kako še vedno?

Vprašanja na tosemjaz.net.
neuporabna
Objave: 2
Pridružen: 13 Apr 2019 20:07

kako še vedno?

ObjavaNapisal neuporabna » 13 Apr 2019 20:30

S to črnino se borim predolgo. Občutek imam, da ne zmorem več. Nič drugega mi ne uspeva, kakor to, da se tistega dne ne ubijem. Obožujem kri. Ideliziram idejo, da me ne bi bilo več. Po vseh letih mi ni jasno, kako sem še vedno živa. Res sem mislila, da bom do zdaj že mrtva. To, da se ne poskusim več ubit je krivo to, da mi v preteklosti ni uspelo. Še enega poraza ne bi zmogla.
Kot da bi že vse vedela. In dobrih ljudi pa ustrezna pomoč. Jaz pa sem še vedno luzersko izmučena s tisoč in eno izkušnjo. Nič ne pomaga. Trudila sem se spoštovati svojo senzibilnost in ranljivost, a me bolj uničujeta, kot pomagata. Lažje bi bilo biti mrtva kot to prenašanje megle.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: kako še vedno?

Uredništvo » 17 Apr 2019 12:09

Odgovor svetovalke
________________

Zamislim se ob tvojem "vzdevku" NEUPORABNA. Se ljudje lahko delimo na uporabne in neuporabne ? Ne vem, res še nisem razmišljala tako. Kot razumem, se boriš, že dolgo, predolgo z morečim stanjem brezupa, tudi depresije. Raje bi, da te ne bi bilo več. Vsak dan ti je težak in mučen, razberem, da si že poskušala oditi iz tega življenja in tega sveta. Vleče te kri. Ampak kri pomeni živost, življenje. Je rdeča, topla. Je življenjska tekočina vseh živih bitij. Je naša moč.

O čemer razmišljam, ko se skušam vživeti v tvojo dušo, v tvoje stanje (pa ne vem, koliko si stara, si pa dekle, mladostnica, slutim) ? Sprašujem se, da so za tvojimi stiskami hude preizkušnje, ki jim sama ne moreš biti kos. Da je to stanje posledica dogajanj, doživetij, težav in ga zato ni moč razumeti niti ni moč najti pravo pomoč, če ne razkrijeva ozadja. Je tvoja stiska nastala v družini, kjer ni podpore, razumevanja, varnosti, topline? Si žrtev ali priča nasilja, trpinčenja, zanemarjanja, zlorabe? Doživljaš krizo lastne identitete, s samo izpraševanjem: kdo sem? kaj želim? kaj zmorem? komu je mar zame? v čem je smisel mojega življenja? Samo ugibam, z iskreno željo, da napišeš kaj več o sebi, da bova lahko skupaj iskali izhod iz zapletenega labirinta tvojih stisk.

Kar želim posebej sporočiti, je to: prosim, ne zapri se v samoto. Pojdi v naravo, na sonce, med vrstnike. Pogovarjaj se, s katero koli osebo, ki ji lahko zaupaš. Pokliči na telefone za osebe v stiski, kjer najdeš zaupen pogovor s strokovnjaki prostovoljci, ki te bodo poslušali in skupaj s teboj iskali pomoč. Klici so brezplačni in anonimni. Zaupni telefon za mlade TOM - 116 111 - deluje od 12. do 20. ure vsak da. SOS telefon Samarijan in Sopotnik - 116 123 - delujeta 24 ur na dan. Klic v duševni stiski - 01 520 99 00 - deluje od 19. ure do 7. zjutraj. Ne izoliraj se, ne vdaj se. Zaupaj sebi. In prosim, piši mi še, lahko tudi tako, da bo objavljen samo odgovor in ne tvoj odziv.

S teboj sem, želim te razumeti in ti biti v oporo.

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
neuporabna
Objave: 2
Pridružen: 13 Apr 2019 20:07

Re: kako še vedno?

ObjavaNapisal neuporabna » 21 Apr 2019 01:10

Ne zmorem. Ne pomaga. Oddaljila sem se od nasilnega partnerja mame in nje, očeta nimam. A življenje še vedno ni vredno.
Prej se s tem sploh nisem obremenjevala. Samo trpela sem.
Zdaj pa ko sem svobodna, ko sem skušala zaživeti, si želim le umreti.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: kako še vedno?

Uredništvo » 24 Apr 2019 10:12

Odgovor svetovalke
________________

Hvala za odziv, morda zdaj bolje razumem tvojo stisko. Praznino, kot jo občutiš. Kar doživljaš, je običajno občutenje po vsem, kar si preživela v preteklosti. Preživela si, ker si močna in je tvoja volja do življenja prevladovala. Nisi se mogla, nisi utegnila, nisi imela priložnosti in moči ukvarjati se s seboj. Sedaj, ko si nekako "na varnem", oddaljena od nasilja, občutiš le praznino. Ne veš, za kaj je tvoje življenje vredno. Ne veš, kaj z njim. Ne zmoreš živeti zase, samo zase, ker se nisi imela priložnosti posvetiti temu, ker te nihče ni spodbujal in te podpiral pri tem.

Zdaj potrebuješ čas, da se zaveš same sebe. Da se vzljubiš, se sprejmeš in oblikuješ svojo samozavest. Pozabiti, spraviti se s preteklostjo ni lahko. Potrebuješ nekoga, ki te bo pri tem podpiral, te razumel in ti vlil iskreno zavedanje, da si pomembna zdaj samo ti. Nekoga, ki mu je mar zate. Menim, da potrebuješ strokovno pomoč, osebni pogovor v živo. Pri psihologu, socialnem delavcu. Morda boš lažje navezala stik s tistimi, ki delajo v društvih, namenjenih preprečevanju nasilja. Poslušaj svoje občutke, domnevam, da se težko odpreš, zaupaš popolnemu neznancu.

Zato si vzemi čas, delaj male korake. Dejansko si v obdobju, ko se učiš hoditi zase, po svoji poti. Opazuj se, odpri se vsaj naravi. Pojdi na sprehod, vključi se v aktivnosti, kjer boš spoznala sovrstnike. Vzemi knjigo in jo preberi. Pojdi v gozd in objemi drevo. Umiri se ob šumenju vode, poskakovanju valov. Piši o tem, kar doživljaš. Išči, kaj te veseli, privlači. Pogovarjaj se o sebi s tistimi, ki jim zaupaš. Zavestno polni tisto praznino, ki jo boleče čutiš, oblikuj svoje temelje po svoji volji. Vem, da zmoreš. Tu sem s teboj, dokler boš potrebovala mojo pomoč. Zaupam vate. Zmoreš !

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja