje ne bo dovolj. Svetovala bi ti, da obroke prilagodiš stopnji telesne aktivnosti. Recimo če imaš namen popoldne telovaditi, je dobro pred tem pojesti ogljikove hidrate, ki ti bodo dali potrebno energijo (npr. polnozrnat toast z zelenjavnim namazom ali avokadom in sadjem; lahko tudi kakšen bogat smuti...), po telovadbi pa telo za regeneracijo potrebuje tudi beljakovine, zato je lahko tvoja večerja kakšen kos ribe ali belega piščančjega ali puranjega mesa z rižem/kuskusom/kvinojo/popraženo zelenjavo... Možnosti je veliko.

Ko pa imaš "pavzo" in je popoldne zate mirnejše, greš mogoče samo na sprehod, si lahko to, kar bi sicer jedla za večerjo privoščiš prej; lahko je to tudi kakšna solata, tudi testenine občasno. Za večerjo pa potem poješ kakšne oreščke, zelenjavno-sadni smuti, ... Skratka nekaj "lažjega".

Upam, da sem ti pomagala. Zdravih receptov je veliko tudi na spletu, da lahko najdeš več idej za obroke, saj se jih boš sicer kmalu naveličala.

Srečno in lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr.med., specializantka pediatrije