koncentracija

Vprašanja na tosemjaz.net.
nyæ

koncentracija

ObjavaNapisal nyæ » 08 Sep 2018 13:35

Pozdrav vsem,
no ubistvu nevem kako zacet. Ja najbolje da na zacetku - sepravi sem ucenka 9ega razreda, stara sem 14 in sem na useh podrocjih uspesna. V soli imam najboljse ocene, a zdaj ko se je spet zacela sola sem naletela na isti problem kot lani. In sicer: pogosto imam tezave s tem, da se ne znam skoncentrirati samo na ucenje ko je to najbolj potrebno. Vedno mi misli odtavajo, zamotim se s telefonom, kasnim drugim predmetom ali pa se pogovarjam s sestro. Nihce ne bi rekel da se to dogaja ravno meni, pa se. No ne ravno vsakic ampak pogosto. Potem se nekako prisilim k ucenju ampak za to porabim vec energije kot bi jo sicer, ce se nebi ukvarjala se z vsem drugim. Vcasi se vprasam, kako mi je do zdaj uspevalo. A zdaj je vseeno zadnje leto in rada bi se konkretno pripravila za nadaljne solanje. Rada bi prosila za nasvet, tudi ce ima kdo od vrstnikov podobne izkusnje je odgovor dobrodosel :-). Hvala
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: koncentracija

Uredništvo » 13 Sep 2018 10:33

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena,

naj ti povem, da se ogromno učencev srečuje s podobno situacijo kot jo opisuješ. Razlogov za pomanjkanje koncentracije je ogromno. Naše misli lahko odtavajo zaradi spremembe vremena, stresnih situacij, utrujenosti, nezanimanja za predmet… Glede na to, da si uspešna na vseh področjih in da si do sedaj vedno opravila svoje obveznosti tako kot treba, sem prepričana, da boš tudi zadnje leto privedla do konca na enak način.

Spodaj ti podajam nekaj nasvetov in predlogov, kako se soočati s tvojo situacijo pred, med in po učenju.

Pred učenjem:

- Poskrbi, da bo prostor, v katerem se učiš, dobro prezračen in dovolj svetel.
- Pred učenjem se dobro naspi, saj se utrujeni dosti težje učimo.
- Organiziraj si učenje – pred učenjem preleti snov. Tako boš videla, koliko se imaš za naučiti in si boš lahko svoje učenje lažje organizirala.
- Napravi si urnik učenja – napiši si kdaj, koliko, kaj se boš učila. Na tak način se boš počutila veliko bolj organizirano in sproščeno, saj boš točno vedela koliko se še imaš za naučiti in si boš lahko razporejala tako čas za učenje kot tudi prosti čas.
- Pred vsakim učenjem ponovi predhodno snov – na tak način boš zagotovila, da boš ves čas ponavljala snov, hkrati pa boš tudi videla, če je treba še kaj ponoviti.
- Napisala si, da ti velike probleme pri koncentraciji povzroča telefon. Preden se začneš učiti, iz prostora, kjer se učiš, odstrani vse morebitne moteče predmete (telefon, računalnik, itd.).
- Omenila si tudi, da se velikokrat zamotiš pri pogovoru s sestro. Morda bi lahko družinskim članom pred učenjem povedala, da med učenjem potrebuješ mir in da te takrat ne motijo.

Med učenjem:

- Poskrbi, da ne boš lačna in žejna.
- Vzemi si odmore – pri učenju smo veliko bolj uspešni, če si vzamemo nekaj odmorov, kot pa da bi se učili brez prestanka.
- Delaj si izpiske, podčrtuj, obkrožaj si pomembne stvari, uporabljaj barve, itd.

Po učenju:

- Po vsakem učenju ponovi snov, ki si se jo tisti dan naučila.
- Ob obilici učenja ne pozabi na svoj prosti čas in na stvari, ki jih rada počneš.

Želim ti uspešno šolsko leto. Lepo se imej,
Eva Hršak, mag. prof. ang. in mag. prof. ped.
nyæ

Re: koncentracija

ObjavaNapisal nyæ » 14 Sep 2018 13:47

Zelela bi se le zahvaliti poglobljenemu odgovoru svetovalke.