Nevem

Vprašanja na tosemjaz.net.
OriginalTaste

Nevem

ObjavaNapisal OriginalTaste » 10 Sep 2019 23:05

Kaj naj naredim ko obcutim custveno praznino ki se nezna opisati ko imas tono ljudi okoli sebe in se se vedno pocutis osamljeno.Kaj narediti ko se te vsi izogibajo deskriminirajo da pri svojih letih se kar nimam niti 1razmerja kaj narediti ce nimas niti enega pravega prijatelja s katerim bi odsel na kavo ven na sprehod kaj ostaja misel osamljenosti upam da bo bolje
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nevem

Uredništvo » 12 Sep 2019 16:07

Odgovor svetovalke
_________________

Draga mladenka,

iz napisanega ne morem razbrati, ali si dekle ali fant, zato se opravičujem, če sem morda uporabila napačni spol. To tudi v tej problematiki ni pomembno. Bolj pomembno pa je, da ne poznam tvoje starosti, saj bi bil s poznavanjem tega podatka odgovor morda bolj ustrezen.

Osamljenost je pojav, ki je v zadnjem času v porastu pri vseh kategorijah prebivalstva (otroci, mladostniki, ljudje v aktivnem obdobju življenja, starostnikih). Vzrok za to je tehnološki napredek, ki mu ni sledil razvoj zavesti pri človeku. Starši so zaposleni vse dneve, otroci pa preživljajo svoj prosti čas pred računalniki televizorji in s pametnimi telefoni. Ne morejo se naučiti najosnovnejše socialne spretnosti - komunikacije med ljudmi, ki je ena izmed primarnih človekovih potreb. Tvoj primer, kot vidiš, ni osamljen. Kako priti iz tega? Žal vseobsegajočega recepta za to ni, saj je vsak izmed nas enkratno in neponovljivo bitje, zato nekaterim ustreza nekaj, drugim nekaj drugega.

Eden od receptov, kako iz osamljenosti, je tudi tale: najdi neko dejavnost, ki te resnično veseli (šport, razne oblike umetnosti, dodatno izobraževanje), ker se boš tam srečala s podobno mislečimi, torej z ljudmi, ki imajo podobne interese kot ti. Toda cilj naj bo udejstvovanje v teh aktivnostih, ne pa iskanje sorodnih duš. Ko se boš za nekaj resnično zagrela, se bo to videlo tudi na tebi. Izžarevalo boš voljo do življenja, ki pritegne ljudi.

Nekaj pa je tudi res. Vsi imamo v življenju vzpone in padce. Pomembno pa je, da se po vsakem padcu poberemo in gremo dalje dogodivščinam nasproti.

In za konec. Arabci imajo lep pregovor: "Smej se in ves svet se bo smejal s tabo. Jokaj in jokal boš sam."
Poskusi najti lepe stvari, ki te obdajajo. Išči jih, hkrati pa se trudi, da tudi ti ustvariš kaj lepega, pa četudi je to zgolj prijazen pozdrav in topel nasmeh.

Iskreno ti želim, da se čimprej izkoplješ iz te tvoje temne luknje in vidiš svetlobo, ki te obdaja.
mag. Maja Krajnc