nohti

Vprašanja na tosemjaz.net.
lumidee::tsj

nohti

ObjavaNapisal lumidee::tsj » 25 Mar 2004 19:50

Imam en problem...Nohti se mi luščijo po plasteh.nekje do sredine nohtov.Pa tudi lomijo se mi.Kljub temu da uporavljam utrjevalec ki mi je vedno koristil- A se je kateri to zgodilo? Kaj lahko nardim? Zmeraj sem imela res lepe nohte zdaj pa se mi kr naprej lomijo, luščijo..v glavnem groza. Veddo ko pomivam posodo dam gor rokavice..in nasplošno ne delam nič takega kar bi nohtom lahko škodilo.
Če mi kdo ve za kakšno sredstvo da bi to pozdravla, ozr za kake lake ki bi pomagali karkoli naj plis napise.

Prosila pa bi kakšno strokovnjakinjo če bi mi lahko pomagala s kakšnim strokovnim nastvetom??
Kaj lahko nardim? Obstaja kakšno zdravilo ki ga lahko dobim v lekarni brez repeta? Obstaja karkoli kar bi popravilo moje nohte?

BTW:Doma imam neka dva laka ki bi naj bila kot neka kura s kalcijem pa se mi zdi da nič kaj ne pomaga.

Prosim za nasvet. Hvala
odgovor svetovalke::tsj

Re: nohti

ObjavaNapisal odgovor svetovalke::tsj » 26 Mar 2004 12:49

Pozdravljena, obiskovalka spletne strani!

Res je čudno, da bi se ti kar naenkrat stanje z nohti tako poslabšalo. Morda je za to kriva slabokrvnost. Izključila ali dokazala bi jo lahko le pri svojem osebnem zdravniku. Če v zadnjem mesecu nisi bila na šolskem sistematičnem pregledu, prosi osebnega zdravnika za kontrolo v laboratoriju. Če bosta dokazala, da si slabokrvna, boš potrebovala le preparat z železom in nekaj reda ter volje. Zdravilo bo potrebno redno jemati in se zavedati, da učinka ni takoj. Veš, na pomlad, ko smo porabili že vse zaloge in ko hrana še ni bogata z vitamini ter minerali, se pri najstnicah včasih zgodi, da nastane slabokrvnost.

Želim ti, da čimprej rešiš problem in da uživaš v pomladi –
mag. Damjana Podkrajšek, dr.med.
specialistka šolske medicine
lumidee::tsj

Re: nohti

ObjavaNapisal lumidee::tsj » 27 Mar 2004 18:28

Najlepša hvala za vaš odgovor. Verjetno sem pozabila omenit da sem stara 20 let tako da nimamo obveznih šolskih pregledov.
Slabokrvna nisem.

Zanima me kaj mi priporočate katere stvari naj več jem? Morda katere viameine ali pa katere snovi v tistih šumečih tabletah? prosim pomagajte!
LUMIDEE::tsj

Re: nohti

ObjavaNapisal LUMIDEE::tsj » 03 Apr 2004 20:29

ZAKAJ NBE DOBIM ODGOVORA:(
odgovor svetovalke::tsj

Re: nohti

ObjavaNapisal odgovor svetovalke::tsj » 05 Apr 2004 13:19

Pozdravljena!

Četudi si že izven obdobja hitre rasti, je še zmerom možno, da si slabokrvna ali pa da imaš samo premajhne zaloge železa.

Hemoglobina je lahko še dovolj, zaloge železa pa so se čez zimo porabile, še posebej, če imaš malo močnejše menstruacije. To ugotovijo v laboratoriju, če narediš preiskavo na železo v serumu. Pred odvzemom moraš biti tešč.

Če se bo res izkazalo, da je to v redu in ni treba jemati preparatov železa, ti svetujem, da v lekarni kupiš vitaminske tablete, pripravljene specialno za ljudi s problematičnimi nohti. Pri tem boš morala biti vztrajna: učinek se bo pokazal šele po nepretrganem 3-mesečnem jemanju kapsul. Veš, noht na roki se obnavlja dva do tri mesece, tisti na nogi pa celo 6 mesecev. Vesela bom sporočila, da je tvoj problem obvladan.

Lepo te pozdravljam -
mag. Damjana Podkrajšek, dr.med.
specialistka šolske medicine