Hujšanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
UrškaB

Hujšanje

ObjavaNapisal UrškaB » 08 Sep 2018 19:29

Pozdravljeni jaz imam eno vprašanje v šoli imam eno zelo super učiteljico ki je zelo suha in lepa meni je ona všeč ima tam nekje 48 kg vsakič ko jo vidim in ko je ne vidim imam v glavi kako je ona lepa z mene pa visi dol maščoba rada bi shujšala vsaj za 12 kg da bi bila videti kot ona ko je bilo v šoli kosilo sem samo sedela za mizo in tipkala telefon potem je do mene prišla tista suha učiteljica in me vprašala kje imam kosilo potem sem se začela jokati in se je vsedla zraven mene in me spraševala zakaj se jokam in sem ji odgovorila a ne vidiš kako z mene visi dol maščoba ker sem se zredila za vsaj 13 kg rada bi bila taka kot ste vi potem mi je rekla da moram nekaj pojest da se bom boljše počutila in je rekla če hočemo shujšati moramo pojesti manj kalorij kot jih porabiti potem mi je šla ona iskat kosilo pa mi je tekla da naj malo pojem za njo ker ona tudi ne poje veliko. Prosim mi lahko pomagate da bom bila videti kot ona.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Hujšanje

Uredništvo » 11 Sep 2018 12:08

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.

Nisi napisala svoje starosti, višine in telesne teže, zaradi česar ne vem ali imaš dejansko prekomerno telesno težo ali pa je težava zgolj v tvoji nizki (telesni) samopodobi.

Predpostavljam, da si najstnica in v tem obdobju je primerjava z drugimi toliko bolj izrazita. Problem nastane, ko je ta primerjava (v tvojem primeru z učiteljico) pretirana. Na tem mestu bi rada poudarila, da smo si med seboj različni. Razlikujemo se v naših lastnostih, željah, prepričanjih, vedenju in nenazadnje tudi v naši telesni konstituciji. Telesno težo je potrebno vedno presojati tudi glede na višino in telesno konstitucijo (tj. zgradbo telesa) posameznika.

Kakorkoli – če želiš zmanjšati svojo telesno težo ali zgolj vplivati na boljše počutje, je najprej pomembno, da to počneš zdravo. Izpuščanje obrokov vsekakor ni zdrav in priporočljiv način, niti za tvoje telo, kakor tudi ne za tvoje možgane. Pomembno je, da svojo prehrano organiziraš na naslednji način:
- zaužiješ 5 obrokov dnevno (3 glavne in 2 manjša);
- tvoja prehrana, naj bo uravnotežena in raznovrstna (glede na prehransko piramido https://www.zzzs.si/zdravje/prehranska_piramida.pdf);
- izogibanje hitri prehrani;
- dovolj tekočine dnevno (najbolje voda in ne sladke ali gazirane pijače);
- redna telesna dejavnost, glede na tvojo telesno zmogljivost (vsaj 30 minut dnevno).

K telesni dejavnosti (npr. tek, hoja, razni športi ali kaj podobnega) lahko povabiš tudi sošolko ali prijateljico.

Že z upoštevanjem teh priporočil boš vplivala na zmanjšanje telesne teže, predvsem pa na boljše počutje in razpoloženje.

Vse dobro! :)
Urška Mlinar, mag. psihologije
Urška20000

Re: Hujšanje

ObjavaNapisal Urška20000 » 11 Sep 2018 14:51

Pozdravljeni stara sem 16 let visoka sem tam nekje 165 cm nazadnje ko sem se tehtala sem imela 42,0kg mislim da sem se zredila za najmann 20 kg
Liza 123

Re: Hujšanje

ObjavaNapisal Liza 123 » 11 Sep 2018 17:30

Živjo Urška20000!

Ne skrbi glede tvoje teže. Jaz sem stara 14 visoka toliko kot ti in imam več kil (53.8). Tudi jaz imam take težave. Da gledam okoli kako so drugi suhi sama pa se počutim debelo. Tako da nisi edina in upam da se boš bolje počutila.

LP
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Hujšanje

Uredništvo » 11 Sep 2018 20:10

Odgovor svetovalke
___________________

Lepo pozdravljena,

hvala za informacije. Glede na tvoje podatke, se mi teža ne zdi toliko kritična, kljub temu pa ti še enkrat svetujem upoštevanje zgoraj navedenih (zdravih) priporočil glede prehrano ter telesne dejavnosti. Upoštevanje le-teh bo dobrodošlo za tvoje zdravje in počutje.

Vse dobro! :)
Urška Mlinar, mag. psihologije