Obsesivno-kompulzivna motnja

Vprašanja na tosemjaz.net.
Športnica
Objave: 11
Pridružen: 15 Avg 2019 13:09

Obsesivno-kompulzivna motnja

ObjavaNapisal Športnica » 15 Avg 2019 13:23

Pozdravljeni!
Že leto dni imam težave z obsesivno-kompulzivno motnjo. V mojem primeru se je motnja izrazila v pretiranem umivanju rok zaradi strahu pred virusi. Tudi pribor in krožnike umijem pred jedjo, hrane pa se z rokami ne dotikam nikoli. Strah me je, da bi zbolela, ker potem ne bi mogla v šolo in na treninge. Razmišljam tudi o obisku psihologa, a do sedaj še nisem imela časa.
Najlepša hvala za nasvet in lep pozdrav.
Športnica
Objave: 11
Pridružen: 15 Avg 2019 13:09

Re: Obsesivno-kompulzivna motnja

ObjavaNapisal Športnica » 26 Avg 2019 22:27

?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Obsesivno-kompulzivna motnja

Uredništvo » 03 Sep 2019 13:30

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Berem, da si presodila, da imaš težave z obsesivno-kompulzivno motnjo, ki se kaže v pretiranem umivanju rok, strah te je virusov. Hvala, da si to podelila z nami.

Sama si napisala, da razmišljaš o obisku psihologa. Ravno to bi ti predlagala tudi jaz. Svetujem ti, da si vzameš čas in se o tem pogovarjaš z nekom, ki ti lahko pomaga. Do tovrstne pomoči lahko prideš tako, da greš k svoji osebni zdravnici in jo prosiš, da te napoti h kliničnemu psihologu. Klinični psihologi delujejo v Zdravstvenih domovih in psihiatričnih bolnišnicah po Sloveniji. Napotnico za kliničnega psihologa, ki ti jo izda tvoja zdravnica, prineseš v ustanovo, kjer želiš obiskovati psihologa in se tako uvrstiš v čakalno vrsto. To je brezplačno zate. Ker pa si že polnoletna, pa lahko brezplačno psihoterapevstko pomoč, to je pogovor, pridobiš tudi na Centru za psihološko svetovanje POSVET, ki deluje po vsej Sloveniji. Naročiš se lahko na številki 031778772 ali 031704707 oz. preko maila na info@posvet.org. Tukaj ne potrebuješ napotnice od osebne zdravnice, ampak kar pokličeš in se naročiš. Imaš pa še več psihoterapevtov, ki delujejo po celi Sloveniji in so plačljivi, najdeš jih https://www.skzp.org/register-psihoterapevtov.html.

Tako sem ti opisala, kako prideš do psihologa, psihoterapevta. Svetujem ti, da to tudi storiš, saj lahko tam dobiš odgovore na svoja vprašanja bolj obširno, več pomoči.

Kakor pa berem napisano pa vidim, da strah pred tem, da bi zbolela in ne bi šla v šolo, ali na treninge, vpliva na umivanje rok. Dobro je, da se vprašaš, kaj je najslabše, kar se lahko zgodi, četudi zaradi bolezni kdaj, par dni, en teden, ne bi mogla iti v šolo, ali pa na treninge? Kaj je tvoja fantazija, kaj je tu takšnega, da te straši? V življenju se zgodi, da kdaj zbolimo, odležimo, počivamo, se pozdravimo. To se zgodi večinoma vsem ljudem in to je povsem življenjsko. Takrat manjkamo v šoli, službi, na treningih. In to potem nadoknadimo, ko se vrnemo. Torej, kaj pravi tvoj strah, kaj bi zamudila, če bi bila bolna?

Želim ti vse dobro,

Pia Robida, mag. psih.
Pia Robida, mag. psihologije