posilstvo

Vprašanja na tosemjaz.net.
kim::tsj

posilstvo

ObjavaNapisal kim::tsj » 29 Mar 2004 18:30

Živjo

Prešla bom kar k problemu. Kot otrok sem bila večkrat spolno zlorabljena, vendar tega nikoli nisem nobenemu povedla. Preveč me je bilo strah in sram priznati.
Večkrat sem zaradi tega pomislila na samomor, ker mi je ta človek popolnoma uničil otroštvo, in sem s težavo, prilezla do sem, kjer sem sedaj. Lansko leto septembra sem spet pomislila na samomor, po tem, pa spoznala fanta, zaradi katerega sem si premislila, zaljubila sem se vanj in on vame, in od takrat naprej le redko kdaj pomislim na samomor, ampak se potem zavem, da bi ga hudo prizadela, in me je potem to strah storit, ne upam zaradi njega, za posilstev sem mu povedala, vendar ga to ne moti, ne vem, če je to res, ne morem mu zaupati na besedo. Strah me je, da bo enkrat res dobro pomislil, in se zavedel. da sem umazana. Sama sebi se gnusim, nobena kopel mi ne pomaga, da bi spravila stan umazanijo, niti čas...
vendar ko sem s fantom na težavo pozabim, zato si res želim preživeti več časa z ljubljeno osebo, vendar me je strah, da me bo enkrat zapustil.

Prosim vas za kakšen nasvet, ki bi mi pomagal.

Lepo pozdrav
Kim
larisa::tsj

Re: posilstvo

ObjavaNapisal larisa::tsj » 30 Mar 2004 19:19

če te ima rad te zapustil ne bo!!!!!!!
Kulk si pa stara???
sočustujem s tabo da si mogla to prenašati!!!
megica::tsj

Re: posilstvo

ObjavaNapisal megica::tsj » 30 Mar 2004 22:39

vem... posilstvo je grozovita izkušnja, še posebej če se dogaja večkrat in v otroštvu. mene na srečo moj napadalec ni posilil, ker sem se branila, kričala in nazadnje uspela zbežat. ampak če se jaz počutim umazano... kako je potem šele tebi??

imam fanta, krasnega fanta, najboljšega na svetu... ve za mojo izkušnjo, je zelo razumevajoč... tudi v prvi seks me ni silil... ob njem se počutim varno in ljubljeno. razumem pa da te je drugače še vedno strah, da se počutiš umazano. tega ne bo nikoli sprala nobena kopel. nažalost res nikoli.

ampak, verjemi... če te ima fant res rad, zanj nisi umazana in "uporabljena"... poskuša ti pomagati pri tem goznem spominu po najboljših močeh. ta grozen občutek notranje umazanosti nikoli ne mine, z ljubljeno osebo pa ga je lažje prenašati.

držim pesti zate!
odgovor svetovalca::tsj

Re: posilstvo

ObjavaNapisal odgovor svetovalca::tsj » 31 Mar 2004 11:51

Pozdravljena kim !

Ko se kot strokovnjak in kot moški soočam s takimi primeri, se počutim kar malo nelagodno, pa čeprav za tvoje trpljenje in trpljenje drugih zlorabljenih žensk sam nisem nič kriv. Vesel sem za tebe, da si, kakor praviš, prišla tako daleč. Da si kljub večkratnemu razmišljanju na samomor ostala živa, da si vzdržala ta grozni pritisk strahu in sramu. Poleg strahu praviš tudi sramu? Česa pa naj bi se ti, ki si bila pri dejanju zlorabe nemočen otrok, sramovala?

Ta psihološki efekt, da se žrtev počuti krivo, je dokaj znan.

Kriv pa je v vsakem primeru storilec, torej nasilnež; tisti, ki te je spolno zlorabljal. In ne ti.

Vendar, če ne pride do razkritja dejanja in obtožbe krivca, se praviloma počuti krivega (krivo) žrtev. Ne nagovarjam te k temu, da sedaj, po tolikem času, naznaniš in obtožiš krivca, čeprav bi bilo pravično in zdravilno. Najverjetneje pa to za tebe ne bi bilo prijetno in bi z razkritjem zadobila drugovrstne rane. No, premalo vem o konkretnem primeru, da bi lahko presojal.

V vsakem primeru ti pa svetujem, da si olajšaš dušo in »pospraviš« (misli) tako v glavi kakor tudi (čustva)»okoli srca« pri kakem strokovnjaku moje sorte. Svetujem ti, da tozadevno najdeš psihoterapevta, ki ti vzbuja zaupanje in ti bo na razpolago. Ni vedno lahko, vendar se da oskrbeti tudi take stare rane. Predvsem pa, ustrezno se naravnati za naprej.

Vesel sem, da si spoznala fanta, da sta se zaljubila in da od takrat ne pomišljaš več toliko na »konec«. Prepričan sem, da si storila prav, da si mu povedala za posilstvo, pa tudi v to sem prepričan, da je možno, da ga to dejstvo (da se ti je to zgodilo) ne moti. Verjetno boš še večkrat podvomila, vsaj za trenutek, vendar boš s pomočjo terapevta in z ljubeznijo fanta tudi te dvome lahko pospravila v zgodovino.

Navijam za tebe, prepričan sem, da ti bo življenje v prihodnje bolj naklonjeno. Lepo se imej!

Heliodor Cvetko, psiholog iz Svetovalnega centra v Mariboru.