najmanj 5xdnevno pomislim na samomor

Vprašanja na tosemjaz.net.
Sandy::tsj

najmanj 5xdnevno pomislim na samomor

ObjavaNapisal Sandy::tsj » 27 Mar 2004 11:35

Prosim pomagajte mi! Sem sicer povprecna 15letnica, ki na vzven deluje popolnoma zadovoljna s svojim zivljenjem. Vendar nastanejo tezave ko pridem domov. Moji strasi so popolnoma skregani z razumom. Pri njih mora biti CISTO VSE tako kot oni recejo pa ce je prav ali ne. Ne splaca se jim portudit da bi me razumeli, saj mi kar naprej vsiljujejo svoje mnenje. Ce naredim kdaj kaj narobe, pa ce je to ena RES CISTO mala stvar je ze ogenj v hisi in se oce dere name kot da sem zazgala stanovanje! Pa kr najprej me j..... v glavo s tem pa z onim pa kaka je ona, pa glej kako hcero imajo oni, pa naj se pogledam kaka sem jaz, pa kaki gnoj sem, da kr smrdi od mene.... Mama seveda prepira ne zna nehat in samo najeda, najeda in najeda... Dokler mi ne prekipi in ji kdaj kaj nazaj recem, pol pa je itak se sam bolje da se vstrelim ker totalno ponori/ta!
Pa pred prijatelji me punizujeta pa pravita kako doma nic ne naredim, pa kako sem lena....
Pa ne pustita mi REC CISTO NIC! Zunaj sem lahko samo do 21ih, po njunem mnenju se fanta do 16leta nebi smela imet(sej sem ga ze imela, ampak samo enga), pa ker pac jahanje treniram(ze 3leta) in namesto da bi me podpirala me odvracata od tega... Ne da se jima prilagodit...
Mislim hudo mi je doma. Res hudo zadnje cajte vedno pogosteje pomislim na samomor. Morda se vam zdim res neumna, ampak z besedami se ne da opisat kako mi je doma grozno. Med tednom zivim v tujini(tja hodim v solo) v domu in tam me imajo ljudje res radi in se zelo razumemo.... Samo vedno nastane problem ko pridem v pet. domov....
Enkrat sem recimo ko sta se starsa popolnoma zarotila proti meni in sem se jokala, sta se mi rezala v faco. Potem sta sla od doma in sem naredila samomor naredit. Sedela sem na okenski polici, vendar me je v tistem trenutku prijatelj poklical. Ocitno mi je resil zivljenje. NOBEDEN ne ve da mislim na samomor. Res da me prijatelji podpirajo... samo kaj ko ne pomaga. Pravijo mi posavi se jim po robu. NE FUNKCIONIRA. Pravijo poskusaj jih razumet. NE FUNKCIONIRA. Bodi prijazna do njih. NE FUNKCIONIRA, saj vedno najdejo neki za kaj se splaca skregat. Naredi to kaj ti recejo. NE FUNKCIONIRA neki vedno je za kaj se pslaca kregat. Nisem popolna. TO VEM IN TUDI PRIZNAM. Samo moj starsi pa dejansko mislijo da so popolni!!!

Nic bom koncala! Prosim pomagajte mi ali mi pa vsaj napisite kje v mariboru lahko zaprosim za pomoc!!!

LP
Sandy
odgovor svetovalca::tsj

Re: najmanj 5xdnevno pomislim na samomor

ObjavaNapisal odgovor svetovalca::tsj » 30 Mar 2004 08:02

Pozdravljena Sandy !

Ni tako redko, ko slišim kakšne starše, da hočejo samo dobro, počenjajo pa stvari, ki mejijo na teror, mučenje in še kaj. Predvidevam, da imata tudi tvoja dva starša tebe v bistvu rada, da pa s svojimi zahtevami do tebe ne gresta skladno s tvojim odraščanjem. Praviš celo, da obiskuješ šolo v tujini in da si med tednom z doma. Kako pa vzdržita starša z dejstvom, da te tam ne moreta kontrolirati?

Verjamem, da ti je hudo, saj, karkoli narediš, praviš da za njiju ni v redu. Celo na smrt si že resno pomišljala. No, dobro da te je prijatelj poklical ob pravem času. Torej te tvoj »angel varuh« še ne spusti s tega sveta. Tudi jaz navijam za to, da najdeš s staršema nek kompromis. Pripravljen sem ti celo pomagati. Sprašuješ, na koga v Mariboru se lahko obrneš po pomoč.

Imaš kar več možnosti:

- preko svojega zdravnika lahko (z napotnico) prideš do psihologa ali pedopsihiatra v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca v Mariboru (Vošnjakova ulica, nasproti sodišča), kjer te bodo zagotovo razumeli in ti pomagali »premakniti« starše za kak milimeter.

- lahko se obrneš na mene osebno ali na katerega izmed mojih sodelavcev in sodelavk (psihologi, socialni delavci, pedagogi) na Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše v Mariboru. Nahajamo se na Lavričevi ulici 5 (na Lentu), kdo smo in kaj delamo pa lahko vidiš na naši spletni strani (Svetovalni center Maribor). S težavami odraščajoče mladine in staršev imamo kar precej izkušenj, zato sem optimist.

- lahko pa se obrneš tudi na Center za socialno delo v Mariboru (oz. na pristojni Center za socialno delo, če si iz katere primestne občine), kjer ti bodo tudi zagotovo pomagali, saj so ustanova ki se imajo pravico vtikati v družinske zadeve občanov, če so prizadete pravice ali interesi katerega družinskega člana.

Torej ne obupaj, ampak, kakor si že sklenila, poišči pomoč.

Navijam za tebe in lep pozdrav,
Heliodor Cvetko, psiholog iz Svetovalnega centra v Mariboru.
maya:)::tsj

Re: najmanj 5xdnevno pomislim na samomor

ObjavaNapisal maya:)::tsj » 30 Mar 2004 15:51

eloww!:)en ql pozdravček:))ej,najprej morm priznat,da si glede tega da te imajo starši tako za norca...res boga!!naprimer jaz si sploh ne morem predstavlat kako trpiš!!!kako sploh lako zdržiš??ok,,vem da ne moreš kr zbežat od doma!!......jaz mislim da je najbolje, da se obrneš na nekoga ki ti lahko res pomaga,,npr. kaka svetovalka,kak center,lahko se pa obrneš tudi na prijatelje!!naj te ne bo sram priznati takšnih napak,ker napake ne delaš ti ampak tvoji starši!glede samomora...jaz ti povem samo to,,,,,uživaj življenje kolikor se da,,,saj le enkrat se živi!!!Glej če bi naredila samomor bi vsi drugi trpeli zaradi tebe,,,,nebi jim bilo vseeno če bi jim prijateljica naredila samomor......KOMU PA BI??res nikomi ni vseeno!!NE živi se samo za starše ampak se živi tudi za prijatelje:)aha...še nekaj glede staršov....!Vprašaj jih kaj jim ni prav da delaŠ???zakaj ne moreš imeti normalnega živlejenja??vprašaj zakaj zakaj zakaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Vem da malo že nakladam,ampak tako bo najbolje..da jima boš povedala kaj si misliš in naj se zavedata da trpiš!!!!zato pa si čim prej zagotovi pomoč in uživaj živlejenje kolikor se da!!!!!!Želim ti da bi se stvari obrnile na pozitivno in da bi zaživela življenje normalne najstnice!!:))lepo se mej!!:)chaw,chaw:))maya:)
frik::tsj

Re: najmanj 5xdnevno pomislim na samomor

ObjavaNapisal frik::tsj » 01 Apr 2004 20:49

ej deklina...
nehi mislt na samomor...res...zmano je blo podobn..no glede staršev ne tak zlo sam so bli vseen ful zateženi pa to...
sam jz sm tak nareu...
JZ: "Mami jz grem vn"
ONA: "nikamor ne greš!"
JZ: "adijo"
sm zaklenu vrate pa šou......
pa sm to enih trikrat nareu se en mesec kregu z starci pol so si pa pršl gor da sm se jim upru...
no če ti kej pomaga....

No drgač sm ti pa itak hotu neki druga poveat...lej...ne mislt na samomor...trpim za depresijo in začel se je s temi mislimi na samomor...nesmeš..kr se ti bo ta misu v glavi začela zdet vedn bol logična,všeč ti bo postala...pol pa predn se boš ornk zavedala boš v kurcu...pa se je neoš mogla znebit..res....
Da padeš v depresijo je podobn ljubezni: počas sam kr naenkrat...

tak da res ej...odmisl to..pa se poskus upret starcem če pa to nebo šlo...nevem ej...pogovor se znimi...šit nevem ej...nared neki...karkol naj si mal pridejo gor..sam jz bi se na tvojem mestu ful zdru na nih pa kr šou vn...mislim ko jih jebe..ka ti pa bojo nardil.mislim ka ti lahk nardijo sej ti ne morjo vzet svobode...pa ne priet domov ob devetih pa prit ob dvanajstih...mislim kva..ka bojo nardil?ka? povej mi ka ti lahk nardijo če jih ne upoštevaš..
res povej...
povej mi ka bi blo če se nebi držala ure ko ti jo dajo???
sicer si pa itak stara šele 15 let..počak do 17 pa se pol sekiri kak ti nč ne pustijo..sej za te lete je normaln da ti gnjavjo....

ok...zdrž..pa zapomn si da je lepo žvet....