majhna rast

Vprašanja na tosemjaz.net.
tamala::tsj

majhna rast

ObjavaNapisal tamala::tsj » 06 Dec 2002 19:27

Pozdravljeni! Imam problem. Stara sem 14 let in velika komaj 158cm. To me moti saj bi rada bila malo večja. Moja starša sta veliko večja od mene. Do šestega razreda sem bila bolj velika, sedaj pa sem že skoraj najmanjša v razredu. Zanima me do katerega leta starosti rastejo punce in če je še možnost da bom kdaj malo večja? Hvala za odgovor!
ANJA::tsj

Re: majhna rast

ObjavaNapisal ANJA::tsj » 10 Dec 2002 14:25

Še boš rasla do svojega 18 rojstnega dne.Ker so tudi drugi prišli v puberteto bodo začeli tudi oni rasti. Ampak ne skrbi sigurno boš še rasla.
odgovor zdravnice::tsj

Re: majhna rast

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 11 Dec 2002 09:33

Tamala

Če si bila med največjimi v razredu do šestega razreda, to kaže na zgodnji začetek s puberteto povzročene hitre rasti. Kdor začne prej rasti kot ostali, navadno tudi prej preneha, kar se je očitno zgodilo tebi. Sprva je kazalo, da boš med največjimi, zdaj te vsi po vrsti prehitevajo. Dekleta najhitreje rastejo v zadnjem letu pred prvo menstruacijo. Povprečna deklica v Sloveniji jo dobi v starosti 12 let in pol, torej največ zraste v starosti od 11 in pol do dvanajst in pol. Po 16.letu večina deklic ne raste več.

Svetujem ti, da se čimprej oglasiš pri svojem osebnem zdravniku. Pogledal bo tvojo rastno krivuljo, povprašal po mensrtuaciji in višini tvojih staršev in se pogovoril s teboj. Če bo ugotovil, da je telesno vse ok in da se ne da nič narediti, imaš še vedno dve možnosti: skrbeti za zdrav način življenja (to pomeni: dovolj spanja, gibanja-tudi na svežem zdraku, zdravo in redno prehranjevanje), potem pa še nekaj: odkriti v sebi vse, kar je dobro, tisto, na kar si ponosna. Nič usodnega, če nisi dosegla svojih ciljev po višini. Gotovo imaš cel kup lastnosti, na katere si ponosna. In če želiš, lahko v sebi še marsikaj izboljšaš. To je vredno več kot zgolj višina. Uspelo ti bo. Lep pozdrav.

mag. Damjana Podkrajšek, dr. med.
specialistka šolske medicine