bedn lajf /:

Vprašanja na tosemjaz.net.
boredtodeath

bedn lajf /:

ObjavaNapisal boredtodeath » 14 Avg 2019 12:29

zivjo. stara sem 15 in moje zivljenje je... no grozno.
prvo kot prvo – nimam niti ene osebe,ki bi jo lahko identificirala kot prijatelja. saj imam neke kolegice, ki se druzimo v soli in to, a se izven sole nikoli ne videvamo. med temi poletnimi pocitnicami se nisem dobila z nobenim. ves cas zdim v hisi in se smilim sama sebi.
druga stvar je, da me je pustil fant. ze nekaj casa nazaj. ampak se vedno ne morem prebolet. bil je edini clovek na svetu, ki me je razumel in poslusal. in spravljal u smeh. zdaj tega ni vec. in pocutim se prazno. samo.
rada bi nasla nek hobi, ki bi mi krajsal cas in zapolnil to praznino. poskusila sem na primer hodit v fitnes. sprva mi je bilo res vsec in zdelo se mi je, da sem nasla pravo stvar. cez cas pa sem opazila kako izstopam. vsi ljudje tam imajo dobesedno popolne postave, samo jaz ne. jaz sem dalec od tega. precej debela sem. in pocutim se kot neki outsider. zdi se mi, da me vsi gledajo in da se vsem zdim smesna.
ne vem. obcutek imam, da nimam vec za kaj ziveti. itak nic ne pocnem. ceprav bi rada.
prav ljubosumna sem, ko na socialnih omrezjih vidim slike,na katerih se vsi druzijo med sabo. tudi jaz bi se rada. mama mi veckrat predlaga naj povabim te “prijateljice” iz sole. saj bi, a obcutek imam, da me ne marajo. ce bi me hotele v svoji druzbi, bi me povabile, a ne?
kaj naj nardim s sabo? :/
IonnaIonzvezdicau

Re: bedn lajf /:

ObjavaNapisal IonnaIonzvezdicau » 15 Avg 2019 13:45

Tudi ona rabi druzbo. Mogoce se poklikata in postaneta prijateljici?

viewtopic.php?f=219&t=11014972
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: bedn lajf /:

Uredništvo » 25 Avg 2019 20:03

Odgovor svetovalke
________________

Lepo pozdravljena, "boredtodeath",

vesela sem, da si se s svojo stisko in vprašanji, ki se ti zaradi tvojih težav porajajo, oglasila in obrnila name. Najprej bi rada preverila, če te prav razumem, potem pa se bova vsakega področja lotili posebej. Prav? Kot si zapisala in kot lahko razumem, imaš občutek, da nimaš prijateljev in si zelo osamljena. Pred časom si se razšla tudi s fantom, kar je še dodatno pripomoglo k tvojim negativnim občutkom. Zdaj bi želela najti hobi, s pomočjo katerega bi se lahko zamotila in našla družbo, s katero bi se lahko družila. Imam prav?

Dotakniva se najprej področja prijateljstva. Kot si zapisala, si bila te počitnice osamljena, z nikomer se nisi dobila, vendar imaš prijateljice v šoli. Veš, prijateljstvo je beseda zelo širokega pomena. Prijateljev ne dobimo iz danes na jutri, pač pa gre za dolgotrajnejši proces. Prav tako niso naši prijatelji samo tisti, s katerimi se družimo. Verjetno si že kdaj slišala koga, ki je rekel, da čeprav določene osebe dolgo časa ne vidi, ve, da ji lahko zaupa, se lahko vedno obrne nanj in je pravi prijatelj kljub oddaljenosti in razdalji, ki ju ločuje. To pomeni trdno prijateljstvo, ki ga niti razdalja ne more uničiti.

Zato ne pomeni, da nimaš prijateljev, če se v teh dveh mesecih nisi z nikomer v živo družila. Dandanes je dostopnih veliko načinov, kako lahko stopimo v kontakt s tistimi, s katerimi želimo in tako vzdržujemo prijateljske vezi. Ne smemo pa samo čakati, da se bo nekdo spomnil na nas in smatrati, da nimamo prijateljev, če nas nihče ne kontaktira. Morda si tisti drugi misli, da se ne želimo družiti in pogovarjati, če tega nikoli jasno ne pokažemo. Tako tudi ti morda, glede na napisano, včasih čakaš, da se bodo prijateljice spomnile nate in te kam povabile. Zakaj ne bi bila ti tista, ki bi jih poklicala, jim pisala in jih kam povabila? Morda one ne želijo drezati vase in si enako mislijo kot ti: da jih ne maraš, ker se nikoli ne obrneš nanje in tako ne pokažeš zanimanja. Poskusi! V kolikor jim ne bo do druženja, bodo našle vzrok, da se povabilu ne bodo odzvale. Vendar je vredno poskusiti in v želji po prijateljstvu kdaj narediti prvi korak, saj ni prav, da samo čakamo in pričakujemo, da se bo kdo spomnil na nas, če sami k temu nič ne pripomoremo.

Lahko te razumem, da je konec zveze s fantom na tebi pustil velik pečat. Vsak konec iskrene ljubezni, ne glede na to, kako dolgo je le ta trajala, s seboj prinaša negativna čustva, saj naenkrat ostanemo sami. Stvari ne počnemo več v dvoje, okoli nas je polno spominov na skupna doživetja in zdi se, da obtičimo v času, obdani z žalostjo in mislimi, da ne bomo zmogli. Teh občutkov se ne znebimo čez noč in potrebnega je veliko časa, da situacijo prebolimo, se poberemo, iz tega potegnemo kar se da najboljše in damo sebi ter komu drugemu v življenju novo priložnost. Žal tu drugega recepta ni, je pa zelo pohvalno, da si se skušala zamotiti in preusmeriti svoje misli s pomočjo hobija. Poskusila si s fitnesom, vendar ti je to povzročilo novo stisko: obremenjevanje z lastnim videzom.

Čeprav te je primerjanje z drugimi spravilo v slabo voljo, bi lahko to obrnila tudi v dobro, saj bi ti lahko to predstavljalo motivacijo in cilj, ki ga želiš doseči. Verjamem, da si super dekle, s posebnimi vrlinami in vrednotami, na katere si lahko ponosna. Zunanji videz ni vse; velikokrat je dosti bolj pomembna lepota, ki se skriva znotraj posameznika in ni tako očitna kot je zunanji videz. Prav tako pa je volja tista, ki nas pripelje do cilja in če si vztrajna ter si res želiš zunanje spremembe, verjamem, da lahko to dosežeš in s tem vplivaš na svojo telesno samopodobo. Za začetek pa poskusi vsak dan na poseben list zapisati kakšno svojo dobro lastnost ali nekaj, kar ti je všeč na tebi. Verjamem, da ni lahko, ampak se potrudi po najboljših močeh. Boš videla, da si edinstvena in da imaš kakšno lastnost, ki je marsikdo drug nima.

Vsekakor pa ni fitnes edini možen hobi, s katerim bi se lahko ukvarjala. Nič hudega, če si ugotovila, da ti to ne ustreza. Namen hobija je, da se ukvarjaš s tistim, kar te veseli in še dodatno izpopolnjuje, ne pa bremeni. Poskusi najti nekaj, kar bi te osrečevalo, v čemer si dobra in nekaj, kar bi prispevalo k tvojemu boljšemu počutju. Lahko so to redni dnevni sprehodi, pohodi, umetniško ustvarjanje, kateri od športov, prostovoljno delo, nudenje pomoči tistim, ki to najbolj potrebujejo in podobno. Možnosti je ogromno, le odkriti jih moraš. Sama sebe najbolje poznaš in verjamem, da boš spoznala, kaj je tisto, kar potrebuješ.

Življenje je lepo in vredno ga je živeti, čeprav nas padci v njem včasih potisnejo na rob, ki bi ga najraje prestopili. Vendar, tako kot za vsakim dežjem posije sonce, za vsako preizkušnjo v življenju pride priložnost za nekaj lepega - če si le to želimo. V tebi vidim voljo in željo, zato verjamem, da ti bo uspelo premagati negativne občutke, narediti korak naprej v življenju in pustiti dele preteklosti za seboj ter dati priložnost prihodnosti, ki jo imaš v celoti na dlani pred seboj. Le iti ji moraš na proti.

Vse dobro ti želim in te lepo pozdravljam,
Anja Knez, mag. psihologije