Kako naj izberem...

Vprašanja na tosemjaz.net.
Matj2

Kako naj izberem...

ObjavaNapisal Matj2 » 16 Apr 2019 16:58

Pozdravljeni.
(*prosim če tega ne kažete,
hvala*)
/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kako naj izberem...

Uredništvo » 26 Apr 2019 12:24

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen »Matj2«,

vesela sem, da si se s svojo stisko in težavo obrnil name. Če te prav razumem, si 16-letnik, ki opaža, da se srečuje z najstniškimi težavami, značilnimi za to obdobje: gre za simpatičnost več deklet hkrati. Všeč sta ti dve dekleti in nikakor se ne moreš odločiti za eno. Imam prav?

V sporočilu si opisal svoj odnos z obema dekletoma. Iz tega sem lahko razbrala, da se z eno od deklet poznaš precej dlje časa kot z drugo in da kljub razdalji, ki vaju je več let ločila, se globalno gledano tvoja čustva do nje niso spremenila. Ko si jo po dolgem času videl, ti je bila še vedno všeč. Medtem ko si drugo dekle spoznal v gimnaziji in bil z njo v kontaktu le preko socialnih omrežij, kjer se je že pri pozdravu zataknilo, saj nisi vedel, kaj bi na to odgovoril.

Veš, simpatičnost ter zaljubljenost s seboj prinašata tudi precej zmedenosti. Lahko nam je na določeni osebi neka lastnost zelo všeč, medtem ko nas bo lahko istočasno na drugi osebi privlačilo nekaj drugega. Takrat nam po glavi roji polno vprašanj: sprašujemo se, kaj zdaj to pomeni, ali je normalno, da nam je všeč več oseb hkrati, za katero se naj odločimo, nam bo morda kasneje žal in podobno. Ravno tu je lepo vidna razlika med simpatičnostjo in ljubeznijo. Namreč pri simpatičnosti lahko pri osebah iščemo lastnosti, ki nam ustrezajo in so nam všeč, medtem ko pri ljubezni točno vemo, da je določena oseba za nas tista prava, si z njo želimo preživeti svoje življenje, nekoč ustvariti družino in kadar resnično ljubimo, sprejmemo pri tej osebi tako njene dobre kot tiste lastnosti, na katere ta oseba ni najbolj ponosna. Prav vsak od nas ima kakšno. Tako ljubezen predstavlja globoka, pristna in iskrena čustva in če je ljubezen tista prava, ni prostora za razmišljanje o tem, da bi ljubili še kakšno drugo osebo.

V tvojem primeru lahko tako govorimo o simpatičnosti dveh deklet, ki sta ti vsaka po svoje všeč, to pa pri tebi povzroča dvom, kaj zdaj storiti. Enoznačnega odgovora na tvoje vprašanje žal ni in čez čas ga boš znal poiskati sam, v kolikor se boš potrudil dekleti bolje spoznati. Ugotoviti moraš, kaj ti je pri katerem dekletu všeč, katera ima podobne interese kot ti, kateri si morda tudi ti simpatičen, saj mora biti to, prav tako kot močnejša čustva, obojestransko, in ali si sploh s katero od teh dveh deklet lahko predstavljaš preživljanje vsakdanjega življenja. Morda boš na tej točki ugotovil, da gre le za simpatičnost in da boš nekoč spoznal dekle, do katere boš že od samega začetka gojil močnejša čustva in ne bo prostora za razmišljanje o tem, da bi ti bila hkrati všeč še katera druga.

Na podlagi tvojega zapisa imam občutek, da prvo dekle zaradi vsega, kar sta preživela skupaj in ker se poznata že kar nekaj let, precej dobro poznaš, medtem ko to dekle iz gimnazije pravzaprav ne poznaš, saj z njo nimaš drugega stika kot preko pozdrava na socialnih omrežjih. Če bi želel to dekle bolje spoznati, bi bilo dobro, da bi to dekle kaj vprašal (morda kako se počuti, kaj jo veseli, kaj v prostem času rada počne in podobno), da boš lažje ugotovil, ali ti je na njej všeč še kaj druga kot njen izgled. Sam izgled namreč ni dovolj za razvoj bolj poglobljenega odnosa. Naj dekle dobi občutek, da lahko v tebi vidi prijatelja, zaupnika, da te zanima in morda se iz tega razvije tudi kaj več. Vendar v življenju se skoraj nič ne zgodi iz danes na jutri, zato bo tudi to zahtevalo svoj čas. Ne obupaj prehitro!

Torej žal ti jasnega odgovora ne morem dati, saj je vse na tebi. Ti si tisti, ki veš, kaj ti je na dekletih všeč in sčasoma boš videl, kaj je tisto, kar bo prevagalo in odločilo, katero dekle je pravo zate. Predvsem pa si vzemi dovolj časa, da vsako dekle dobro spoznaš, njene lastnosti, navade ter interese, saj iskanje ljubezni ni tek čez ovire, kjer moraš biti najhitrejši – gre za test potrpežljivosti ter iskanja skupnih točk, vse to pa je na koncu tako ali drugače nagrajeno.

Zato dobro razmisli in vedi, da omenjeni dekleti nista edini na svetu in da ni nujno, da bo prav ena od njiju tista, s katero boš razvil bolj poglobljen odnos, saj simpatičnost še ne vodi vedno v ljubezen. Kakorkoli, naj bo to katera od teh dveh ali čisto drugo dekle, ki jo boš imel priložnost spoznati, ti želim veliko sreče in vse dobro na tvoji življenjski poti.

Anja Knez, dipl. psihologinja (un)