Starost

Vprašanja na tosemjaz.net.
Pčn

Starost

ObjavaNapisal Pčn » 25 Jul 2019 11:45

Kdaj je primwrna starost za prvi spolni odnos? Je 15, 16 let primerna? Kdaj pa je sploh prepozna starost za prvi spolni odnos ? Predstavljam si da ni vse odvisno od starosti, ampak tudi od osebe s katero to počneš ...?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Starost

Uredništvo » 30 Jul 2019 08:56

Odgovor svetovalke
_________________

Drago dekle ali fant,

ja imaš prav, da ni vse odvisno od starosti posameznika. Gre za kombinacijo faktorjev, ki "nakazujejo", da je oseba "pripravljena" na spolnost. Začrtane meje ni. Tudi ni enaka za vse. Starost je pomembna iz fiziološkega, telesnega vidika, o čemer bi lahko kaj več spregovoril strokovnjak, npr. ginekolog/ginekologinja, osebna zdravnica. Pomembna je čustvena "zrelost", pomembno je, da se oseba zna odločati tako srčno kot razumno, zna pretehtati, si postaviti odločilna vprašanja, prepoznati kdaj je vstop v spolnost zgolj zaradi radovednosti ali pa pritiska. Pomembna je potrpežljivost in navsezadnje ljubezen med osebama, ki se odločata za spolnost. Pomembna je predhodna "priprava" na spolnost - torej pogovor o željah, potrebah, občutkih do spolnosti, itd. Zelo pomembna je komunikacija o primerni zaščiti.

Želim ti vse dobro,
Ines Vugrinec, mag. zakonskih in družinskih študij
Pčn

Re: Starost

ObjavaNapisal Pčn » 01 Avg 2019 19:31

Je morda to tudi tako, da je odvisno od tega, kdaj imaš ob sebi recimo primerno osebo ali primeren odnos z osebo s katero bi želel spoznavati spolnost, pa še veliko drugih reči da je?
Čeprav govorijo, da previsoka starost za prvi spolni odnos ne obstaja, se mi zdi da vseeno obstaja neka starost, da družba nekako določa to starost ki je previsoka za prvi spolni odnos oz. da si pri določeni starosti prestar za začetek spoznavanja s spolnostjo, katera starost je to recimo?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Starost

Uredništvo » 13 Avg 2019 13:05

Odgovor svetovalke
________________

Drago dekle,

o previsoki starosti za "vstop" v spolnost ni govora. Niti ne bi bilo prav, da se opredeljuje kdaj je oseba "prestara" za začetek spolnosti, saj gre za področje, ki zajema tako veliko dejavnikov, ki so lastni vsakemu posamezniku posebej - pripravljenost, čustvena zrelost, spol, družinske razmere, življenjska situacija, itd. Predvsem pa zelo dobro ugotavljaš, da bistvenega pomena predstavlja tudi/predvsem "primeren" odnos s partnerjem. Odnos, ki zajema zaupanje, zvestobo, čustva, sposobnost komunikacije.

Želim ti vse dobro,
Ines Vugrinec, mag. zakonskih in družinskih študij
Pčn

Re: Starost

ObjavaNapisal Pčn » 18 Avg 2019 20:56

Od vedno me je to zanimalo ampak odgovora nisem dobila nikoli. Opazila sem, da se poljubljanje in muckanje, itd jemlje bolj „neresno“,medtem, ko se spolne odnose bolj resno jemlje in malo bolj odgovorno.je to prav pa zakaj?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Starost

Uredništvo » 19 Avg 2019 08:51

Odgovor svetovalke
__________________

Spolni odnosi so "resnejši" iz vidika odgovornosti, saj se s spolnimi odnosi poveča tveganje za spolno prenosljive bolezni, ki jih s poljubljanjem ni mogoče prejeti. Tudi nosečnost je ena od teh področij, saj začetek spolnosti pomeni tudi resen razmislek o zaščiti pred neželeno nosečnostjo v času najstnistva. Je pa vstop v spolnost tudi iz čustvenega vidika neke vrste "nadgradnja" odnosa med dvema, ki se imata rada. Samo z nekom, ki ga res sprejemamo, spoštujemo, mu zaupamo, se ob njem počutimo varne, lahko vstopimo v sproščeno, odgovorno in predano spolnost.

Lep pozdrav,
Ines Vugrinec, mag. zakonskih in družinskih študij
Pčn

Re: Starost

ObjavaNapisal Pčn » 20 Avg 2019 06:23

Kako lahko torej potem veš, kdaj so se ljudje samo poljubljali, muckali, kdaj imajo simpatijo kdaj so pa imeli spolne odnose, ker ljudje radi pretiravajo zato?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Starost

Uredništvo » 21 Avg 2019 12:30

Odgovor svetovalke
_________________

Vedeti ni mogoče, saj je informacija odvisna od sebe in od njene iskrenosti. Nekateri so iskreni, nekateri ne želijo biti, nekateri radi priredijo in napihnejo resničnost.

Zato pa je izredno pomembno s kom vstopamo v spolnost in spoznavanje te osebe - ali je oseba iskrena, vredna zaupanja in kako komunicira.

Prijazen pozdrav,

Ines Vugrinec, mag. zakonskih in družinskih študij
Pčn

Re: Starost

ObjavaNapisal Pčn » 21 Avg 2019 13:34

Je edina rešitev to, da imaš z nekom zaupen odnos da ti pove, kakšno stališče do spolnosti ima on/ona in kaj s tem „važenjem“ misli, misli ljubčkanje in kaj drugega ni govora!, da bi počel kar tako ali misli na kaj drugega ali itd? Ali mi to tudi precej odvisno od stališča, ki se ga ima do spolnosti ...?
Pri „prestar za spolnost“ sem imela v mislih to, da če naleti nekdo na bolj izkušenega partnerja,ki misli da pri tej starosti je bolj izkušenost nekaj najbolj normalnega potem tisti, ki ni izkušen je v odnosu v slabšem, šibkejšem položaju ali nekaj takšnega? Se pač v odnosu mora razumeti tistega, ki je manj izkušen ali neizkušen je to rešitev?
Pčn

Re: Starost

ObjavaNapisal Pčn » 05 Sep 2019 13:42

Lahko odgovor prosim.