Študij

Vprašanja na tosemjaz.net.
Razcepljeni

Študij

ObjavaNapisal Razcepljeni » 02 Okt 2019 20:12

Pozdravljeni,

Mineva moje četrto leto na gimnaziji in prihaja čas odločitve, ki me zadnje mesece že pošteno spravlja v vsakodnevni stres. Sem eden izmed redkih, ki so o študiju začeli razmišljati relativno hitro, saj sem že v osnovni šoli brskal med različnimi fakultetami ter jih primerjal s svojimi interesi. Sedaj mi je končno uspelo najti nekakšen zaključek te izbire, čeprav še vedno nisem odločen in me to še vedno stresira. Kolebam namreč med dvema programoma na isti fakulteti, ki sta si relativno podobna in tudi sledita mojim interesom ter željam za vnaprej. Sem iz Maribora in se odločam med študijem biologije in programom Predmetni učitelj (usmeritev biologija in kemija). Zelo rad bi poučeval, a me je strah brezposelnosti, o kateri smo vsi slišali pred leti, ko je bil tak porast učiteljev, obenem oa je bila uvedena rekstrikcijska politika zaposlovanja. Hkrati me to mori tudi pri biologiji, saj vsi trdijo, da tudi to ni preveč zaposljivo.

Še en problem se pojavi, ker sj moje želje vsakodnevno spreminjam. V mislih si nanizam neke razloge, ki so v prid enemu izmed teh programov in nato sem nekaj časa odločen za le tega. Potem pa me spet prevzamejo skrbi; kako tega ne bom zmožen, kako ne bom dobil službe s tem, saj niti eden izmed programov ni ravno perspektiven, kot mi mnogi pravijo itd. In to se sedaj ponavlja že kar nekaj časa. Bil bi presrečen, če bi mi lahko kdo na kak način olajšal izbiro, pomagal s svojo izkušnjo v četrtem letniku... Bojim se namreč, da se bom vpisal na program, ki se mi bo na dan vpisa zdel najbolj privlačen. In bom potem drugi dan to že obžaloval.
Mako457

Re: Študij

ObjavaNapisal Mako457 » 04 Okt 2019 16:13

Izbira študija je stresna, to vem iz lastnih izkušenj. A vseeno se lahko to kar opisuješ nekoliko omili.
Ker informativnih dni še ni blizu, je najbolje, da premisliš kaj bi v prihodnosti rad delal. Ne glede na zaposlitvene možnosti. Če te bolj mika poučevanje in delo z otroki je pedagoški program prava izbira. Če pa bi rajši odšel v gospodarstvo se usmeri na področje biologije. Perspektivnost programov je vprašanje na katerega ni mogoče odgovoriti še zdaj. Nikoli ne veš kako bo čez tri ali pet let. Študiraj to kar te veseli in si želiš, nato bo čas za iskanje službe.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Študij

Uredništvo » 08 Okt 2019 14:48

Odgovor svetovalke
_________________

Zdravo.

Dandanes res ni tako, da bi človek nekaj doštudiral, potem pa eno in isto delo opravljal 40 let in več. Torej vpis na fakulteto ni tako usoden in ne določa popolnoma, kako se bo naprej odvijala poklicna pot posameznika. Če bi npr. ugotovil, da te bolj vleče na kakšno drugo, sorodno smer, lahko še vedno nadaljuješ na drugi stopnji kje drugje. Prehodi so pogosti, ne samo med programi, tudi med različnimi fakultetami in univerzami.Očitno te zanimata biologija in kemija. Gotovo ne boš zgrešil, če izbereš dvopredmetni študij, tudi zaposlitvene možnosti so v večini primerov tako večje. Pa informativna dneva bosta tudi naredila svoje - lahko, da te bo nekaj pritegnilo, in sploh ne boš več v dilemi. Pa še to: kot moški imaš v pedagoških vodah gotovo tudi (neuradno:)) prednost … Če se boš na koncu odločil za enopredmetni študij, ima tudi ta določene prednosti, predvsem je bolj poglobljen.

Pusti času čas, nekaj dvoma je prisotnega pri vsaki odločitvi, a ne? Zdrži ta dvom, ni nič neobičajnega. Ne poslušaj preveč različnih mnenj iz okolja, prisluhni sebi, svojim interesom in motivom.

Uspešno nadaljevanje šolskega leta ti želim,

mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psihologinja