Spolna usmerjenost

Vprašanja na tosemjaz.net.
Gost

Spolna usmerjenost

ObjavaNapisal Gost » 12 Apr 2018 17:14

Pozdrav,

sem malce nesiguren sam s sabo. Opažam, da so mi vedno bolj všeč moški. Vsakič ko imamo športno vzgojo gledam sošolce v riti, v mednožje... Že ko sem bil star nekje 10 let, ko sem prvič "odkril" mastrubiranje, sem se vedno rad spominjal na te moje poglede na sošolce, kake lepe riti imajo... Saj veste kaj mislim... Ali imam te občutke samo zdaj, ko sem mlad (star sem 15 let) in bo to izvenelo, ko bom odrastel? Rad imam tudi ženske, ampak ne tako kot moške... Kakšno je vaše mnenje?
No, v razredu smo dobili novega sošolca, ki mi je zdaj najboljši prijatelj. Sediva skupaj pri pouku, vedno ko gremo domov in se posloviva me objeme in potrplja po hrbtu - sej veste, prijateljsko. Mi je pa on zelo všeč, rad bi bil z njim, ampak ne vem kako mu naj to povem, ker ne vem sploh če je on gej. Zelo me privlači...

Hvala in lep pozdrav
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

Re: Spolna usmerjenost

ObjavaNapisal jazverjamem » 14 Apr 2018 09:59

Pozdravljen,

prebral sem tvoje sporočilo in rad bi ti pomagal.

Ko človek stopi v puberteto se začnejo izrazite hormonske, fizične in psihološke spremembe v človeku. To je povsem nekaj normalnega in zgodi se vsem. Človek v tem obdobju tudi dokončno razvije svoje spolno usmerjenost in druge stvari, ki ga definirajo. Torej ni popolnoma nič narobe, če razmišljaš v tej smeri. Nato tako ali tako v začetku nimaš preveč vpliva.

Kar se tiče spolne usmerjenosti. Eni so usmerjeni tako drugi tako. Pomembno je, da veš, da je to nekaj POVSEM normalnega in zato ni nič narobe s tabo. To je/bo del tebe. Ljubezen se zna zgraditi iz neverjetnih situacij.

Kar se tiče tvojega sošolca. Žal ni enoznačnega odgovora. Moraš se zavedati, da boš na svoji poti osebne rasti doživel veliko razočaranj, zavrnitev, pa tudi uspehov in vzponov. Vedno lahko tvegaš.

Lepo se imej.
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi
2juicy2

Re: Spolna usmerjenost

ObjavaNapisal 2juicy2 » 15 Apr 2018 18:02

Jaz se na tvojem mestu ne bi obremenjevala s spolno usmernenostjo, saj to ni neko kazalo, ki bi pokazalo kateri spol nam je vsec, vedndar je spolna usmerjenost spekter ljudi, ki se lahko razvije cez cas. Glede prijatelja bi pa še malo počakala, da bi mu bolj zaupala...
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Spolna usmerjenost

Uredništvo » 16 Apr 2018 11:24

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen Gost,

za razvojno obdobje v katerem se nahajaš je značilno, da pospešeno potekata psihološki in telesni razvoj. Normalno je, da se v tem obdobju sprašujemo ali drugi "izgledajo" enako kot mi, ali se bolj ali manj razvijajo...itd. Zato tudi lahko včasih opazuješ svoje sošolce. Lahko pa, da sošolce opazuješ zato, ker so ti dejansko všeč moški. Poleg telesnega razvoja se v tem obdobju namreč tudi izoblikuje spolna identiteta, del katere je tudi spolna usmerjenost. Ali tvoje trenutne želje po moških pomenijo, da boš kot odrasel istospolno usmerjen, ti ne znam povedati. Lahko da gre samo za obdobje, lahko pa, da ti bodo dejansko bolj všeč moški kot ženske (kot si tudi sam napisal). Kakršnokoli spolno usmerjenost boš pri sebi odkril, je ok.

Praviš, da ti je všeč tvoj prijatelj, a ne veš kako naj mu to poveš saj ne veš ali je gej. Sledenje mogoče lahko ugotoviš tako, da ga vprašaš ali mu je kdo všeč. Če trenutno nima simpatije, ga lahko vprašaš ali jo je že kdaj imel...itd. Iz njegovega odgovora boš lahko razbral ali so mu všeč punce ali fanti. Glede na njegov odgovor se potem lahko odločiš ali mu boš razodel svoja čustva ali ne.

Vse dobro,
Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja
Doc. dr. Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja