Učiteljica

Vprašanja na tosemjaz.net.
Nina2006

Učiteljica

ObjavaNapisal Nina2006 » 07 Mar 2019 18:26

Oj,
Stara sem 13 let in hodim v 7 razred. Sem odlicnjakinja. 18.2. en teden pred počitnicami sem imela govorni nastop o Španiji. Naredila sem plakat sestavila besedilo vse tako kot je treba. (imam starejšo sestro ki mi je pomagala z nasveti).

Takoj ko je učiteljica stopila v razred sem dobila občutek da je zelo jezna. Zaradi tega sem postala malo živčna. Potem me je poklicala in predstavila sem Španijo. Nato je dala učiteljica besedo sošolcem da so povedali svoje mnenje. Vsi so me pohvalili in rekli da sem se res potrudila. Nato pa povedala svoje učiteljica. Rekla da da je vse skupaj katastrofa in da je zelo razočarana. Imela naj bi premajhne slike, prevec besedila (5 min).... Jaz pa sem stala pred tablo in šlo mi je zelo na jok. Na koncu mi je dala 3. To je prva trojka v moje življenju in to iz govornega nastopa. Razred se je kasneje uprl učiteljici ampak ne uspešno. In po počitnicah zopet v ponedeljek me je vprašala. Zastavila mi je 5 vprašanj in na zadnjega nisem znala odgovoriti. Celo uro me je ustevala pred razredom in govorila kako zelo razočarana je. No in zopet sem dobila 3. No nasljedni dan sem zbolela in kot kaže da me še ta teden ne bo v šolo. Ampak v ponedeljek bom morala iti čeprav nočem in se bojim. Res nevem kaj naj naredim hotela sem iti k specialni pedagoginja ampak je na dopustu. Zato se obračam na vas. Kaj mi svetujete? Moje spoštovanje do učiteljice je umrlo. Ne morem več.

Nina
book lover
Objave: 30
Pridružen: 08 Sep 2017 21:08

Re: Učiteljica

ObjavaNapisal book lover » 08 Mar 2019 19:18

pozdravljena,
predlagam ti, da se pogovoriš s starši, in pridite do skupne rešitve. mogoče bi učinkovalo, da bi starši šli na govorilne ure in se z učiteljico pogovorili. če je potrebno bodi tudi ti zraven na govorilnih urah.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Učiteljica

Uredništvo » 18 Mar 2019 10:43

Odgovor svetovalke
_________________

Nina, pozdravljena.

Upam, da si sedaj že zdrava in si se vrnila v šolo.

Razumem tvojo stisko in občutke, ki te prevevajo ob razmišljanju, da se ti je zgodila krivica.
Če se je učiteljica med ocenjevanjem vedla bolj v skladu s svojim razpoloženjem kot pa znanjem, ki si ga izkazala, je to nestrokovno z njene strani. Res je, da so tudi učitelji samo ljudje, a to ne more biti opravičilo. Vseeno verjamem, da bo tvoj trud v nadaljevanju šolskega leta znala prepoznati.

Hkrati bi bilo dobro, da razmisliš o svojih pričakovanjih in željah glede ocen. To, da si dobila prvo trojko v sedmem razredu, te je gotovo prizadelo. A verjetno boš v višjih razredih osnovne šole in kasneje v srednji šoli, dobila še kakšno oceno, nižjo od 4 ali 5, in s tem ni nič narobe. Vsekakor to naj ne bo razlog, da ostaneš doma in se začneš izogibati predmetu, kjer ocene niso najvišje. S tem ne rešuješ situacije na način, ki bi ti dolgoročno lahko koristil.

Pogovor o tem, kaj čutiš, soočanje z rezultati, nižjimi od željenih, razumevanje situacije še s kakšne druge plati, so bolj učinkoviti načini, ki ti lahko pomagajo premagati to situacijo. Predlagam, da se o svojih občutkih in razmišljanjih pogovoriš s pedagoginjo, kot si ugotavljala že sama, da bi bilo smiselno. Če tega še nisi naredila, se o tem pogovori tudi s starši, da bodo vedeli, kaj se dogaja.

Želim ti vse dobro.
Nives Laul, univ. dipl. psihologinja