sem zaljubljena?

Vprašanja na tosemjaz.net.
larika12

sem zaljubljena?

ObjavaNapisal larika12 » 25 Jun 2019 18:08

imam nekaj vprašanj.
imam fanta. Trenutno je star 13 jas pa bom nasledni teden 12. Skupaj sva že malo več kot eno leto. Veliko si piševa po vibru. A me je že dvakrat povabil ven a sem zavrnila. Je kaj narobe z mano? Trenutno nimam telefona. Vbistvu že od Februarja. Od takrat naprej si več ne piševa saj nimam več telefona. No bom prešla kar k bistvu. Nevem ali sem sploh zaljubljena vanj. Vem da je on zelo zelo močno vame. Ko me pogleda pogledam v tla in zardim. vsak večer razmišljam o njem. Včasih tudi sanjam. Ta mesec pa še preveč razmišlham o njem po cele dneve razen če imam kakšno zaposlitev da pozabim na to a ne za dolgo. So to znaki zaljubljenosrti?

Razmišljam da bi ga povabila ven. Apak kako mu naj to povem? (Kaj če me bo zavrnil? Kaj če mi bo povedal da njegovo srce pripada drugi? ) O čem se naj pogovarjava? Kaj ča bo tudi prišlo do poljuba? Kako se sploh poljubljati? Kako to izgleda? Kakšen je postopek? Ka pa če mi ne bo všeč? gledanje kako se gdo poljublja mi ni prav nič všeč. Ko se to zgodi v kakšnem filmu, vedno pogledam stran vendar bi poskusila ampak to bi naredila ker ko da pogledam zardim itd. Sošolki ki sem to povedali mi je rekla da sem defenitivno zaljubljena vendar bi raje vprašala. In mislim da še tudi on ni imel nobene izkušnje s poljubljanjem. In ka sploh naj bi pomenimla sperma, viagra, pething, komtrocepcija, ereakcija ali pa ejakulacija?

Kaj pa če bo prišlo čez nekaj časa (mogoče kakšen mesec) prišlo tudi do seksa? Kako to sploh poteka? A boli? Je prijetno? kako dolgo traja?

in še nekaj. Moji starši ne vedo za fanta. Kako jim naj povem da se mi nebi norčevali in vse povedali saj so to že enkrat naredili in sicer ko sem bila v nekoga zaljubljena. Od taktat naprej jim ne zaupam več.
Puncaa16

Re: sem zaljubljena?

ObjavaNapisal Puncaa16 » 26 Jun 2019 19:38

Hej!
Sama sem mnenja da ti je fant vsec oz. si zaljibljena. Pravis da ga zelis povabit vn, ce to cutis po tem takem moras tudi to naredit in naj te ne bo strah, ce bo prislo do poljuba bo prislo in ne razmislaj prevec o tem ker je najbolje ce se vse zgodi spontano.
Glede seksa in drugih besed ki pa te prav tako zanimajo pa sem misljenja da si se malo premlada in o teh zadevah bos vec zvedela s casom ko bos odrascala. Ce te pa res zanimajo te stvari si pa lahko vedno pomagas z internetom kjer vse lepo pise.
Lp;)
Lari 12

Re: sem zaljubljena?

ObjavaNapisal Lari 12 » 29 Jun 2019 13:57

Kako sploh poteka poljub? In kako ozgleda prosim oipišite podrobno. Res me zanima
lari12

Re: sem zaljubljena?

ObjavaNapisal lari12 » 04 Jul 2019 18:11

Če smem vprašati me zanima, kdaj bi lahko dobila odgovor
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: sem zaljubljena?

Uredništvo » 05 Jul 2019 09:50

Pozdravljena,

opravičujemo se ti, ker še nisi prejela odgovora.
Svetovalka, ki smo ji poslali tvoje vprašanje je žal odotna, zdaj smo vprašanje posredovali drugi svetovalki. V kratkem lahko pričakuješ odgovor.

Še enkrat se ti opravičujemo.

Prijazen pozdrav iz uredništva.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: sem zaljubljena?

Uredništvo » 05 Jul 2019 11:08

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena Larika 12.

Najprej naj se ti iskreno opravičim, da si toliko časa čakala na odgovor. Napisala si kar veliko svari, ki te zanimajo in upam, da ti bom uspela na vse odgovoriti.

Greva kar po vrsti. Če sem te prav razumela imaš fanta, s katerim sta skupaj več kot eno leto. Prej sta si zelo veliko pisala preko telefona, sedaj pa ne več, saj ga od februarja nimaš. Prepričana si, da je fant zelo zaljubljen vate. Večkrat te je tudi povabil na zmenek, a si ga ti zavrnila. Vsak večer o njem razmišljaš, ko te pogleda zardiš in umakneš pogled, o njem včasih tudi sanjaš. Sprašuješ se ali so to znaki zaljubljenosti in ali/kako naj ga povabiš na zmenek.

Veliko vprašanj imaš o zmenku, poljubljanju in prvem spolnem odnosu. In to je čisto ok in normalno, da te take stvari zanimajo in da se o tem želiš pozanimati. Bi se pa strinjala, da s spolnim odnosom počakaj vsaj še nekaj let oz. dokler ne boš za to pripravljena. Spolni odnos se ne "kar zgodi", ampak si ga morata oba partnerja želeti. Naj bo to s fantom, s katerim boš dlje časa v resni zvezi, s fantom, ki ga boš res dobro poznala in te bo spoštoval. Pred tem pa se obvezno pozanimaj o ustrezni zaščiti. Prvi spolni odnos lahko malo boli, je pa to odvisno. Vsaka ženska doživi spolni odnos drugače. In res je zelo zelo pomembno, da si na prvi spolni odnos pripravljena, te ni strah, se zavedaš možnih posledic, imaš primerno zaščito in resnega partnerja.

Glede na to, kar si napisala bi se strinjala s tvojo prijateljico, ki ti je rekla, da si verjetno zaljubljena. Najbolj očitni znaki zaljubljenosti so, da o tej osebi zelo veliko razmišljaš, ob tem občutiš "metuljčke" v trebuhu, ne moreš spati ali jesti, fantaziraš, premlevaš lepe spomine in si predstavljaš čudovito prihodnost, komaj čakaš da to osebo spet vidiš in ko se to zgodi občutiš nemir, "elektriko" po telesu, zardiš, ti je nerodno ipd. Veš, zaljubljenost je nekaj najlepšega, kar se nam v življenju zgodi, a nas lahko hkrati tudi malo prestraši. Zato je normalno, da se v tvoji glavi poraja veliko vprašanj in skrbi.

Glede na to, da te je fant pred časom že povabil na zmenek, mislim, da se nimaš kaj bati. Kar pogumno stopi do njega in mu povej, da bi sedaj pa sprejela njegovo povabilo, če še velja. Če želiš seveda. Sedaj je poletje in prepričana sem, da bo z veseljem šel s teboj na sladoled ali pa v park na sprehod. Glej na to kot priložnost, da se eden ob drugem sprostita in se še bolj spoznata. Naj bo to sproščeno druženje. Glede drugih stvari pa se ne obremenjuj preveč. Glede na to, da sta se že veliko pogovarjala preko telefona mislim, da bosta zagotovo našla kakšno temo za pogovor. Mogoče o tem, kaj bosta počela čez poletje, ali bosta šla kam na morje ipd.

Če ti je že ob sami misli na poljubljanje neprijetno, potem zagotovo še ni pravi čas, da to izkusiš. Ravno tako super zmenek bo, če bosta s poljubljanjem še malo počakala. Ko pa boš začutila, da je pravi čas in si bosta oba to želela, pa preprosto pusti, da se zgodi. Za poljubljanje ni nobenega recepta ali postopka. Preprosto prisloniš ustnice ob ustnice, zapreš oči in se prepustiš. Trik je v tem, da si sproščena. Zato ti predlagam, da se s fantom najprej še malo podružita v živo, se pogovorita in tako bosta tudi bolj sproščena drug ob drugem. Ko bo pravi čas za prvi poljub, se bo zagotovo zgodil in verjamem, da bo to lepa izkušnja.

Tako kot ti je ena od vrstnic že napisala, lahko veliko informacij o neznanih besedah v povezavi s spolnostjo najdeš na spletu. Priporočam pa ti tudi obisk knjižnice, kjer boš našla veliko knjig za mlade na temo prve zaljubljenosti, poljubljana in spolnosti. Kot pa sem ti že napisala. S spolnostjo absolutno počakaj še par let. Verjemi mi, da ne boš nič zamudila in imaš še veliko časa.

Mlade vedno spodbujam, da so s starši iskreni. Če čutiš, da bi jim rada povedala za fanta, to naredi. Bodi iskrena in jim povej, da te je zelo prizadelo, ko so se zadnjič norčevali in jih prosi, da tokrat to obdržijo zase.

Upam, da ti je moj odgovor pomagal. Želim ti veliko sreče. Še veliko lepega je pred tabo.
Maja Kodele, mag. psihologije
lari12

Re: sem zaljubljena?

ObjavaNapisal lari12 » 07 Jul 2019 06:32

Če smem vprašati me zanima, kdaj bi lahko dobila odgovor
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: sem zaljubljena?

Uredništvo » 08 Jul 2019 09:48

Pozdravljena, Lari,
zgoraj je že objavljen odgovor svetovalke.

Lep pozdrav iz uredništva.
Larika 12

Re: sem zaljubljena?

ObjavaNapisal Larika 12 » 08 Jul 2019 11:00

Imam še eno vprašanje. Na nogah mi rastejo dleke. Temne so in me zelo motijo. Ne upam si obleči kratkih hlač ali krila. In da ne bo pomote nosim krila in kratke hlače a me je strah javnosti. kaj bodo rekli sploh pa moj fant. Nevem kaj narediti. Mami sem že omenila in je rekla da se pobriti ne smem krr bodo še temnejše, in da se bova pogovorili kasneje. Sploh ne vem kdaj je zanjo kasneje( to sem ji omenila vsaj pred dvema mesecema) Je še kakšna možnost, da mama nebi izvedela?

in oprostite, ker sem še enkrat poslala za odgovor.

in hvala za odgovor
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: sem zaljubljena?

Uredništvo » 08 Jul 2019 23:19

Pozdravljena!

Ne skrbi, dlake ne bodo postale ne temnejše ne gostejše z britjem. Britje nog je pač še en od načinov, kako ženske skrbimo za svoj izgled. Zato ti glede tega ni treba biti nerodno in tudi mamo lahko mirno vprašaš za nasvet.
Naj ti pomaga pri izbiri ustrezne britvice in pokaže, kako se lotiti britja, da boš lahko brezskrbna v kratkih hlačah in krilih.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr.med., specializantka pediatrije