Trema strah

Vprašanja na tosemjaz.net.
Sanja5

Trema strah

ObjavaNapisal Sanja5 » 21 Nov 2017 18:38

Zivjo
Imam veliko tezavo
Igram instrument. Tudi nastopam in vedno imam tremo
Začne me zvijati v trebuhu roke imam vedno potne in vedno me je strah da bom se zmotila. In nebom našla več kje sm ostala..
Imam slabe izkušnje z nastopi.
Ko pridem na oder in pred publiko se med igranjem moje roke tresejo in prav tako noge
Treme in zavijanja ne morem več prenesi. Vem da je trema normalna ampak jo imam jaz veliko preveč. Mi lahko kako pomagate.? Nastop imam čez en teden...
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Trema strah

Uredništvo » 23 Nov 2017 08:17

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena!

Kot si že sama napisala, je trema povsem normalen odziv nas samih in našega telesa pred različnimi pomembnimi dogodki ali situacijami v našem življenju. Še posebej je prisotna takrat kadar smo izpostavljeni javnemu nastopanju (v tvojem primeru igranju instrumenta pred publiko). Simptomi treme so zvijanje v trebuhu, potenje, občutje strahu, pospešeno bitje srca, tresenje in občasno tudi neprijetne misli, da smo vse skupaj pozabili (npr. note) ali da ne bomo zmogli. Trema je pozitivna, saj nas aktivira, motivira in pripravi na dano situacijo, kadar pa jo je preveč nas lahko tudi blokira. Ponavadi je občutje treme najvišje tik pred samim dogodkom in do trenutka ko nastopimo (»prebijemo led«), potem pa le-to nekoliko ali povsem upade.

Občutje treme je pri tebi izrazitejše tudi zaradi tvojih slabih izkušenj z nastopi, vendar obstaja mnogo tehnik s katerimi boš tremo lažje nadzorovala oziroma se z njo soočila. Najprej naj te pohvalim, saj si pravzaprav že naredila prvi korak v pravo smer – prepoznala si svoj strah, in ga želiš premagati. Za nastop, ki te čaka (in tudi za vse ostale) ti svetujem naslednje:

1. Najprej se na nastop dobro pripravi (dobro zvadi skladbe), zato, da boš sigurna vase.
2. Ko boš pripravljena, k poslušanju povabi enega izmed staršev ali pa brata/sestro, mogoče prijateljico in najprej skladbo zaigraj njej/njemu. Če imaš možnost, to večkrat ponovi, vendar k poslušanju vsakič povabi še koga zraven. Na koncu si zamisli, da igraš pred polno dvorano občinstva.
3. Dan pred nastopom si pomagaj s tehniko vizualizacije – brez igranja na instrument – samo predstavljaj si, kako dobro igraš svojo skladbo na instrument (osredotoči se na svoje misli in predstave).
4. Na dan nastopa ti svetujem, da vsaj uro ali dve pred nastopom ne vadiš več, temveč si jasno in glasno poveš, da si pripravljena in da boš zmogla. Vse negativne misli, ki bodo prišle, npr. ne bo mi uspelo, zmotila se bom, itd., preusmeri v POZITIVNE ter realne (zmogla bom, pripravljena sem, tudi, če se zmotim, ni s tem nič narobe, odlično mi gre!).
5. Pred nastopom se osredotoči na svoje dihanje in znake treme – dihanje naj bo čim bolj umirjeno ter globoko. Ko boš začutila tresenje rok in nog, se osredotoči na to, kako se vse skupaj umirja. Mišice na rokah in nogah lahko tudi večkrat za minuto napneš in sprostiš.
6. Ko boš stopila na oder, ne rabiš gledati v publiko, temveč si izbereš neko drugo točko, npr. nad publiko. Z vizualizacijo si lahko pomagaš tudi na način, da si predstavljaš da so vsi v publiki npr. rože, buče ali predmeti (malo za šalo malo za res :) nekateri si pomagajo tudi na takšen način).

Na internetu poišči še več sprostitvenih tehnik (nekaj je napisanega na tej strani: http://svetovalnicakameleon.si/tehnike-sproscanja/), o svoji tremi pa se pogovarjaj z drugimi. Lažje ti bo, če boš o tem govorila, kot pa držala v sebi. Naj te še enkrat opomnim, da je trema povsem normalna in se pri vsakem odraža nekoliko drugače, pri drugih bolj, pri drugih manj – nekateri jo prikrijejo bolje, drugi manj. Smo si različni. V pomoč pri premagovanju treme ti je lahko tudi tvoja učiteljica ali učitelj instrumenta – povprašaj jo/ga o izkušnjah in nasvetih. Za nasvet se lahko obrneš tudi na svetovalno delavko na šoli, ki jo obiskuješ.

Premagovanje treme je proces in ni ravno iz danes na jutri, zato vse napisano ponovi pred vsakim nastopom in verjamem, da bo vsakič lažje.

Vse dobro! :)

Urška Mlinar, psihologinja
book lover
Objave: 30
Pridružen: 08 Sep 2017 21:08

Re: Trema strah

ObjavaNapisal book lover » 01 Dec 2017 19:09

jaz tremo premagam s tem, da si potihem mrmram svojo najljubšo pesem, včaih se pogovarjam s prijatelji in nastop odmislim, ko pa pridem na oder pa je prva stvar ki jo naredim pogledam po dvorani in poiščem svojo družino če jih ne najdem pa prijateljičeno... u glavnem ljudi, ki jih poznam jim zaupam