1. letnik

Vprašanja na tosemjaz.net.
Izobcenka

1. letnik

ObjavaNapisal Izobcenka » 10 Okt 2018 18:53

Pozdravljeni,
letos sem 1. letnik gimnazije in moram reci, da sploh nisem zadovoljna. Prva stvar je ze razred. Mislila sem, kako se bomo super razumeli zabavali, ampak ni tako. Jaz sem cisto drugačna od njih. In ce sem iskrena mislim da sem na slab nacin drugacna.
Jaz sem bila sicer vsa leta odlicna ampak sem solo vedno jemala bolj z levo roko, bila sem odlicna samo zato ker sem imela dosti splosnega znanja in zaradi logicnega razmislanja. Nevem ce sem se kaksen predmet ucila vec kot 20 minut, ampak mi je vedno uspelo priti na 4 ali 5. Proti koncu devetega razreda pa mi je res postalo vseeno za solo in zelo sem se spremenila. Druzila sem se s sosolkami ki so kadile in rade hodile na zurke. Scasoma sem se jaz prizgala kaksno cigareto in zacela pit. Bili smo ze veckrat na zurkah ampak to je zame nekaka sprostitev. Res takrat uzivam in ne razmisljam o nicemer drugem. Zdaj ko sem prisla na gimnazijo pa so v razredu sami taki, ki jim je zelo mar za solo, ne hodijo na zabave in to. Zato mi razred sploh ni vsec ker ko recimo recem da sem bila v soboto na zurki me vsi cudno pogledajo. Tudi glasbe noben ne poslusa, izgleda kot da noben ni za vsaj malo zabave. To mi gre ze cisto na zivce ker nevem s kom naj se druzim kaj naj pocnem. Ko smo pisali kratek test za matematiko sem pisala 2 ostali pa vsi 4 ali 5. Res se pocutim zelo izobceno in sploh nevem kaj naj. Zadala sem si tudi cilj da pa se bom potrudila za solo ampak niti nalog ne delam sproti. Vedno me nekaj zmoti ali se zgovarjam s kaksno prijateljico, grem ven v glavnem vedno neke izgovore ker mi je najvecja muka da se usedem pred zvezke in se ucim. Res res nevem kaj naj naredim saj se niti ucit nemorem, sploh ne najdem motivacije cist sem ze zgublena. In ker sem vedno bolj zivcna vedno vec kadim kar mi sploh ni vsec ker vem da to ni zdravo in da skoduje ampak ne morem se upret. To me nekako pomirja, se sprostim. Vcasih sem mogoce 1x na teden ali pa se to ne kadila zdaj pa skoraj vsak dan. Pac res ne vem kaj nej naredim vem da sem tudi jaz dost kriva ker sem taka ampak to sem jaz in kaj naredim da me bodo sosolci sprejeli? Na zivce jim gre da kadim da grem vcasih na kaksno zurkico ampak sem dovolj samozavestna da lahko recem da ne glede na vse se mi zdi da sem v redu oseba, prijazna do drugih nikogar ne zalim in mislim da bi to moralo steti, ne pa clovekova dejanja. Zanima me tudi ce je pametno da sem na gimnaziji? Ali jo bom sploh zdelala in potem se faks?? Res nevem kaj naj prosim pomagajte mi in napisite ali je res mogoce kaj z mano narobe da sem taka izobcenka? Res hvala hvala za odgovore ze vnaprej.
Blabla123

Re: 1. letnik

ObjavaNapisal Blabla123 » 12 Okt 2018 00:04

Zivjo! Zanima me zakaj si se odlocila za gimnazijo? Ce si se sploh podala v to, pomeni da bi to solo rada obiskovala kajne? Be oziraj se na druge. Bodi to kar si in taksna kot si. Gimnazijci so bili vednk znani kot pridni oz "piflarji". V razredu potrpi in se bori sama zase, za svoje ocene, ko pa prides ven iz razreda pa imej prijateljice, ki so ti podobne. V obnasanju, po lastnostih ipd. Ne obremenjuj se kaksni so sosolci, ta 4 leta se potrudi da bos imela moznost se upisat kamor bos zelela.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: 1. letnik

Uredništvo » 17 Okt 2018 21:25

Odgovor svetovalke
_________________

Draga Izobčenka,

zahvaljujem se ti za zaupanje in iskrenost, ki ga je mogoče zaznati iz tvojega zapisa. V nadaljevanju se bom potrudila, da ti bom čim bolje odgovorila na tvoja vprašanja, a najprej se ti opravičujem, ker že kar nekaj dni čakaš na svoj odgovor.

Na začetku bi izpostavila že znano dejstvo, da je zelo dragoceno, da se med seboj razlikujemo po osebnostnih lastnostih, interesih, vrednotah, vedenju, načinu oblačenja, glasbi, ki jo poslušamo. Ta različnost in hkrati edinstvenost nas bogati. Se strinjaš? V kolikor izhajava iz tega dejstva je tudi v tvojem primeru tvoja edinstvenost in drugačnost dragocena. V tem sploh ni nič narobe. Tudi sama si zapisala, da si ok, da si do drugih prijazna ..., da pa si tudi drugačna - hodiš na žure, kadiš, poslušaš glasbo, da ti za šolo ni dosti mar in da imaš v izogib učenju nešteto izgovorov. Kaj narediti, kako se rešiti iz trenutne situacije?

Najprej se ustaviva pri tvojem pogledu na sošolce in interpretacijo njihove verbalne ter neverbalne komunikacije s tabo. Interpretacija je vedno subjektivna in odvisna od različnih dejavnikov. Veljalo bi poskusiti sošolce vprašati ali se jim zdiš res tako drugačna, "čudna", "nemogoča".... Zdi se mi, da boš presenečena nad njihovimi odgovori. Verjetno te ne bodo zavračali zato, ker hodiš na žure, ker poslušaš glasbo... Dovoli jim, da te bolje spoznajo, tvoje interese, močna področja, tvoje logično mišljenje, splošno razgledanost kot si sama zapisala. Bi to šlo? Verjamem, da bodo (verjetno ne vsi) sprejeli tvojo "drugačnost", v kolikor jim jo boš dovolila spoznati. Spletla se bodo prijateljstva, ko boš tudi ti želela spoznavati njih. Pri tem ti bo v razredu pomagal tudi razrednik.
Vsekakor pa ti toplo priporočam, da si pri obiskovanju žurov zelo zmerna. Pred seboj imaš še veliko let življenja in možnosti za pridobivanje najrazličnejših izkušenj.

Nadalje - sama si omenila kajenje. Veš, da ni zdravo, da ti služi kot pomiritev. Predlagam, da to nezdravo razvado opustiš in zamenjaš s čim zdravim, npr. športom, branjem, pogovori s prijatelji.

Zapisala si, da si se vpisala v gimnazijo, saj si v osnovni šoli dosegala zelo dobre učne rezultate. Si se sama odločila za vpis na gimnazijo? Si ob vpisu razmišljala o tem, da je gimnazija najtežji srednješolski program, ki od dijakov zahteva ogromno dela in učenja? Si razmišljala o kasnejših ciljih, vezanih na vpis na fakulteto, izbiro poklica? Upam, da ja. Predlagam ti, da zelo hitro najdeš cilje v povezavi s šolo, ki te bodo notranje motivirali, da boš zaključila najprej prvi letnik, nato pa še vse ostale. Škoda bi bilo, da bi že na začetku prvega letnika vrgla puško v koruzo. Se strinjaš? Predlagam ti, da se "malo" prisiliš k delu za šolo in k učenju. Na začetku bo težko, sploh, ker se ti v OŠ ni bilo treba veliko učiti, a boš kaj kmalu videla rezultate. Bodi vztrajna in potrpežljiva. Organiziraj si svoj čas, delaj sproti. Mogoče prosi koga, npr. starše, kakšno sošolko, da te malo pokontrolira in te spodbudi k učenju.

Na samem koncu tega odgovora, pa se mi postavlja še eno vprašanje. Kaj se je zgodilo v tistem obdobju, konec devetega razreda, da ti je postalo vseeno za šolo in da si se, kot praviš, zelo spremenila? Meniš, da bi bilo to smiselno raziskati, poiskati vzroke, ki so morda tudi v določenem delu ključ do razumevanja tvoje situacije?

Predlagam, da ostaneva v stiku z namenom spremljanja ter spodbujanja. Si za? Sporoči.

Želim ti vse dobro in lepo pozdravljena,
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja