Poklic

Vprašanja na tosemjaz.net.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Poklic

Uredništvo » 27 Avg 2018 16:55

Pozdravljena,

za študij fizioterapije tako na Alma Mater Europaea Maribor, kot na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani zadošča poklicna matura. Razlika med tema dvema fakultetama je le, da je v Ljubljani potrebna poklicna matura iz področja zdravstvene nege, farmacevtski tehnik ali tehnik laboratorijske biomedicine, v Mariboru pa je dovolj poklicna matura iz kateregakoli področja.

Na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor nudijo tri programe: bolničar – negovalec, zdravstvena nega in kozmetični tehnik. Če se boš vpisala na Zdravstveno fakulteto v Ljubljani, smer fizioterapija, je eden izmed vpisnih pogojev opravljena poklicna matura iz smeri zdravstveni tehnik, v Mariboru na Alma Mater Europaea pa zadošča kakršnakoli poklicna matura. Morda bi ti predlagala, da se vpišeš na program zdravstvena nega; če se boš vpisala v Ljubljano, boš tako ali tako potrebovala poklicno maturo iz te smeri, če se boš pa vpisala v Maribor pa boš pridobila veliko znanja iz tega področja, ki ti bo pripomoglo pri študiju. Prav tako imaš z vpisom na zdravstveno nego odprte možnosti; lahko se vpišeš tako v Ljubljano kot v Maribor.

Glede na to, da za sprejem na obe fakulteti zadošča poklicna matura, si petega predmeta ne bi rabila izbrati. Če pa bi te to vseeno zanimalo, pa si ga lahko izbereš sama v zadnjem letniku srednje šole in ti potem omogoča enake možnosti vpisa kot gimnazijcem na skoraj vse fakultete (razen na primer na študij medicine, prava, itd.).

Želim ti uspešno šolsko leto,
Eva Hršak, mag. prof. ang. in mag. prof. ped.