Videz

Vprašanja na tosemjaz.net.
Kristina433

Videz

ObjavaNapisal Kristina433 » 13 Jun 2019 17:23

Zdravo.
Jaz bi rabila pomoc od vas in to kako izgledati starejsi. Namrec stara sem 18let in tak brez heca, zgledam ko 12 let. Ful sem mala pa drobna in se v obraz zgledam ful mlajsa. Kako naj zgledam starejsa da bi me resneje jemali? In ja vem ko bom stara 30let bom vesela da bom zgledala mlajsa...to poslusam skos..ampak vseeno ni fajni obcutek da dobesedno zgledam ko da sem v osnovni soli. Pa tudi ce se nalicim nena ravno dost pomaga. Kak lahko popravim to?
Nikicaaz

Re: Videz

ObjavaNapisal Nikicaaz » 15 Jun 2019 16:31

Ne se sikirat tudi jas imam isti problem ker sem suha stara sem 20 let in mi noben ne vrjame vsi mislijo ,da imam 13,14 let.Pravijo mi ,da imam baby face isto tudi meni make up nič ne pomaga.Vem kako je .Problem je ,da me zaradi izgleda zavrača družba moje statrosti.Sicer imam zdravstveno potrjeno ,da zaostajm v razvoju ampak nevem kaj naj storim .Nisi pa edina.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Videz

Uredništvo » 18 Jun 2019 22:00

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena Kristina433!

Napisala si, da si stara 18 let, izgledaš pa veliko mlajša. Sprašuješ po nasvetih, kako bi lahko izgledala starejša, da bi te potem bolj resno jemali.

Menim, da je vedenje, besedno izražanje in razgledanost odraz zrelosti. S tem boš sebi in ljudem okoli sebe lahko dokazala, kako si zrela in izpolnila željo po tem, da bi te jemali resno. Res je, da ljudje dajemo velik poudarek na prvi vtis in zunanji videz, vendar le ta pri odražanju zrelosti pride za vedenjem.

Pri videzu si že sama omenila, da si že poskusila z ličili, vendar ti predlagam, da tukaj ne pretiravaš. Naliči se tako, da si boš všeč in se boš dobro počutila, ne pa na način, da ugodiš drugim. Morda lahko poskusiš zamenjati tudi kakšen kos oblačila. Tudi tukaj je pomembno, da se dobro počutiš, le tako boš lahko bolj samozavestna. Višja samozavest pa bo prav tako ključ doseganja ciljev, ki si jih želiš.

Si v starostnem obdobju, ko zapuščaš srednješolska leta in postajaš bolj odgovorna in odrasla. V teh letih bodo tudi vrstniki bolj zreli in te bodo jemali bolj resno. Teme za pogovore bodo postajale resnejše in bolj »odrasle«. Tukaj nastopi prej omenjeno besedno izražanje in razgledanost, s katerim se lahko izkažeš za bolj zrelo.

Upam, da bodo ti nasveti prišli prav tudi tebi Nikicaaz. Želim vama lepa mladostniška leta in, da uresničujeta svoje želje! Dovolita si še malo igrivosti, s tem ni nič narobe, še prekmalu bosta vstopili v svet odraslosti :)

Vse dobro,
Živa Goter, mag. psihologije
BUba

Re: Videz

ObjavaNapisal BUba » 19 Jun 2019 14:32

Zdravo. napisali ste, da naj si pri 18. letih dovoliš še malo igrivosti in da s tem ni nič narobe, ker se še prekmalu vstopi v odraslo obdobje. Kaj se s tem mislili? ena socialna delavka namreč pravi, da je človek pri 18. letih polnoletna oseba in se od njega pričakuje, da kot polnoletna oseba vodi svoje življenje odgovorno. in da se lahko po zakonu znajde tudi na sodišču in tam kar lepo sam odgovarja za svoja dejanja, brez staršev.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Videz

Uredništvo » 24 Jun 2019 17:23

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena.

Res je, ko dopolnimo 18 let, uradno postanemo polnoletna oseba. S tem pridobimo kar nekaj pravic, obveznosti in odgovornosti. V večini primerih pa to še vedno ne pomeni popolne osamosvojitve od staršev. To je obdobje, ko se učite samostojnega življenja brez staršev, vendar le-ti še v večini primerov vsaj delno skrbijo za vas. Iščete pravo ravnotežje med procesom osvobajanja odvisnosti od staršev in procesom navezanosti na njih. V teh letih se naučite skrbeti zase in se postopoma finančno osamosvojite. Zato je to obdobje, ki je polno izzivov, pridobivanje novih izkušenj, učenja novih stvari, včasih tudi odrekanja in izoblikovanja samega sebe.

S prejšnjim sporočilom sem skušala napisati, da je pred vsakim mladostnikom še veliko izzivov in obveznosti (izobrazba, nova služba, stanovanje ipd.), ki jih je potrebno izpolniti. Zato želim, da imaš v mislih čim manj skrbi in se v mladostniških letih še zabavaš. Z igrivostjo sem mislila, da si dovoliš biti mlada, hodiš na zabave, izkoristiš brezskrbne vikende, počitnice, da uživaš v stvareh, ki jih rada počneš in v druženju s prijatelji. Manjše skrbi rešuj uspešno in ne pusti, da prerastejo v velike.

Želim ti še, da se v svoji koži dobro počutiš, predvsem pa ti želim lepe in brezskrbne počitnice! :)

Živa Krivec, dipl. biopsihologinja (un)