Veganstvo

Vprašanja na tosemjaz.net.
veggie69

Veganstvo

ObjavaNapisal veggie69 » 10 Maj 2018 16:53

Pozdravljeni,
prosim, da mi odgovori kdo drug kot pa zdravnik!
Stara sem 15 let in sem že od malega velika ljubiteljica živali. Rada imam VSE živali. Vegetarijanka sem kakšni dve leti in ves čas sem imela željo biti še veganka, a me je v prejšnih dnevih nekaj primlo in sem se kar naročila na veganski izziv (izziv društva vegan.si, ko po mailu dobivaš napotke kako postati vegan) .. No, moja družina pa me pri tem ne spodbuja in jim nisem nikoli rekla, da hočem biti veganka ali vegetarijanka (pri tem sem direktno nehala jest meso) ker tako vem,kakšen bo odziv. Zdaj sem se kak teden odrekla mlečnim stvarem in jajcam, a se je danes začelo, ko so me silili jesti jogurt z kosmiči, zadnjič sem na skrivaj vzela riževo mleko in sem ga za pikico spila, zdaj pa doma ne najdem ničesar veganskega in ker danes nisem nič jedla, ker v šoli tudi ni veganskih jedi, in sem bila zelo lačna sem šla v kuhinjo in dolgo oklevala, da bi vzela kekse, na koncu pa sem žal morala pojesti enega, ker mi je bilo slabo in drugega ni bilo. Rekla sem si, da je to zdaj že kupljeno in škoda je storjena in če kdo jih jaz ne bom pojedla, jih bo pa kdo drug.. Doma mi ne bodo pustili, ampak me bodo silili z nevegansko prehrano, mama je pescetarianka in mi vseeno ne pusti.. jaz pa se počutim kot morilka, ko užival izdelke, za katere so bili ubiti telički, mučene kokoši in sploh mleko, ki ni za nas in je za teličke, telički pa so ločeni od mame za to, da bomo mi kradli njihovo mleko in nato še ubiti, z njimi ravnajo kot z predmeti... Moj cilj je ko bom polnoletna iti v ZDA in se pridružiti organizacijam kot so PETA,.. ki protestirajo proti mučenju živali in jim pomagajo, a upam, da do takrat mučenja živali ne bo več.
Prosim, povejte mi kaj naj storim in ne odgovarjajte mi z zdravstvenega vidika, saj jaz umrem vsakič ko me silijo to jesti in ko vidim krave na cesti, ko jih peljejo v pekel.. Mlečna in mesna industrija porabita tudi ogromno vode, potem pa nekje sploh nimajo pitne vode..
PS. Če še kdo bere to si pojdite pogledat spletno stran PETA, vegan.si..
Lp
Klemi

Re: Veganstvo

ObjavaNapisal Klemi » 12 Maj 2018 07:43

Zdravo, Veganka!
Čisto te razumem, spopadam se s podobnimi težavami.
Doma jem izključno vegansko in to ni nikakršni problem. Mami je vegetarijanka, teta veganka, babica je vse, ampak na meso in cvrtje hodi s svojim bratom v gostilno. V šoli in drugod pa so drugačne situacije, če ne greš ravno v vegansko restavracijo. Lahko naročiš vegi meni pa še to me včasih kar zadane od groze, ko dobim ocvrti sir ali pa ne vem testenine s tuno. Zadnjič sem tega malo pojedla od vljudnosti. Cela dva dni sem preživela v depresiji, komaj kaj sem jedla, sovražila samo sebe in ves svet, pa še slabo mi je bilo od ribe same in še psihe. Včasih mi je malo težko priznati česa vse ne jem, ker se potem sprašujejo, kaj je narobe z mano, če imam kakšno bolezen ... ampak to je bila samo moja odločitev.
Ko sem prebrala, da boš šla v ZDA in se borila za živali, so se mi zasvetile oči. To je tako lepo! Kakšen pogum! Res sem vesela, da si se našla v tem in želiš narediti več. Bravo! Res! Vav!
Kar pa se staršev tiče, mi je zelo žal, da nimaš velike podpore. :( Ste drugače v dobrih odnosih? Mogoče bi jih lahko zvabila na vegansko kosilo, če imate v bližini kje restavracijo, ali pa bi vegansko kosilo skuhala sama? Potem bi jima lahko predstavila zakaj si želiš biti veganka, lahko bi pogledali kakšen film, kaj se počne na farmah in kmetijah, da je uboj uboj. Kaj bi si npr mislili, če bi bile ženske na farmah, vzeli otroke in jih uporabljali za mleko? Kaj, če bi ljudje, na farmah bivali leta svojega življenja in bi jih potem ubili za hrano? Lahko priznaš, da ti ta hrana že zaradi okusa ni všeč in da ti je potem slabo in da se ne počutiš dobro. Ljudje potem izpostavijo kje dobiš železo, beljakovine, B12 ...
Najbolje, da narediš počasi in postopoma, da ne bosta tega razumela kot napad in da te bosta poslušala. Lahko jima pokažeš kakšno vegansko študijo, pokažeš kakšen vegansko jogurt, mleko, kjer izrecno piše, da je dodano železo in B12, ter naj ju to ne skrbi.
Lahko poskusiš, če pa res ne bo šlo, pa bi si lahko hrano kuhala in kupovala sama? V šoli pa si prineseš malico od doma?
Mogoče bosta razumela in spoznala, da je to tvoja pot in da se samo v tej vidiš? Lahko jima tudi poveš, da je to tvoja odločitev in rečeš, da ker boš ti veganka, to še ne pomeni, da morata biti tudi onadva.
Upam, da je bilo kaj v pomoč. :)
LP
Vleg

Re: Veganstvo

ObjavaNapisal Vleg » 13 Maj 2018 19:46

Pozdravljena!
Najprej, ti moram povedat, da vsaka čast da si tako odločna navkljub okoliščinam
Sama sem tudi stara 15 let. Veganka že dobri dve leti. In ti povem,da je to najbolsa odlocotev kar sem jih sprejela, tako da si na pravi poti.

Jaz doma tudi nisem imela neke podpore, tako da sem si hrano sprva kupovala sama.
Sigurna sem, da imas doma kaksno jabolko, banano,...
Drugace pa se doma pogovori z starsi, pokazi jim razlicne videje, brez pogovora ne bo nic. Jaz sem tudi dolgo oklevala in premisljevala kako jim naj povem. Vedno mi je bilo tezko se vsedit dol in obrazlozit, ampak na koncu seje vse izslo.

Vso sreco
veggie69

Re: Veganstvo

ObjavaNapisal veggie69 » 15 Maj 2018 16:01

Pozdravljeni.
Najlepša hvala vama za odgovor, ful sta mi pomagali :)
Zelo sem vesela, da sem dobila odgovor drugih, sploh pa vegank in ne kakih ljudi, ki bi mi pisali negativne komentarje o tem. Res sem zelo vesela, da se tudi na tej strani najde nekaj ljudi, ki imajo enako mišljenje kot jaz :)
Mama me sili jesti palačinke, jogurt, sir,..! Potem pa zraven pijem vegansko mleko in to nima smisla! Včeraj so mi kupili par veganskih namazov in to mi je bilo zelo všeč, čeprav je en iz paprike imel okus po pasji konzervi, a se vseeno prisilim, da vse pojem. Upam, da si ne bom rabila sama kupovati hrane in da mi bodo kupili se kaj več kot samo namaze..
Pa v šolo si bom tudi kaj odnesla, razen z kosilom nevem kaj naj, ker imajo samo vegi in še to ni vegi, ker dobim ribe (ki jih nikoli ne pojem) :/ in mi starši plačajo, potem pa ne jem..
Skratka ful vama hvala za odgovore, super sta.
Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Veganstvo

Uredništvo » 16 Maj 2018 07:21

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Pozorno sem prebrala tvoje pismo, da bi lahko kar najbolje začutila tvoje prepričanje v odnosu do veganske prehrane. Mnoga tvoja stališča so mi zelo blizu, saj sem tudi jaz velika ljubiteljica živali, sem proti mučenju živali, veliko raje kot meso imam hrano rastlinskega izvora in podobno.

Vedno pa se mi zdi modro, če uspemo na vseh področjih svojega življenja ohranjati zdravo ravnovesje, ne da bi zahajali v ekstreme. Pri tem mislim na različna pretiravanja, ki nam nikoli niso v korist. Prav v zvezi z odnosom do hrane se hitro lahko zgodi, da zdrsnemo v pretiravanja. Tako se na primer začnemo pretirano ukvarjati z vsako zaužito jedjo, ob hranjenju lahko doživljamo pretirane občutke krivde, lahko pretiravamo s štetjem kalorij, z analiziranjem vsake, tudi najmanjše sestavine v jedi … V zadnjih letih se je razvila celo motnja, ki se ji reče ortoreksija in pomeni odvisnost od zdrave hrane.
Vse to sem ti napisala le zato, da boš začutila, kako se lahko tudi sicer dobra razmišljanja, če pretiravamo, obrnejo in imajo za posameznika negativne posledice.

Prosila si, naj ti ne odgovarjamo z zdravstvenega vidika, vendar se ne morem izogniti temu, da ti ne bi napisala vsaj nekaj besed. Veganstvo, ki je lahko zelo dober način prehranjevanja v odrasli dobi, je lahko pri tvojih letih bolj tvegano početje. Stara si šele 15 let, torej v odraščajoči dobi, ko morajo posamezni organi za zdrav in nemoten razvoj (tudi možgani na primer), dobiti dovolj uravnoteženo količino beljakovin, maščob, vitaminov, ogljikovih hidratov… Vegan si mora torej prizadevati, da vse te sestavine telesu zagotovi v zadostni meri, še posebno v odraščanju.

Ker gotovo rada brskaš po spletu, si lahko sama prebereš kakšen članek o pomenu uravnotežene prehrane v obdobju odraščanja. Ob tem pa bi ti rada povedala, da vidim tudi na tem področju pasti, v katere se lahko ujame tvoja generacija. Danes najdete na spletu praktično vse. Informacij (tudi takšnih, ki zavajajo ali manipulirajo z bralci), je preveč, vi pa v svojem dozorevanju in z manj izkušnjami, prav vseh niti ne morete pravilno ovrednotiti.

In kaj naj napišem za konec kot odgovor na tvoje vprašanje? Če želiš slediti svojim željam po prehranjevanju in hkrati skrbeti za svoje zdravo odraščanje, boš morala dobiti podporo v družini. Tega pa se ne da izsiliti čez noč, ampak s potrpežljivim pojasnjevanjem svojih stališč, z iskrenimi in nekonfliktnimi pogovori. Verjamem, da te bodo počasi razumeli, saj si napisala, da tudi mama že sedaj skrbi za bolj zdravo hrano s tem, ko je ribe. Le s podporo staršev si boš lahko kupila dovolj raznovrstne hrane, ki jo tvoje telo potrebuje in katero boš tudi rada jedla.

Svetujem ti postopen in počasen prehod iz vegetarijanstva v veganstvo. Časa imaš dovolj, če boš potrpežljiva in ne preveč radikalna – »takoj in za vsako ceno«, se bosta s tem laže sprijaznila in te podprla tudi tvoja starša.

Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro,
Alenka Tacol, univ. dipl. psih.
veggie69

Re: Veganstvo

ObjavaNapisal veggie69 » 16 Maj 2018 13:42

A to naj bi bil odgovor na moje vprašanje?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Veganstvo

Uredništvo » 16 Maj 2018 14:08

Pozdravljena,

opravičujemo se ti za manjšo zmedo. Tako je, odgovor svetovalke je namenjen tebi.

Lepo te pozdravljamo iz uredništva
Avatar
[]Senca[]
Objave: 1
Pridružen: 07 Maj 2018 16:55

Re: Veganstvo

ObjavaNapisal []Senca[] » 16 Maj 2018 20:38

Samo ena misel, pa brez zamere...

Mislim, da lahko ješ meso in imaš hkrati rad živali. Ampak, kakor želiš seveda...
Ferbec

Re: Veganstvo

ObjavaNapisal Ferbec » 17 Maj 2018 06:30

Hej
Js sm veganka 2 leti.
-mi doma smo usi vegani kar je super sam na začetku nism mela nobene podpore.in sem si začela sama kuovat sojino mleko,vegansko čookolado(ker brez nje pač negre) pa vsedo veganskih šamponov

Ok js bom kratka
Skratka sledi svojim sanjam
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Veganstvo

Uredništvo » 18 Maj 2018 17:36

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena veggie69,

verjetno nisi želela odgovora zdravnika, ker že sama veš, da uradna medicina in evropske inštitucije za prehrano odsvetujejo veganstvo otrokom in mladostnikom. Spoštujem tvojo odločitev, zato ti želim dati samo nekaj nasvetov, da boš ob veganski prehrani ostala zdrava.

Veganska prehrana je lahko zdrava, vendar je potrebnega veliko znanja in načrtovanja pravilne prehrane. Ni dovolj, da se samo izogneš živilom živalskega izvora in poješ samo kakšno banano, jabolko ali keks. Pomembno je, da dobiš dovolj beljakovin, mineralov, vitaminov in da je hrana ob vsakem obroku pravilno kombinirana.

Večino beljakovin boš dobila s stročnicami, oreščki in semeni, ki pa naj bodo čim bolj raznovrstna. Imajo namreč različno aminokislinsko sestavo in če jih kombiniraš, je večja verjetnost, da boš dobila vse aminokisline, ki jih potrebuješ.
Železa je veliko v temno – zeleni zelenjavi in sadju (slive, marelice, borovnice) ter nekaterih stročnicah in oreščkih. Železo se bo lažje posrkalo iz hrane, če boš ob tem pojedla ali popila kaj kislega.

Kalcij se bo lažje izkoristil iz hrane, če boš imela dovolj vitamina D. Poleti se tvori v koži, ko si na soncu, sicer jemlji D vitamin (lahko ti ga predpiše tvoj osebni zdravnik na recept). Priporočljivi so tudi rastlinski napitki z dodanim kalcijem.
Veganom sčasoma začne primanjkovati vitamina B12, zato ga je potrebno dodajati v obliki obogatene hrane ali vitaminskih tablet, granul. Danes se dobi že veliko veganske hrane, obogatene še z drugimi elementi, kot so selen, cink…

Da se boš lahko pravilno vegansko prehranjevala, boš potrebovala sodelovanje staršev. Zagotovo ti želijo vse dobro in ti bodo pomagali. Poišči recepte izkušenih veganov, da se boš naučila sama pripravljati zdrave obroke.

Vse lepo ti želim.
Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije