Plesno tekmovanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Plesnica

Plesno tekmovanje

ObjavaNapisal Plesnica » 09 Maj 2018 19:12

Rada bibse prijavila na solo plesno tekmovanje v plesnem centru. Ni ravno veliko, lahko se prijavis cetudi nisi plesalec v plesnem klubu. Pesem imam izbrano, ples sestavljen. Imam le se dvome. Kaj ce sem cudna, kaj ce se bom osramotila, se mi smejali ... Najraje bi nosila pustno masko in prosila da bi me klicali le z imenom. Rada plesem, zelo. Ampak ne vem ali plesem dobro. Da bi me kdo videl in rekel: Lepo pleses.
Hodila sem 5 let na balet, 3 leta na hip hop, 1 leto na zumbo in aerobiko ampak treniranje je nekaj ce si v tem res dober pa drugo. Rekli so mi naj vsaj poskusim. Ampak ce poskusim in bo velik fail?
Prosim pomagajte:(
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Plesno tekmovanje

Uredništvo » 10 Maj 2018 14:12

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena, Plesnica.

Predlagam, da se prijaviš na plesno tekmovanje. Resda boš morda imela veliko tremo, ampak ravno v tem je smisel vsega: da tvegaš, da se soočiš s svojimi strahovi, saj jih le tako lahko premagaš. Vedi, da je normalno, da čutis, kar čutiš, saj nas je vse ljudi, vseh starosti in narodnosti vedno strah pred prvim korakom v neznano. Vedno, preden poskusimo kaj novega, nas skrbi, kako bomo to izvedli in ali bomo všeč drugim, kaj če nas bodo kritizirali, kako bomo to potem prenesli in tako dalje.

Prav vsi se soočamo s tem. Pesnica, za sabo imaš veliko let plesnih izkušenj in treningov. Ples te osrečuje, ples je tvoja strast! Prav predstavljam si te, kako plešeš z dušo! Nič ni pomembnejšega od tega - da plešeš iz duše in strasti. Odpri krila in si upaj poleteti! To je čar vsega. Tudi če ti tokrat spodleti, poskusi še in še, pa se pri tem poskusi vživeti v ples in čutiti vsak gib, kot pa se pretirano obremenjevati, kaj si o tem mislijo drugi.

Slednje te lahko pri plesu le ovira in ti onemogoči sanjati. Tako pa se raje koncentriraj nase in na ples, zaupaj, da zmoreš, prepričana sem, da se ti bodo vsa ta leta plesa in truda tudi poplačala. V življenju se vsa vložena energija vrača nazaj, saj ni nič zaman. Tvegaj in zaupaj! Ostalo bo prišlo samo. Pa vso srečo na tekmovanju!

Marjetka Gojkošek, mag.psih.
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Moovet

Re: Plesno tekmovanje

ObjavaNapisal Moovet » 12 Maj 2018 07:27

Najlepša hvala, ampak me je zelo strah. Ne vem kaj pričakovati, kako mi bo šlo, kaj če se kaj zmotim in se bom osramotila? Psihoterapevtka mi je svetovala naj vsaj poskusim. "Ne na zmago, ampak na zabavo."
Mami svoje želje še nisem zaupala, očetu sem. Strah me je, ker me ne spodbuja v ples. Večkrat sem napeljala v to, da bi spet trenirala hip hop, a se ne strinja.
Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Plesno tekmovanje

Uredništvo » 14 Maj 2018 12:39

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.

Normalno je, da te je strah. Vsak človek, ki nekaj počne prvič, se boji in ima tremo, sploh na odru in pred občinstvom. Noben psiholog ali psihoterapevt ti tega strahu ne more vzeti, saj je del razvoja, del predrznosti in poguma, ko prvič stopaš na poti proti sanjam. Sanje je nemogoče realizirati, brez da se pred tem "treseš" od strahu. To je del izkušnje, del življenja. Sama si lahko olajšaš situacijo tako, da se fokusiraš na to, kako dobra si v plesu in da energijo usmerjaš v to, da poskusiš verjeti vase, kot pa sama sebi nastavljati ovire in se spraševati "kaj pa če". Ne moreš vedeti, preden ne poiskusiš.

Glede staršev pa tole: na žalost vse prevečkrat ne podpirajo svojih otrok, kar je velika škoda, sploh ko gre za uresničenje želja, ki so dosegljive, realne in otroka ne izpostavljajo slabim vplivom (droge, kriminal itd). Lahko se pogovoriš z očetom in se poskusita skupaj pogovoriti z mami. Če se ne bo strinjala, boš na žalost morala počakati do polnoletnosti oz. do takrat, ko boš sama služila denar in odločala o svojem življenju.

Slednje sicer zelo nerada svetujem, saj mi je škoda, da morajo mladostniki čakati, da "se znebijo starševske kontrole", a kadar starši ne podpirajo svojih otrok, se zgodi točno to: otroci čakajo, da odrastejo in potem uresničijo svoje želje in sledijo svojim ciljem. Seveda pa bi na tvojem mestu najprej preverila, zakaj se tvoja mama ne strinja, kaj jo skrbi, kako ji lahko skrbi olajšaš, in tako naprej. Če se doma o vsem tem odkrito pogovorite, boste dosti lažje našli neko rešitev in stopili skupaj, da premagate ovire na tej poti.

Želim ti vso srečo.

Marjetka Gojkošek, mag.psih.
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Deem

Re: Plesno tekmovanje

ObjavaNapisal Deem » 15 Maj 2018 07:43

Kaj pa če sploh nisem dobra v plesu? Ne verjamem vase.
V četrtek pišemo celo test in kaj če se ne bom zmogla učiti? V nedeljo me ni doma, saj pomagam pri nekem projektu.
Zelo me je vsega strah. Se pogovarjati z ljudmi, iti v trgovino, pisati test, se postaviti zase .... vsega.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Plesno tekmovanje

Uredništvo » 15 Maj 2018 09:55

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Glede tega koliko si dobra v plesu ti žal ne znam svetovati, edino kar lahko storim je, da te spodbujam, da se prijaviš in tvegaš. Noben ne ve, dokler ne poizkusi.
Prioritete si sami postavljamo, zato si razporedi čas in dejavnosti po njihovi pomembnosti in vrstnem redu. Če imaš najprej test, in potem projekt, ima učenje prednost, tako da si moraš vzeti več časa za učenje kot projekt in tako dalje.
Glede na napisano gre morda pri tebi za nizko samopodobo, kar zahteva globljo obravnavo in celosten pristop, zato predlagam, da se o tem pogovoriš s psihiterapevtko, ki si jo omenjala. Online svetovanje v tem primeru ne more dovolj celostno zaobjeti spreminjanja nizke samopodobe in dejavnikov, ki so pripomogli k temu.

Pa srečno!
Marjetka Gojkosek, mag.psih.
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Kamera

Re: Plesno tekmovanje

ObjavaNapisal Kamera » 17 Maj 2018 21:56

Zdravo.
S terapevtko sva se odlocili, da bova delali na moji samopodobi. Na tekmovanje se nisem prijavila zaradi negativnega testa pri kemiji in naslednji teden pisemo se en test pri biologiji.
Hvala za vso pomoc. Delala bom na svojem zaupanju vase. Bodo se druge priloznosti.
Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Plesno tekmovanje

Uredništvo » 18 Maj 2018 13:47

Odgovor svetovalke
__________________

Bravo, sem prav vesela zate, da si tako hrabro postavila prioritete in ugotovila, da bodo še druge priložnosti. Prav super se mi zdi, da bosta s terapevtko delali na samopodobi, kar bo posledično omililo marsikatero stisko in težavo na tvoji poti. Želim ti veliko uspeha v šoli, in privoščim ti eno posebno plesno priložnost v prihodnosti, ki te bo vodila na poti v tvoje sanje.

Pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag.psih.
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije