Kaj naj NAREDIM? NUJNO!!!

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jagoda1
Objave: 51
Pridružen: 14 Avg 2019 14:27

Kaj naj NAREDIM? NUJNO!!!

ObjavaNapisal Jagoda1 » 05 Sep 2019 22:00

Živjo, imam nekaj problemov. Še posebej ko sem v šoli postanem živčna in začnem se tresti, tudi če nisem vprašanja, ali pa ne pišemo testa. Prav tako pa mislim da sem debela in pojem zelo malo, a ko me kakšna stvar predrami jo pojem, in potem krivim sama sebe, kaj je z menoj narobe in da to ni prav. Ko sem doma sem v sobi kot pa z družino gledam tv. Rajši se zadržujem zase in hotela sem že narediti samomor.

Kaj naj naredim? Hodim v 9.razred in ne vem kaj naj naredim, saj mislim, da bo to vplivalo na vpiše v sredo šolo.
Na dan pojem od 1 do 3 obroke.

Hvala
Teta Justi

Re: Kaj naj NAREDIM? NUJNO!!!

ObjavaNapisal Teta Justi » 06 Sep 2019 20:35

Pozdravljena Jagoda1,

to o čemer pišeš, da se doma pogosteje raje zadržuješ v sobi kot pa gledaš televizor s svojima staršema je za tvoja leta normalen pojav. Si v fazi prehajanja od deklice v žensko, ki sestavlja svojo identiteto, zato je okej, če si vzameš čas tudi samo zase. Zaskrbljujoče pa se zdi, da tako mlada misliš na to, da ni vredno živeti. Predlagam ti, da se o svojih težavah najprej mogoče pogovoriš s kakšno osebo, ki ji zaupaš, morda najdeš kak hobi, prostočasno aktivnost, ki te bo spravila v boljšo voljo in plus tega (hobija) je tudi ne samo dejstvo, da se telo v gibanju zaradi hitrejše cirkulacije krvi boljše počuti, temveč tudi za telesno težo lahko poskrbiš na ta način, brez da se kakršni koli hrani preveč odrekaš. Kakšen kilogram odveč pa tudi ne škodi. Poskusi v svoj jedilnik vnašati čimveč zelenjave in sadja in se izogibati sladkorju (recimo vsak dan). Za pomiritev blagodejno vpliva med, topljen v topli vodi. Zdrav način življenja bi moral pomagati tudi pri živčnosti in tresenju. Še najbolje pa bi bilo, da bi glede tega poiskala kakšno pomoč, se poskusila s kom o tem pogovoriti... Pogosto je vzrok take tesnobe samo preveč stresno obdobje, strah pred odraščanjem morda, novo življenjsko prelomnico - srednjo šolo, in podobno. Lahko pa poizkusiš tudi s kakšnimi tehnikami sproščanja.

Želim ti vso srečo pri izbiri srednje šole in čim več dobre volje, ne pozabi v težavah, ki jih opisuješ nisi sama.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kaj naj NAREDIM? NUJNO!!!

Uredništvo » 10 Sep 2019 12:55

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

vsi pritiski, ki jih kot devetošolka doživljaš, so se zgrnili nate in občutek imaš, da ne boš zmogla upravičiti pričakovanj. Svojih, pričakovanj staršev, učiteljev. Torej je čas, da sama s seboj premisliš, kaj želiš. Katera so tvoja močna področja. Ne, kakšen poklic želiš opravljati. Čez deset let bo toliko novih poklicev, ki se nam o njih niti ne sanja. A vendar, ali želiš delati z ljudmi, te bolj veselijo tehnični predmeti ali npr. jeziki. Kot pravijo, osnovna šola je obvezna, vse od tega dalje je osebna izbira. Srednja šola, višja in visoka, univerza. Učenje pravzaprav traja vse življenje, čeprav se tega ne zavedamo. Zato, ker učenje enačimo z izobraževanjem, šolanjem v instituciji. Dejansko je osnova učenja igra, vedoželjnost, radovednost. In tudi vztrajnost. Poštevanke se npr. ne da naučiti drugače.

Tudi sama se spomnim, da sem v začetku vsakega šolskega leta bila v stiski. Slovo od počitnic, negotovost, kako bom uspela zvoziti šolsko leto. Ali sem dovolj pametna za to šolo? Ali je komu mar zame? Ali moram res vse SAMA? Tako razumem tvoje mračne misli, tesnobo in strah. Bodi prepričana, da zmoreš. Nisi sama, a vendar je glavnina uspeha odvisna od tebe same. Verjamem vate in vem, da je stiska, ki jo doživljaš, prehodna. Danes je tvoje počutje že mnogo boljše kot v času, ko si poslala vprašanje.

Poskusi se o tem, kako čutiš, pogovoriti s starši. Na kakšnem skupnem izletu, sprehodu. Ali pa preprosto ugasni TV in daj predlog, da se pogovorite. Morda imaš kakšno prijateljico, babico, teto, s katero se lahko pogovoriš. Ko ubesediš to, kar te skrbi, je lažje. na dobro postavljeno vprašanje je lažje najti odgovor. Zunanjemu opazovalcu, sogovorniku je lažje odpirati poti, ki jih sama ne moreš videti. Zato je tako pomemben pogovor.

Kar se tiče občutka, da si "debela", razmisli takole. Nisi več deklica, otrok. Odraščaš, razvijaš se v dekle, žensko. Ženske imamo obline, ki nas ločujejo od moških. To je v naši naravi. Zato se tvoja postava preoblikuje, še vedno rasteš, s centimetri nujno tudi teža. Poskrbi, da boš užila vsaj 3 obroke na dan. Večkrat po malem je mnogo bolje kot enkrat na dan obilno, preobilno. Takrat telo ustvarja zaloge, saj ni prepričano, da bo dobilo energijo prej kot čez 24 ur. Pomembno je tudi gibanje. Tek, sprehodi v naravi, kolesarjenje, plavanje, vodena telovadba, karkoli. V družbi ali sama. Saj veš, zdrav duh v zdravem telesu. Zanesljivo velja, da je najboljše zdravilo proti depresiji sprehod v naravi, gibanje. Kot bi se telo želelo prečistiti, napolniti z energijo, ki nas obdaja. Ljudje smo se nekako odtujili od narave, katere del smo.

Zaupam vate. S teboj sem. Prosim, še mi piši.