sem zaljubljena?

Vprašanja na tosemjaz.net.
larika 12

Re: sem zaljubljena?

ObjavaNapisal larika 12 » 09 Jul 2019 21:57

imam še eno vprašanje, ki me že dolgi grize. Nevem kaj storiti, in sem kar obipana

Imam občutek kot da me starši ne marajo preveč. Rajši imajo mojega brata. In kar me še posebej moti je da vedno ko imam rojstni dan dobim darilo a takšni ki si ga ne želim, čeprav dobro vesta kaj si želim in ni drago. In tudi babi ko mi pribese darilo prinese še kaj mojemu bratu. Meni pa nikoli nič. Moti me tudi da sem jima kot naadležen komar. Če gramo na kolo sem jas vedno zadnja, čeprav se dogovorimo da bo mami zadnja, me vedno prehiti, ker se z mano očitno ni fajn pogovarjat in ji je kot zadnja dolkčas. in ko gremo na sprehod so vsi vspredaj jas pa sem vzadaj in hodm za njimi. Še pogledajo mene. Podobno je tudi v šoli. do konca prve konference lani sem bila na drugi šoli ker smo se selili. Imela sem zeeelo dobre prijatelice. in ko sem se prestavila na drugo šolo so se me sošolke nekako že navadile. In dobila sem tudi sovo najboljšo prijateljico, potem pa nas premešali v štiri razrede. Saj sem še imela svojo naj prijateljico v istem razredu a nas je devet punc v razredu kar je lahko kar problim. Celo leto me je iskoriščala. Mi govorila da sva naj bff itd. pa ni bilo res. Vedela sem da ni a sem ji oprostila ker nisem imela druge. Ona pa se je vs čas družila z drugo. Obema sem bila kot nadomestna prijateljica. Vs čas sta mi kazali hrbte se nista pogovarjali z mano. Ko sem kaj zgubila npr ko sem zgubila škarje sta se mi smejali in jekle fajn, ko pa sem jima to js rekla pa sta se začeli dreti name. zadnja dva tedna pouka pa sem si ašla dve prijateljici ki nista takšni kot sta oni dve. Potem pa sta se skregali z mano. in ti dve novi prijateljici sta mi kar zelo pomagali da sem se ju znebila. povedala sem jima po resnici in sta jima vse povedali in pol sta rekli da se z mano ne družita zato, ker se zdej baje z drugima in sta se začeli pričkati z mano. In ko smo imeli Tehniko se je kar vsedla na moje mesto, ker sem sedela z prejšno prijateljico i mi rekla da se naj kam drugam vsedem in da tam ni nč placa in da se js tut nisem nikol pobrigala kam bi se on vsedla, pa sem ji vedno zborila mizo. a to ni bila ravno takšna težava. vedela je da ne vidim s druga ali pa tretje vrste.

je problem v meni? Tudi ostale sošolke se me bolj izogibajo ker sem drugačna. Vse razmišljajo o lepoti, lilčilih raspravljajo o fantih. Jas pa ne. in vse plešejo le jas ne in vse bi rade postale učitelice, zgojiteljice itd. jas pa ne. rada bi šla po glasbeni smeri. mogoče pa je res problem v meni. Nisem preveč čvekava. A sem sramežljiva.

Hvala za odgovor.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: sem zaljubljena?

Uredništvo » 11 Jul 2019 12:10

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena Larika.

Razumem tvojo stisko in vem, da ti ni lahko. Pišeš o svoji družini, potem pa tudi o odnosih s prijateljicami in sošolkami. Vem, odnosi znajo včasih biti zelo težki in naporni. A to je sestavni del življenja in prav vedno se stvari s časom postavijo na svoje mesto. Zato nikar ne obupaj in se ne prepusti žalosti. Boš videla, da se bo vse uredilo.

Naj ti najprej napišem nekaj glede odnosa s sošolkami. Ne, nikakor ni nič narobe s tem, da si od sošolk drugačna. A se ti ne zdi, da bi bil ta svet zelo zelo dolgočasen, če bi bili vsi isti? Če bi imeli vsi enake hobije in želje? In verjemi mi, da boš v življenju tudi najbolj srečna in zadovoljna, če boš sledila svojim sanjam. Če boš taka, kot si želiš biti. Če te torej bolj zanima glasba - super!

Res je, da se "prijateljske skupine" navadno oblikujejo tudi glede na skupne interese, a to nikakor ni pogoj. Če tebe zanima nekaj drugega, če ne želiš postati vzgojiteljica ali učiteljica, to še ne pomeni, da ne moreš biti prijateljica z njimi. In če te sošolke zaradi takih razlik ne sprejemajo v svojo družbo, potem niso prave prijateljice. Po drugi strani pa se moraš zavedati tudi tega, da sta za lep odnos pomembna dva. To pomeni, da se moraš tudi ti potruditi, da te prijateljice sprejmejo. Potrudiš se tako, da izkažeš interes, da bi bila rada v njihovi družbi, da se z njimi pogovarjaš ipd. Če si seveda to želiš.
Kot sem napisala že na začetku - odnosi z vrstniki so lahko včasih težki in zakomplicirani. Pomembno je, da se obdaš s pravimi prijatelji. To so taki, ki jim lahko zaupaš, ki te podpirajo, ki so do tebe prijazni in te imajo radi točno tako kot si. Seveda moraš tudi ti njim to vračati. Sedaj imaš super priložnost, da med počitnicami malo premisliš o tem :)

Glede odnosov v družini pa... zelo mi je hudo, da se tako počutiš. Napisala si, da imaš občutek, da imajo starši raje tvojega brata in da se počutiš kot nadležen komar. A si te svoje občutke mogoče že kdaj staršema povedala? Veš, včasih se zgodi, da se starši sploh ne zavedajo, da otroka s svojim vedenjem prizadenejo. Zato je zelo pomembno, da si take stvari povemo.

Želim ti veliko sreče. Če boš pa imela še kakšno vprašanje, nam piši in z veseljem ti bom odgovorila.
Maja Kodele, mag. psihologije
Lari 12

Re: sem zaljubljena?

ObjavaNapisal Lari 12 » 11 Jul 2019 13:41

Hvala za odgovor. Res sem vesela. Poskusila se bom poboljšati, in iti naprej z dvignjeno glavo, neglede na vse.

Res ste mi pomagali. Hvala