Ne zdržim

Vprašanja na tosemjaz.net.
12345677

Ne zdržim

ObjavaNapisal 12345677 » 05 Apr 2018 21:22

Pozdravljeni sm xy
In rada bi uprašala kakšna je idealna teža za velikost 180centi ce imam zdaj 83kg
Doma se spopadam z družino sam mi foter vescas govori da ssm debela da imam prevlko rit v katero NEmorem shujšat saj imam postavo hruške+ široke boke naj bi bilo to dedno
Ampak očetu se NEda dopovedagt
Imam 2 obroka na dan ker se doma bojim jesti saj se takoj začnejo dret na mene
In s tem mislijo da bodo kaj dosegli a edino kaj so dosegli je da sem spet začela bruhat vsaki večer ...
Res nevem kaj naj naredim :(
Lp.
PikicaaPokica

Re: Ne zdržim

ObjavaNapisal PikicaaPokica » 06 Apr 2018 21:54

Ni dobro, da te starši doma tako stradajo. Lahko naredi več škode, kot koristi. Kaj, če bi mu povedala kaj si misliš, potem pa bi se odpravili k osebnemu zdravniku, ki bo očetu pojasnil razloge pravilnega hujšanja, zakaj nekateri shujšajo in drugi ne. Naredil bo seznam prehrane in telovadbe, ob tebi pa bo spremljal napredek.
Lahko so krivi geni, lahko je kriva slaba hrana ali pa konstitucija telesa, ali pa te napotil k nutricistu. Kakšno postavo pa ima tvoj oče, mami in ostali člani družine? Če si edina, ki tako izstopa, razumem tvojo stisko, zakaj se počutiš tako drugače. Ni dobro, da oče vzame hrano, stradanje ne bo pomagalo. Zdrava uravnotežena prehrana in šport bosta prinesla rezultate, zmanjševanje hrane pripelje do hormonskega ravnovesja, telo lahko "požre" samega sebe, izpadajo lasje, si lačna, utrujena, izgubiš menstruacijo, si slabokrvna, deprisivna, imaš slabo koncentracijo ter spomin.
Vse dobro<3
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ne zdržim

Uredništvo » 09 Apr 2018 08:32

Odgovor svetovalke
________________

Draga xy, prijazno te pozdravljam.

Sprašuješ za idealno težo pri višini 180cm. Idealna teža je tista, pri kateri se dobro počutiš, ki jo obvladaš, s katero lahko stečeš za avtobusom, če je potrebno, hodiš po hribih, če to želiš, prideš nezadihana v peto nadstropje k prijateljici… Gotovo si opazila, da sem napisala: … pri kateri se TI dobro počutiš in ne tvoj oče. Iz zapisanega sem dobila vtis, da on ne bo nikoli zadovoljen s teboj, pa če shujšaš 15 kilogramov, kar obe veva, da bi bilo zelo narobe. Nima ti pravice govoriti, da imaš debelo rit. Nima in nimajo pravice se dreti nate, ko ješ. Nimajo pravice. Ne oče, ne mama, nihče. Tvoje telo je tvoja last. Lahko ti kaj dobrohotno svetujejo, a ti jih itak več ne slišiš. Ti se najbrž upiraš staršema preko teže, preko hrane. Ne da bi se tega sploh zavedala.

Prosim te, napiši mi kaj več o svojih občutkih, predem greš jest. Pa o tem, kako ješ (hitro, počasi, sede, stoje, mimogrede, na skrivaj…, žvečiš ali ne, tvoji občutki ob hranjenju). Zanima me tudi, kako se počutiš po obroku.
Koliko si stara? Imaš brate, sestre? Kako se mama odzove, ko te oče nadere? Te nadere tudi zaradi drugih stvari?

Imaš prav: oblika postave je dedna. Hruškasta postava, široki boki, obline na zadnjici – vse to je znak ženstvenosti, ki se jo boš nekoč naučila ceniti. In boš nanjo ne le pristala, se sprijaznila. Celo na neki način ponosna boš nanjo. Ko boš našla fanta, ki te bo videl drugače kot oče. Lepo in edinstveno, kar gotov si že zdaj, s 83-imi kilogrami in hruškasto obliko telesa.

Morda te zanima še moje osebno mnenje: ja, imaš par kilogramov preveč. Nikakor ne več kot par kg. Bruhanja ne potrebuješ. Je bližnjica, ki vodi v resno bolezen. Nikakor ne k cilju, ki je zdrav videz + dobro počutje + zadovoljstvo s seboj. Dva obroka hrane dnevno sta premalo. Ti je ok, da ješ dva krat na dan? Poješ vmes tudi kak prigrizek? Tudi ena ploščica šteje kot samostojen obrok.
Toliko za prvič. Prosim te za pojasnila, če bi ti dala še natančnejši odgovor.

Želim ti zelo lep dan,
mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka pediatrije
mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine
12345677

Re: Ne zdržim

ObjavaNapisal 12345677 » 16 Apr 2018 16:27

Moji občutki ko grem jest so že dolgo časa gnus in sram zato tudi bruham ze 1 leto

Na skrivaj se ne prehranjujem ker mi je ze 2 obroka prevec
Stara sem 15 in imam 2 brata oba sta zelo suha oce je debel ampak ko mu recem da je se izgovarja na svojo starost itd...
Zivim z maceho in tudi ona ni prevec suha.
Zaradi drugih stvari me NE nadirajo
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ne zdržim

Uredništvo » 17 Apr 2018 13:21

Odgovor svetovalke
_________________

Prijazno pozdravljena, 12345677, pišeš o gnusu in sramu, ki spremljata tvoje prehranjevanje.

Ker si stara 15 let, predvidevam, da dobro veš, kaj te v zvezi s hrano in prehranjevanjem moti v tvoji družini. Prosim, vzemi si pol ure časa, zapri se nekam v svoj mir in se vprašaj, kako bi rada, da izgledajo tvoji obroki in tudi vaši skupni obroki v družini. Kako izgledajo sedaj? Kaj te poleg nadiranja še moti? Od kod meniš, da gnus in sram prihajata? Česa te je sram? Kaj je pravzaprav tisto, kar se ti gnusi?

Skušaj to napisati na papir. Nato poskusi o tem govoriti, najprej sama v svoji sobi. Trudi se govoriti tako, da drugih družinskih članov ne žališ, da ne stresaš jeze nanje, temveč poveš nekako takole: Dragi oče, zelo me moti, kadar ... Tega si res ne želim. Rada bi jedla v miru in v prijetnem vzdušju... Nato povej mačehi in očetu, da se želiš z njima nekaj pogovoriti. Določite si uro in dan, ko boste sedli skupaj. Tam za mizo povej, kako se počutiš in kako si želiš, da bo vzdušje okrog vaše prehrane. Prosi očeta in mačeho za pomoč.
Verjamem, da se bodo stvari izboljšale.

Če je oče debel ali ne, ni tvoja stvar. Enako seveda velja za mačeho in za brate. Ti skušaj sebe urediti tako, da boš zadovoljna. Da ti ne bo treba več bruhati. To je lahko zelo nevarno, če ne boš prekinila.

Javi, prosim, kako boš izpeljala pogovor.

Držim pesti zate in te lepo pozdravljam,
Damjana Žolnir, dr. med.,
specialistka šolske medicine
mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine