Nevem

Vprašanja na tosemjaz.net.
Depression

Nevem

ObjavaNapisal Depression » 10 Okt 2018 23:35

Zivjo! Stara sem 17 let in nevem kaj se dogaja z mano. V preteklosti sem dozivela kar nekaj ne usecnih dogodkov, katere posledice me spremljaio se zdaj. Tolazbo sem poiskala v rezanju. Zelo tesko mi je najti motivacijo sploh za solo ali katerkoli drugi stvar. Imam dneve ko gledam v zrak nevem kaj bi sama s sabo. Nisem sposobna niti do kuhinje. Razpolozenje mi niha. Nemorem se zbrati in motivirati. Vcasih se mi je resnicno tesko nasmehniti. Ali je to depresija? P.s obcutki so nenormalno grozni :(
Jan27
Objave: 1
Pridružen: 11 Okt 2018 15:01

Re: Nevem

ObjavaNapisal Jan27 » 11 Okt 2018 15:08

Nehaj toliko razmisljati o teh obcutkih,probaj se sprostit,malo it ven z prijatelji da pozabis. Ker bolj ko se bos poglabljala v to,slabse bo zate.
Kruh123

Re: Nevem

ObjavaNapisal Kruh123 » 11 Okt 2018 23:10

Nebom cist nic na lepo povedou. Definitivno je to gotovo depresija. Prvo kot prvo bi svetoval da takoj prenehas z rezanjem, ker se lahko resno poskodujes. Pa sej to ze sama ves samo ce bos s tem nadaljevala lahko seveda umres zaradi izgube krvi, infekcije ipd.
Sam sem bil/sem v podobni situaciji... Namesto rezanja pa sem se znasal nad mojimi nohti na prstih ma rokah in nogah(trganje, grizenje do krvi).. Uglaunem sam da je bla bolecina pa je blo dobr. Ampak take navade se morjo cist takoj prenehat.
ZEJ POLEG PRENEHANJA REZANJA, kje sploh zacet?
1. Sprjaznt se je treba da mas depresijo
2. Ce mas kogarkol ka mu loh zaupas(bodi zelo previdna) mu to povej pa skupi poista se mal bolj ko kretno pomoc kokr pa na spletu
3. TOLE tretje pa folk najveckrat slis-> in to je to da MAS VSE V SVOJI GLAVI. Mores pa vedt da tut ce je samo v tvoji glavi da se je tega zlo tezko znebit, in tut ka ze misls da si nehal mistl u temu, podzavestno sekr razmislas u doloceni stvari(kok si ncvredn, brezvezn, ko te drugi nemarajo ipd.) ampak tukej ce nisi sam zmozen se temu upreti mores poiskat nujno pomoc.
Hvalezna

Re: Nevem

ObjavaNapisal Hvalezna » 14 Okt 2018 20:54

Najlepsa hvala za odgovora.
Zelela bi samo dodati, da je tu problem se sprijazniti s tem. Osebno me je kar malo pretreslo, ko si napisal da je gotovo depresija. Zdaj razmisljam, da mogoce ni in podobno. S prijateljico se pogovarjava o tem in ji zaupam vse. Me je pa zelo sram poiskati pomoc, ker se bojim da bi me imeli za "zmesano"
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nevem

Uredništvo » 16 Okt 2018 22:27

Odgovor svetovalca
_________________

Lepo pozdravljena!

Opisuješ občutke in doživljanja, ki so pri tebi prisotni - če prav razumem - že določen čas. Prav gotovo niso prijetni; simptomi ki jih opisuješ, so lahko simptomi depresije. Tega preko spletnega pogovora ali ob uporabi spleta nasploh sicer ne moreva določiti. Potreben bi bil obisk psihologa ali psihiatra, kjer bi ob pomoči vprašalnika in pogovora lahko natančneje diagnosticirala težavo in naredila načrt, kako se z njo učinkovito spoprijeti.

Motnje razpoloženja so pogoste, tudi zato je pomoč dandanes na srečo dostopnejša kot še pred nekaj leti. Obstaja mreža podpornih služb s strokovnjaki, ki ti bodo pripravljeni pomagati. Prav gotovo te ne bi imeli "zmešano", kot navajaš da se bojiš. Z mladimi v podobnih stiskah se strokovnjaki namreč srečujejo vsakodnevno, zato je tovrstna skrb povsem odveč.
Zelo vzpodbudno se mi zdi, da iščeš način pomoči. Ob ukrepanju boš namreč stisko lahko uspešno razrešila. Čakanje lahko simptome še potencira in težave se lahko kasneje zdijo še hujše. Obiska pri strokovnjaku se ne rabiš bati, saj so izurjeni za delo z mladimi, skupaj pa bosta poiskala najustreznejši način, kako se spoprijeti z občutki in trenutnimi težavami.

Če želiš, lahko v odgovor zapišeš regijo iz katere prihajaš. Tako ti lahko ustanove, na katere se lahko obrneš, še dodatno prilagodim. Po pomoč pa se lahko v splošnem obrneš na:

- osebnega zdravnika, ki te bo z napotnico usmeril dalje (h kliničnemu psihologu ali psihiatru),
- brezplačno psihološko svetovalnico Posvet, ki jih najdeš po državi: http://www.posvet.org/kontakt
- Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše (Ljubljana, Maribor, Koper)
- Zaupni telefon Samarijan: 116 123 (24 ur na dan, klic je brezplačen),
- TOM: telefon za otroke in mladostnike: 116 111 (med 12. in 20h, klic je brezplačen),
- Klic v duševni stiski: 01 520 99 00 (med 19. in 7. uro zjutraj, klic je brezplačen),
- Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami, www.nebojse.si

Lepo te pozdravljam,
Matic Cizel, mag. psihologije
Hoj

Re: Nevem

ObjavaNapisal Hoj » 04 Nov 2018 16:43

Najlepsa hvala za odgovor. Prihajam iz primorske regije.
Malce se nagibam v notranjsko regijo.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nevem

Uredništvo » 09 Nov 2018 12:39

Odgovor svetovalca
_________________
Pozdravljena!

Tudi na primorskem in notranjskem se nahaja nekaj svetovalnic centra Posvet, ki nudi brezplačno pomoč v stiski. Njihove naslove in tel. številke najdeš na tem naslovu:
http://www.posvet.org/kontakt

V Kopru se nahaja Svetovalni center, kontakt in lokacijo lahko najdeš na spletni strani:
http://www.svet-center-kp.si/

Svetujem ti, da stopiš v kontakt z enoto ki ti je bližje, kjer se lahko dogovoriš za uvodno srečanje. Zaupati težave drugi osebi bo gotovo velika razbremenitev zate, strokovnjak pa te lahko pri tem usmeri naprej ali svetuje.

Kar pogumno.
Matic Cizel, mag. psihologije