Osebni zdravnik

Vprašanja na tosemjaz.net.
Evica1

Osebni zdravnik

ObjavaNapisal Evica1 » 28 Jan 2019 16:34

Živijo, stara sem 19 let (skoraj 20) in sem za svojo osebno zdravnico do sedaj imela pediatrinjo. Ko sem pa zadnjič klicala mi je pa sestra rekla, da pri njih je tako, da si starejši od devetnajst let morajo izbrati drugega zdravnika, saj se potem na račun starejših majhni otroci ne morejo vpisati. Katerega osebnega zdravnika naj si torej izberem, splošnega kot odrasli, ali bi morda, še spadala pod pediatra? Kako pa s starejšimi od devetnajst let ravnajo drugi pediatri, dovolijo, da so pri njih tudi, še potem, ko dopolnijo devetnajst let, ker slišala sem, da nekateri to tudi dovolijo, ali katerega osebnega zdravnika imajo potem študentje?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Osebni zdravnik

Uredništvo » 29 Jan 2019 21:42

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

v različnih krajih Slovenije je različno urejeno. Večinoma smo pediatri izbrani zdravniki otrokom in mladini do 19 leta in smo dolžni sprejemati novorojenčke. Ponekod so predšolski in šolski dispanzerji in otroci zamenjajo zdravnika prvič že pri 6 letih. V Ljubljani in Mariboru sta dispanzerja za študente – če si študentka in živiš tam blizu, si lahko tam izbereš zdravnika. Sicer pa ti predlagam, da si izbereš specialista družinske medicine, da ne bi čez nekaj let bila zopet v enaki situaciji. K družinskemu zdravniku boš lahko hodila, dokler boš želela razen, če ne bo prenehal opravljati dejavnost.

Lep pozdrav,
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije
Evica1

Re: Osebni zdravnik

ObjavaNapisal Evica1 » 30 Jan 2019 17:33

Hvala.
Vprašala sem pa ljudi, ki so imeli za osebno zdravnico sosednjo pediatrinjo (oz. šolsko zdravnico) v istem zdravstvenem domu, pa so rekli, da jim je njihova zdravnica rekla, da pri njej, so pa lahko njeni pacienti vse do konca študija oz. vse do dopolnjenega 26. leta starosti.
Pa sem mislila, da bi šla do te pediatrinje (ali pa morda kakšne druge), povedala,da sem do sedaj imela za osebno zdravnico to in to pediatrinjo, pa kaj mi je rekla. Ali je pa to tako, da nihče izmed pediatrov ne sprejema novih pacientov, ki so že dopolnili 19. let?
Ker, če je možno, bi še za nekaj let raje imela pediatra, šele potem pa ga zamenjala za zdravnika družinske medicine.
Zanima me pa tudi, informativno, kako pa je, če imaš za zdravnika pediatra, s pavzerji (ki so torej za eno leto status izgubili)? Lahko še vedno gredo k svojemu pediatru, ali je to tako, da po dopolnjenem 19. letu je to, da lahko greš k svojemu pediatru/oz, sploh imaš za izbranega osebnega zdravnika pediatra, vezano na tvoj status študenta?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Osebni zdravnik

Uredništvo » 31 Jan 2019 12:06

Odgovor svetovalke
__________________

Dober dan,

včasih smo imeli v Sloveniji specializacijo pediatrije in šolske medicine. Pediatri imamo licenco za obravnavo otrok in mladine do 19. leta, šolski zdravniki pa so obravnavali otroke od 6. oz. 7. leta do zaključka šolanja.
Pred leti, v času ministra Kebra je bila želja politike in nekaterih vodilnih na katedri za družinsko medicino, naj bi vso populacijo na primarnem nivoju obravnavali družinski zdravniki (zato se tako imenujejo, pred tem je bila specializacija iz splošne medicine). Vendar se s tako rešitvijo nismo strinjali ne pediatri, ne šolski zdravniki, ne splošni/družinski zdravniki, še najmanj pa bolniki in starši otrok. To bi bil velik korak nazaj. Vseeno je politiki uspelo ukiniti specializacijo šolske medicine. Študentje naj bi ostali pri šolskih zdravnikih, kjer so še, drugod naj bi jih prevzeli družinski zdravniki.

Zato še zdaj ni povsem enotne ureditve po vsej Sloveniji, odvisno je tudi od obremenjenosti posameznih zdravnikov. Ni zanemarljivo tudi dejstvo, da če bi prišlo do tožbe proti zdravniku, ki je obravnaval bolnika brez veljavne licence glede na njegovo starost, bi lahko sodišče brez pomislekov obsodilo zdravnika ne glede na vse okoliščine.

Svetujem ti, da povprašaš pri zdravnici, h kateri si želiš hoditi, če te lahko vzame, sicer se pozanimaj še malo širše, tudi med družinskimi zdravniki. Ni nujno, da imaš istega zdravnika kot starši in sosedi, če tega ne želiš. Tudi med družinskimi zdravniki so odlični zdravniki, ki imajo smisel za mlade.

Lep pozdrav,
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije
Evica1

Re: Osebni zdravnik

ObjavaNapisal Evica1 » 19 Apr 2019 16:47

Živijo. Torej ne veste, ali se ima izbere za osebnega zdravnika pediatra tudi po 19. letu starosti v primeru, da pediater sprejema nove paciente seveda?
Malo sem pogledala, pa sem videla, da ena pediatrinja sprejema nove paciente in sem mislila, če bi šla k njej, pa ne vem, če sploh lahko, glede na to, da sem stara že čez 19. let.
Če ne, pa si za osebnega zdravnika bi morala izbrati enega izmed družinskih zdravnikov, ki sprejemajo nove paciente.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Osebni zdravnik

Uredništvo » 26 Apr 2019 10:54

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

če se še šolaš oz. si študentka, brez skrbi vprašaj pediatrinjo oz. šolsko zdravnico, če se lahko opredeliš pri njej. Če opredeljuje tudi študente, te bo zagotovo vzela.

Lep pozdrav.
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije
Evica1

Re: Osebni zdravnik

ObjavaNapisal Evica1 » 29 Apr 2019 20:26

Živijo.
Kako se pa določa, kateri pediatri sprejemajo tudi starejše od 19. let in kateri pediatri sprejemajo samo srednješolce?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Osebni zdravnik

Uredništvo » 08 Maj 2019 14:14

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

Določa se v okviru zdravstvenega doma, tudi v dogovoru z zavarovalnico. Kot sem ti že napisala, je odvisno od tega ali imajo zdravniki oz. zdravnice specializacijo iz šolske medicine, ti sprejemajo tudi študente, ali iz pediatrije, ki običajno sprejemajo do 19. leta. Odvisno je tudi od obremenitve posameznega zdravnika, od števila že opredeljenih pacientov in ali mora sprejemati tudi dojenčke – ti imajo prednost pri opredeljevanju za pediatra, saj se študentje lažje opredeljujejo pri družinskem zdravniku.

Se še vedno nisi pozanimala pri zdravnici, ki jo želiš izbrati? Če te morda ne bodo mogli sprejeti, ti bodo svetovali, kam se lahko obrneš.

Lep pozdrav,
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije
Evica1

Re: Osebni zdravnik

ObjavaNapisal Evica1 » 14 Maj 2019 23:37

Živijo. Ne še.
Piše, da je to Zdravstveno varstvo otrok in mladine, Dispanzer za otroke in šolarje. Piše, da zdravnica opredeljuje nove paciente in piše tudi, koliko pacientov je pri zdravnici že opredeljenih (cca. 600) Zanima me tudi, če je mogoče pogoj status in če recimo izgubiš status za eno leto, da potem ne moreš biti pri pediatru, dokler nimaš ponovno statusa ali kaj podobnega?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Osebni zdravnik

Uredništvo » 15 Maj 2019 08:55

Pozdravljena, Evica,

tvoja vprašanja so zelo konkretna, zato ti bodo vse natančne odgovore lahko dali v tej ambulanti.
Čim prej pokliči in vprašaj ali osebno stopi do medicinske sestre v tej ambulanti in preveri vse, kar te zanima.

Lep pozdrav iz uredništva.