Cudni obcutki

Vprašanja na tosemjaz.net.
Kaj je narobe z mano

Cudni obcutki

ObjavaNapisal Kaj je narobe z mano » 02 Dec 2018 15:59

Pozdravljeni!
Imam vprašanje. Po enemu mesecu srednje sole dobijam taksen obcutek kot bi jokal 3dni in ti je tesko tesko in tesko dihanje.Ko zjutraj hodim po hodnigu bi se najraje pokopal ker se mi v glavi rojijo misli (poglej kaksen sem kako sem oblecen nimas prijateljev) itd ampak nevem zakaj doma je vse dobro v soli tudi imam kar dobre ocene ampak ta konstanten obcutek tezine ki se ti neda smejati. Nocem reci da sem depresiven ker mi gre v zivljenju vse dobro pa se starse bi razocaral se tem ce bi mislili da sem.Kaj bi lahko naredil da mi bo hoja cez hodnike vsaj malo lažja ker vsako jutro postaja vse tezje in tezje.Hvala na odgovoru
LP
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Cudni obcutki

Uredništvo » 04 Dec 2018 08:38

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljen!

Žal mi je, da se počutiš tako in verjamem, kako neprijetno je zaradi tega preživljati čas v šoli. Čeprav ne poznam vsega, kar se ti dogaja, so občutki, ki jih opisuješ, lahko med drugim znak tesnobnega počutja. Iz tvojega zapisa razberem tudi, da se dojemaš kot osamljenega, obenem pa imaš o sebi negativno predstavo. Predpostavljam, da bi to lahko bil eden izmed vzrokov tvojega počutja in razpoloženja.

Prehod v srednjo šolo predstavlja večjo spremembo v življenju mladostnika. Potrebno se je prilagoditi na novo okolje, učitelje, sošolce in nasploh na nekoliko drugačen sistem ter metode dela. To lahko za učenca predstavlja veliko obremenitev, tudi stres. Obenem je v srednji šoli potrebno na novo oblikovati socialno mrežo, kar včasih traja dlje časa in prav tako predstavlja obremenitev.

Spodbujam te, da najprej razmisliš, katere stvari ali aktivnosti te veselijo in le-te skušaš vpeljati v svoj vsakdan. Na ta način se boš razbremenil napetosti, ki se ustvari v šoli. Dalje razmisli kateremu sošolcu bi lahko pristopil in za začetek prosil za pomoč pri šolskem delu. Tako boš vzpostavil komunikacijo in odnos. Svojo pozornost usmeri tudi na področja ali lastnosti na katere si pri sebi ponosen – zelo pomembno je, da si pozoren še na to in ne samo na neprijetno. V kolikor ti veliko obremenitev predstavlja hoja po hodniku, si jo olajšaj na način, da si vse učence predstavljaš s kokoškami na glavi ali v baletnih oblekicah. Zveni smešno, vendar nam to olajša naše doživljanje.

Če boš opazil, da se tvoje razpoloženje ne izboljša, je pomembno, da tega ne držiš zase in pravočasno poiščeš ustrezno podporo. V pomoč ti je lahko tudi šolska svetovalna delavka na šoli. Razmisli, če bi svojo stisko zaupal staršema, ki sta ti lahko prav tako v pomembno podporo.

Lepo te pozdravljam in vabljen, da se nam še javiš!
Urška Mlinar, mag. psihologije
fg444

Re: Cudni obcutki

ObjavaNapisal fg444 » 04 Dec 2018 11:59

pri meni je enako to se mi dogaja ko ni nikogar z mano ko sem sam npr. grem iz šole ko čakam na bus... Zdi se mi da je šel naprej samo čas in da ga nisem dobro izkoristil. Ko gledam ljudi na postaji se mi zdi da so nekateri zelo nesrečni in ne morem narediti nič, zaradi tega mi potem gre na jok, strah me je tudi da bom izgubil nekoga ki ga imam rad. Če ti kako pomagam sem ugotovil da če si bolj utrujen to nate pritiska veliko bolj kot ponavadi. Rekel si tudi da se ti po glavi rojijo misli kakšen je tvoj izgled koliko prijateljev imaš, to bi lahko pomenilo da se skušaš približati prijateljem biti kot nekdo kar bi rad bil, ampak ne opaziš velike razlike da bi se kaj spremenilo. Napisal si da po enem mesecu srednje šole torej si komaj začel s srednjo šolo, zato imaš mogoče samo takšen občutek, najboljše je da si to kar si oz. bodi oseba kot hočeš biti s časoma se boš bolj povezal s prijatelji pogovarjaj se, smej se, ne premišljuj preveč negativno ker to vodi v slabo voljo.

Priporočam da najdeš kako veselo glasbo ko boš slabe volje in jo poslušaš, ne žalostne saj boš tako še slabše volje, meni to pomaga ko sem slabe volje.
fg444

Re: Cudni obcutki

ObjavaNapisal fg444 » 04 Dec 2018 13:31

Hvala na odgovorih <3