Avtizem

Vprašanja na tosemjaz.net.
Simon Štiblar
Objave: 0
Pridružen: 12 Nov 2018 17:30

Avtizem

ObjavaNapisal Simon Štiblar » 10 Jul 2019 14:51

Pozdravljeni meni je doma dolg čas

/izbrisano v uredništvu /

lepo prosim da mi pomagate lepo prosim za odgovor Lp Simon
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Avtizem

Uredništvo » 11 Jul 2019 11:55

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljen, Simon.

Hvala, da si se obrnil na nas in z nami delil svoje občutke. Verjamem, da ti je doglčas, sploh če nimaš kaj početi in če je oče veliko zdoma in se ti ne posveča toliko, kot bi si ti želel.

A bi poskusil s kaksnim prostovoljstvom ali kakšnim dnevnim program, kjer bi počel kaj zanimivega, zraven pa bi srečal še nove ljudi in morda tudi nove prijatelje? A bi poskusil kaj takšnega? Druga možnost so kakšni krožki oz. aktivnosti, ki te zanimajo in kjer bi se imel fajn? Doglčas je zelo neprijeten, sploh ker se človek takrat ponavadi počuti nekoristnega in ne ve, kako bi potrošil svoj čas. A si rad na internetu? Tam bi prav gotovo našel veliko informacij o predlaganem, lahko bi raziskal, kaj se ponuja, kaj se dogaja in kam bi lahko šel, pa če tudi za začetek samo na ogled kakšne galerije (če te zanima umetnost) ali razstave kakšnih drugih predmetov. Tako bi se ti tudi širila obzorja, saj bi spoznal veliko novega.

Psihiater je specialist, ki se ukvarja z odkrivanjem in zdravljenjem duševnih motenj. Psihiater se ukvarja z organskimi duševnimi motnjami, vedenjskimi sindromi, psihološkimi in vedenjskimi dejavniki, nevrotskimi in stresnimi motnjami (fobije), motnjami osebnosti, duševno manjrazvitostjo, čustvenimi motnjami. Bolezni navadno zdravijo z antidepresivi, antipsihotiki, pomirjevali itd.

Če želiš, lahko poskusiš pri logopedinji, lahko vprašaš svojo psihologinjo, koga in kaj priporoča, saj verjetno pozna kakšno dobro strokovnjakinjo ali strokovnjaka v vašem okolišu. Psihiatra in logopeda načeloma najdeš v vsakem večjem mestu, tako da ju prav gotovo imate tudi v Murski Soboti. Za težave, ki jih navajaš in samomorilnost, ki jo omenjas, je veliko bolj primerna psihologinja, saj bi ti psihiater verjetno dal zdravila, ti pa potrebuješ pogovor.

Osamljen si in dolgčas ti je, tako da potrebuješ dobro družbo, dejavnosti ali aktivnosti, ki te veselijo, pa predlagala bi ti, da pokličeš svojo psihologinjo in ji poveš, kaj si nam pravkar zaupal. Prepričana sem, da se boš takoj vsaj malo lažje počutil. Mislim, da smo ti v preteklosti že svetovali Center za psihološko svetovanje Posvet, a ker si si ti že nasel psihologinjo, je najbolje, da se pogovoriš z njo. Ona te že pozna in ti bo prav gotovo znala najboljše svetovati in ti pomagati glede tvoje stiske.

Želim ti vse dobro; upam, da ti uspe najti kaj zanimivega in da se boš kmalu veliko boljše počutil. Za dežjem vedno posije sonce in tudi zate bo. Ostani pogumen in aktiven, pa bo vse ok. Srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Simon Štiblar
Objave: 0
Pridružen: 12 Nov 2018 17:30

Re: Avtizem

ObjavaNapisal Simon Štiblar » 11 Jul 2019 15:52

Uredu najlepša hvala za odgovor še rabim vašo pomoč ....

/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Avtizem

Uredništvo » 12 Jul 2019 10:21

Lepo pozdravljen, Simon.

Zelo nam je žal, da si se znašel v tako veliki stiski. Najprej bi rada izpostavila to, da mi vsako samomorilno vedenje ali namen/poskus samomora jemljemo zelo resno in nikakor ne kot nakladanje in podobno. Zavedamo se, da oseba v takšni situaciji zelo trpi in potrebuje pomoč, zato pa ti želimo pomagati, da čimprej dobis podporo, ki jo potrebuješ.

V Murski Soboti so na voljo naslednje možnosti: Zdravstveni dom Murska Sobota (Dispanzer za mentalno zdravje), Grajska ulica 24, MS. Njihova telefonska številka je (02) 523 13 37. Na istem naslovu imajo tudi Psihiatrično ambulanto, številka za naročanje je (02) 620 84 16. V Murski Soboti je na voljo že prej omenjena Psihološka posvetovalnica Posvet, naslov je Ulica Arhitekta Novaka 18, MS. Na voljo je tudi Ambulanta psihologinje Marjete Orešnik Zalig, obstaja pa tudi Le-skupaj, Psihiatrična Ambulanta Jožef Kociper, a ta se nahaja na Gubčevi cesti 22 v Radencih (ne vem, kako daleč stran živiš od tam). Njihova telefonska številka je (02) 566 97 42. Na voljo so še telefonske številke, kamor lahko pokličeš, ko si v stiski, in sicer: TOM telefon (116 111; 12-20h vsak dan); Klic v duševni stiski (01 520 99 00; 19 - 7h vsak dan) in pa Zaupni telefon Samarijan (116 123, 24 ur na dan).

Menim, da nisi smotan in ne fantaziraš, si pa želiš pomoči, za katero tudi upam, da jo dobiš.
Ponovno te spodbujam, da pokličeš svojo psihologinjo, saj ti bo ona znala najboljše pomagati.

Želim ti vse dobro.
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Simon Štiblar
Objave: 0
Pridružen: 12 Nov 2018 17:30

Re: Avtizem

ObjavaNapisal Simon Štiblar » 12 Jul 2019 16:14

Pozdravljeni uredu najlepša hvala za odgovor lahko dam kar telefonsko od moje mamice da jo pokličete in mi dajte konkakte od to sem jaz tole kaj ste mi napisali in od sobote email fb konkakt mi pomagate jaz tudi pozdignem glas in skačem oz maham z roko od moje mamice sestrične je rekla meni in moji mamici da bi šla sama živeti bi pomagali samo ni denarja kaj dela politika celi Sloveniji? z mamico hočeva živeti v stanovanju kje je toplotna črpalka in klima in mora najnovejše more biti kdo bi pomagal z denarjem? ko gremo na izlet ali vikend seminar želi da bom jaz samo plačeval naj on dal denar in ne on lepo prosim za pomoč im da mi pomagate lepo prosim za odgovor Lp Simon
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Avtizem

Uredništvo » 22 Jul 2019 14:21

Pozdravljen, Simon,

Svetovalke so že večkrat odgovarjale na tvoja vprašanja, kaj drugega od tega, pa pri nas ne moreš pričakovati.
Naši strokovnjaki delajo v spletni svetovalnici prostovoljno in odgovarjajo na številna vprašanja mladostnikov, ki se znajdejo v stiski v obdobju odraščanja - odgovarjajo na vprašanja povezana s telesnim dozorevanjem in telesnim zdravjem, spolnostjo in spolnim zdravjem ter odnosi in duševnim zdravjem.

Glede finančne pomoči se boš moral posvetovati drugje, npr. na CSD-ju, tudi kontakt z mamo bo najbolje, da predlagaš pri tvoji terapevtki v živo. Verjetno se lahko oba udeležita obravnave, če želita.

Ne vem, s kakšnim nasvetom, ti lahko pri nas še pomagamo. Vsekakor je najbolj smiselno, da o vsem govoriš s svojo terapevtko (psihologinjo oz. psihiatrinjo).

Lepo te pozdravljamo in želimo vse dobro.