ŠOLA

Vprašanja na tosemjaz.net.
sedmirazred

ŠOLA

ObjavaNapisal sedmirazred » 05 Jan 2019 20:17

Pozdravljeni!!
Stara sem 12 let in hodim v 7. razred osnovne šole.
1. letos se je že začelo, da imamo skoraj vsak dan spraševanja. učitelji nam govorijo, da se moramo učiti, imeti pa moramo tudi svoj prosti čas, kako pa naj imam prosti čas, če pa se moram vsak dan najmanj 2 uri učiti!? hodim pa na plavanje dvakrat na teden in včasih ga MORAM izpustiti, ker se moram učiti.
2. imam ZELO stroge starše. v tem šolskem letu imam že dve trojki in še nisem povedala nadomestnemu atu ker se ga bojim. moji starši ne razumejo moje situacije!! jaz sem prisiljena se učiti, ker se moj nadmestni oče začne dobesedno znašati nad mano. sem pa odlična v šoli, če pa se zgodi da dobim kakšno trojko pa se začneta dret nad mano zakaj sem dobila 4? onadva pa bi rada, da sem jaz najboljša pa nwm kakšna še... ko sem dobila tisti dve trojki sem povedala babici in me je razumela ter rekla da je to samo ocena! kaj pa moja starša!?? kako jima naj povem, da nemorem biti najboljša v vsem?!

hvala vsem za odgovore!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ŠOLA

Uredništvo » 08 Jan 2019 08:14

Odgovor svetovalke
_________________

Draga mladenka,

hvala, ker si zaupala svoje težave.

Pa pojdiva po vrsti.

1. Ne vem, ali imate tudi v osnovni šoli status športnika. Prosim, pozanimaj se pri razredniku, kako je s tem. Če ga imate in če ga boš dobila, pomeni da boš imela dogovorjeno spraševanje - če si bila na treningu, boš naslednji dan opravičena spraševanja in se boš javila, ko boš pripravljena. Upam, da boš ta problem zlahka rešila.

2. Težje bo pa s starši, ki so verjetno kot vsi sodobni starši, storilnostno naravnani. Pomembne so ocene, zaradi kasnješnega vpisa na želeno srednjo šolo, za kar pa niso krivi zgolj starši, ampak celotni sistem.
Poskusi zbrati pogum in staršema razložiti, da se veliko učiš in da preprosto ne zmoreš dobiti vedno petic. Odkrito jima povej za svojo stisko in jima predstavi, kako se počutiš in kaj doživljaš. Če te ne bosta razumela, pa ti svetujem, da greš do vaše svetovalne delavke, ki jo imate na šoli in ji poveš vse, kar si napisala nam. Morda bosta našli rešitev, ki bo sprejemljiva za vse.

Resnično ti želim, da se bo vse uredilo tako, kot se mora.
Če pa misliš, da bi ti še lahko kako pomagala, mi lahko pišeš na: maja.krajnc@guest.arnes.si

Prav lepo te pozdravljam in želim vse dobro,

mag. Maja Krajnc
book lover
Objave: 30
Pridružen: 08 Sep 2017 21:08

Re: ŠOLA

ObjavaNapisal book lover » 08 Jan 2019 22:37

Živjo, jaz sicer nikol nisem mela težav s starši in ocenami, tud če sm kdaj dobila kakšno tri ali dve ki je bila v OŠ moja najnižja ocena. Tudi jaz sem športnica in ja v OŠ je status možen, kar pa bi ti pomagalo pri prostem času. Ker si prosti čas omenila in ker bi si ga želela več ti priporočam da si organiziraš čas in si določiš od kdaj do kdaj se boš učila ter katere predmete se boš učila.
Jaz imam status ampak moram sedaj ko sem v gimnaziji tudi izpustiti kakšen trening saj imamo velikokrat zelo zapolnjene tedne. Pomaga tudi, da se vedno začneš učiti ob isti uri.
LP