nekaj tezav

Vprašanja na tosemjaz.net.
sajs_s

nekaj tezav

ObjavaNapisal sajs_s » 01 Sep 2018 19:32

hej,
imam par uprasanj, dve (2,3) pa sta povezani s tezavicami, ki so se pojavile kar naenkrat

1
no pac stara sem 14 in mam zlo mehke nohte. lomijo se mi, ne grizem jih ampak so od vedno mehki. zanima me s cim oz kako jih lahko nekako utrdim, saj si jih strizem le na kratko

2
opazam da se mi po treningu oz po sportu tresejo roke. vcasih je kar opazno. dovolj pijem in redno sportam. tudi po kasnem razburjenju se mi vcasih ampak ne izrazito. kako bi lahko na to uplivala?

3
zadnje case sem zelo ljubosumna. vcasih hitro in brez razloga. to mi gre pocasi na zivce. bi to lahko kako izboljsala?

ze vnaprej najlepsa hvala :-)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: nekaj tezav

Uredništvo » 04 Sep 2018 23:24

Odgovor svetovalca
________________

Živjo!

Sicer si pa zdrava? ne jemlješ nobenih zdravil?
Ima kdo v družini podobne težave z nohti ali s tresenjem rok?

Kar se pa tiče ljubosumja pa tudi vprašanje zate. Na koga pa si ljubosumna? A si že kaj razmišljala, kako to da se je pojavilo to ljubosumje?

Lep pozdrav,
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine
sajs_s

Re: nekaj tezav

ObjavaNapisal sajs_s » 05 Sep 2018 18:28

Pozdrav,

ja zdrava sem. Ne jemljem nobenih zdravil ali pozivil, ne kadim ali kaj podobnega. Ubistvu zivim kar zdravo...

No babici se pogosto tresejo roke ampak to najverjetneje ker je ze starejsa... Drugace pa ne.

Tudi za nohte ne bi vedela. Zanima me le ali lahko kaj naredim da jih utrdim?

Glede ljubosumja sem nekako zmedena. Nekako si prizadevam da na vseh podrocjih blestim in tako tudi je. Povsod sem najboljsa. Ljubosumje pa me prevzame ce je npr. nekdo v kaksni malenkosti uspesnejsi od mene.
Hitro postanem ljubosumna tudi ce se moj fant pogovarja z drugimi dekleti a tega nikoli ne pokazem.

Skratka ponovno hvala za odgovore
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: nekaj tezav

Uredništvo » 07 Sep 2018 10:10

Odgovor svetovalca
_________________

Glede nohtov: nohti so lahko lomljivi zaradi pogostega izpostavljanja snovem, ki poškodujejo noht. Torej če so nohti veliko v stiku z vodo, s čistili, kemikalijami, pogosto lakiranje in odstranjevanje laka tudi. Lahko tudi od ponavljajočih manjših poškodb. Lahko tudi od grizenja nohtov.
Lahko poizkusiš s tem, da so nohti manj v stiku z vodo in kemikalijami (izogibanje in/ali uporaba rokavic) manj lakiranja, odstranjevalci laka brez acetona. Lahko poizkusiš z jemanjem vitaminov B skupine kot prehranskih dodatkov. Mislim, da bi morali biti na voljo tudi zaščitni laki za nohte.

Tresenje rok je lahko bolj kot ne normalen pojav ob dovolj veliki utrujenosti ali napetosti. So tudi oblike prirojenega tresenja rok, ki se z leti poveča, se pa na splošno bolj opazi ob utrujenosti ali napetosti.

Sicer so lahko spremembe nohtov, tresenje rok in večja vzkipljivost posledica hormonskih motenj, tako da ne bo nič narobe če se glede tega greš pogovoriti s svojo izbrano zdravnico/zdravnikom. Mogoče bo na mestu kakšen odvzem krvi.

Glede ljubosumja oziroma teh občutkov.... To je zaključek do katerega pridem na podlagi teh malo informacij, ampak meni se to zdi negotovost vase oziroma občutek manjvrednosti. Mogoče si doma slišala (ali še vedno poslušaš) veliko primerjav na svoj račun, v smislu " poglej kako je ona dobra, pridna..."
Kakorkoli, ti si ti. Ti si edina in najboljša ti na celem svetu. V celem vesolju si samo ena ti. Razmisli o temu, mar ni res?
Truditi se po svojih najboljših močeh in dati vse od sebe je super. Torej trudi se še naprej. Ampak trudi se, da boš boljša ti, ne pa da prehitiš ostale. Prehiteti ostale je "samo" posledica pravilnega odnosa, truda, vztrajanja, osredotočanja, dela. Če boš vrednost sebe enačila s tem, kako dobra si glede na druge, potem vedi, da greš naravnost proti težavam.

Lep pozdrav,
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine
Ma11

Re: nekaj tezav

ObjavaNapisal Ma11 » 09 Sep 2018 19:00

Živjo
Glede nohtov:
Poskusi s kolagenom- prašek se kupi v dm-u, pravzaprav skoraj povsod, lahko da tvoje telo proizvaja premalo kolagena in boš s tem v telo vnesla potrebno količino. Prašek raztopiš v vodi in vsak dan spiješ dve merici (preberi navodila), čez čas bodo tvoji nohti trši. Upam, da ti pomaga, če boš poiskusila. Drugače pa ti priporočam da si vsak dan namažeš nohte z oljem (dobiš ga v drogarijah- olje za nohte) tudi to pomaga meni, ki imam enake težave.
sajs_s

Re: nekaj tezav

ObjavaNapisal sajs_s » 10 Sep 2018 15:26

Ma11,
hvala ti za ta nasvet. Ja, potrebovala sem konkreten primer, s cim lahko to izboljsam. Bom poskusila s kolagenom, tebi pa se ponovno zahvaljujem.
memo09

Re: nekaj tezav

ObjavaNapisal memo09 » 11 Sep 2018 16:06

Heej vsem skupajj,
pisem, ker imam tudi jaz podobno tezavo kot sajs_s. Tresejo se mi roke ko drzim telefon da bi slikala ali pa fotoaparat se mi vedno zacnejo tresti roke. Zato so moje slike vedno zmazane. Ponavadi potem slika kdo drug, pomaga mi ce komolce naslonim ob trebuh ampak useno to ni to. Drugace ne, ampak samo v tej situaciji. Med ljudmi se izogibam tega, saj me je sram kaj si bodo drugi mislili o mojih nemirnih rokah.

Ce imate kaksen nasvet hvala, drugace pa najbolje da se posvetujem s starsi
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: nekaj tezav

Uredništvo » 12 Sep 2018 11:21

Odgovor svetovalca
____________________

Pozdravljena

Po opisu sodeč gre za esencialni tremor. To je nenevarna, prirojena motnja.
Najboljše bo, da se posvetuješ kar z zdravnico/ oz zdravnikom. to je, do neke mere, rešljiva zadeva.

Lep pozdrav,
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine