Prosim pomoč!!

Vprašanja na tosemjaz.net.
Tajaa7
Objave: 7
Pridružen: 16 Apr 2018 12:23

Prosim pomoč!!

ObjavaNapisal Tajaa7 » 16 Apr 2018 14:33

Prosim vas da se to javno ne vidi! Hvala!

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prosim pomoč!!

Uredništvo » 19 Apr 2018 14:18

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena Taja.

Čeprav se na osnovi podatkov, ki si jih navedla, pravzaprav težko orientiram, zakaj je tvoja teža nizka, se mi vseeno zdi, da si kar precej v stiski in da je tudi v tvojem slabem počutju (ob intenzivni rasti, na katero si opozorila tudi sama), morda iskati vzrok za težave s pridobivanjem telesne teže. Verjamem, da zelo pogrešaš očeta. Imaš morda kakšno drugo osebo moškega spola, ki bi ga lahko vsaj deloma nadomestila? Morda kakšnega sorodnika -strica, dedka ali pa morda profesorja,…?

O vsem ostalem pa bolj ugibam kot lahko resnično vem, kaj se s teboj dogaja. Nič namreč nisi omenila, kako je s tvojo telesno dejavnostjo? Se ukvarjaš s kakšnim športom? Redni, naporni treningi v času intenzivne rasti pogosto vodijo v zelo suho mladostnikovo telo. Glede načina prehrane, si mi pa zaupala malo premalo konkretnih podatkov, da bi lahko presodila ali so tvoji obroki zadostni. Koliko jih je? Kako so sestavljeni? Ali ješ pestro hrano? Malo pogrešam kakšen podatek o količini zaužitega kruha in drugih živil, ki vsebujejo ogljikove hidrate (krompir, kosmiči, itd.). Predlagam, da mi še malo dopolniš sliko o tvojem problemu...

Lep pozdrav,

Alenka Hafner, dr. med.,
specialistka javnega zdravja
Tajaa7
Objave: 7
Pridružen: 16 Apr 2018 12:23

Re: Prosim pomoč!!

ObjavaNapisal Tajaa7 » 19 Apr 2018 19:54

/izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prosim pomoč!!

Uredništvo » 24 Apr 2018 16:33

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena Taja,

Hvala za zelo kompleksna pojasnila. Če torej strneva, si športno dejavna, treniraš kar dve različni športni panogi. Sicer ne vem, kako pogosto, a domnevam, da vsaj eno kar vsak dan, ob tem pa si še v obdobju zelo hitre rasti, zato so tvoje potrebe po hrani oziroma energiji zelo velike. To je tudi razlog, da kljub uživanju sladkarij kilogramov ne pridobivaš. Ob tvoji telesni dejavnosti torej tudi kakšna sladkarija ni katastrofa in si jo lahko privoščiš, predvsem po treningu, ko so zaloge energije izčrpane. Drugače pa ti svetujem vsaj 5 dnevnih obrokov in predvsem pazi, da redno ješ tudi po treningih.

Kaj pa tvoje počutje? Nič nisi omenila kakšne zaupne prijateljice? Omenjaš, da se z mami dobro razumeta, da pa zelo pogrešaš očeta. Se v šoli dobro počutiš?

Lep pozdrav,
Alenka Hafner, dr. med.,
specialistka javnega zdravja
Tajaa7
Objave: 7
Pridružen: 16 Apr 2018 12:23

Re: Prosim pomoč!!

ObjavaNapisal Tajaa7 » 06 Maj 2018 22:59

Pozdravljeni!

/izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prosim pomoč!!

Uredništvo » 08 Maj 2018 14:18

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

počasi pa kar sestavljava tole tvojo zgodbo. Bom danes začela kar na koncu in najprej pokomentirala dejstvo, da menstruacije še nimaš. Naj te takoj potolažim, s tem je vse ok, saj naj bi dekleta prvo menstruacijo dobile do 16. leta starosti. Seveda pa je to odvisno tako od telesne teže kot tudi od genetske osnove. Omenjaš, da je tvoja mami dobila menstruacijo pri 14ih letih, tako da je zelo verjetno, da skladno s tvojimi podatki o telesni teži iz prvega pisma, lahko pričakujemo, da se bo tudi pri tebi ne bo pojavila bistveno prej. Poleg dednosti mora biti v telesu dosežena tudi določena količina maščevja, da se menstruacija pojavi. Pa sva spet pri vprašanju iz prvega pisma. Zdaj so stvari malo bolj jasne. Si torej še v fazi zelo hitre rasti in tudi to je razlog, da kilograme še malo težje pridobivaš. Telo namreč najprej raste v višino, nato pa začne pridobivat še prave ženske obline. Nekje z zaključkom hitre rasti tudi soupada pojav prve menstruacije.

Veseli me, da precej zrelo gledaš na svoje prijatelje in prijateljice in da se ne obremenjuješ pretirano z njihovim mnenjem o tebi. Polbrat je tudi lahko pomembna figura v tvojem življenju, iz več razlogov, ki si jih že omenila. Glede tvojih težav s spanjem mi pa stvari niso ravno najbolj všeč. Predlagam ti, se skušaš pred spanjem čim bolj sprostiti, morda poznaš kakšno tehniko sproščanja, tudi v OŠ se o tem že govori ali da o težavi s spanjem pogovoriš še z mamo ali bratom.

Če si želiš še kaj vprašati, pa se kar še oglasi.

Lep pozdrav,

Alenka Hafner, dr.med.,
specialistka javnega zdravja