Telefon

Vprašanja na tosemjaz.net.
Bahala

Telefon

ObjavaNapisal Bahala » 05 Jul 2019 10:49

Pozdravljeni!!
Prosim pomagajte mi nikakor nemorem izkopit telefona ne da sem obsedena z njim ampak vedno moram pisati sporočila če se hočem s kom dobiti in ker se veliko družim moram vedno pisati ampak to ne da se pogovarjamo ampak da se zmenimo kdaj se dobimo in potem upam da me razumete nemorem niti za en dan izklopiti telefona še zdaj ko pišem moram uporabljati telefon in to mi gre na živce ker si kvarim vid oči me močno srbijo občasno in moje oči ne izostrijo dovolj hitro slike ko sem gledala v knjigo in potem pogledala nek odaljen predmet ga malo slabo vidim potem pa se izostri tudi za odgovor vaš bom morala pogledati na telefon zakaj je današnji svet tako odvisen od telefona...če bi se izgubila ne bi morala poklicati nikogar če ne bi imela telefona kako so se s tem spoprijemali v starih časih ko ni bilo telefona kako so se znajdli ??
Hvala za vaše odgovore težko mi je ko moram za vsako figo pogledati na telefon
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Telefon

Uredništvo » 05 Jul 2019 14:12

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena, "Bahala",

vesela sem, da si se s svojimi pomisleki obrnila name. Tvoje razmišljanje je za najstnico zelo zanimivo in tudi pohvalno, saj ugotavljaš, da je svet, v katerem živimo, v celoti digitaliziran in da brez tehnologije pravzaprav ne znamo in niti ne moremo več živeti. To te skrbi, jezi in že opažaš določene posledice njene uporabe oz. predvsem uporabe mobilnega telefona.

Če se želimo z nekom sestati ali mu kaj povedati, imamo dve možnosti: lahko to storimo iz oči v oči ter ustno, v kolikor je ta oseba poleg nas. Če pa te osebe poleg nas ni, jo lahko poiščemo oziroma gremo do nje, še lažje pa je, da stopimo v kontakt z njo preko telefona ali računalnika (jo pokličemo, ji napišemo sporočilo). Res je, za to potrebujemo tehnologijo.

Eden od načinov, da boš krajši čas gledala v telefon, kadar se s kom kaj dogovarjaš, je, da ne pišeš sporočil, ampak to osebo preprosto pokličeš. Takrat boš v telefon gledala samo tisti čas, ko boš vpisovala ali iskala številko. Ali pa se že na zadnjem srečanju dogovorite glede naslednjega srečanja in se tako izognite vmesnemu nepotrebnemu dogovarjanju. Poskušaj vmes večkrat usmerjati pogled stran od telefona/računalnika in tako sprostiti oči. Če pa imaš občutek, da imaš težave z vidom, pa bi se bilo dobro oglasiti na pregled k okulistu in ga prositi za mnenje.

Lahko te razumem, da te jezi vsa ta nujna uporaba tehnologije in da bi se v določenih vidik temu rada izognila, kar je zelo pohvalno razmišljanje najstnice, a vendar žal to ne bo mogoče. Svet je tako naravnan in napredek na tem področju gre zgolj samo naprej in lahko pričakujemo, da bo tega vedno več in vedno bolj bomo prisilno odvisni od tega. Se pa z malo inovativnosti in samodiscipline da prisotnost tehnologije tudi vsaj malo omejiti.

Želim ti vse dobro in te lepo pozdravljam,
Anja Knez, mag. psihologije
Bahala

Re: Telefon

ObjavaNapisal Bahala » 11 Jul 2019 00:36

Pozdravljeni,
Iskreno hvala za odgovor saj ste mi pomagali z nasveti ki mi bodo koristili lepo poletje vam želim!