Rast

Vprašanja na tosemjaz.net.
Curtis88::tsj

Rast

ObjavaNapisal Curtis88::tsj » 04 Dec 2002 17:27

Sem 18 let star star najstnik z "malim" problemom. Kot že rečeno sem star 18 let, vendar sem visok le 163 cm. Sem popolnoma zdrav in se že 10 let ukvarjam s športom. Slišal sem da obstajajo zdravila (hormoni) ki pospešijo rat. Zanimajo me tudi stranski učiniki. Je možno narediti še kaj drugega poleg zdravil za povečanje telesne višine? Zahvaljujem se Vam za odgovor!

Lep pozdrav!

Curtis88
odgovor zdravnice::tsj

Re: Rast

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 05 Dec 2002 15:49

Pozdravljen!

Hormon, o katerem govoriš, je rastni hormon. Uporabljajo ga kot terapijo pri mladostnikih, pri katerih se ugotovi, da tega hormona v telesu primanjkuje. Njegov učinek na rast je možen samo, dokler so rastne špranje v kosteh (to je hrustančni del kosti, kjer kost med puberteto raste) še odprte. Po končani rastni dobi terapija z njim ni več možna. Ker lahko to terapijo izvajajo le posebej specializirani pediatri, je varna in nima stranskih učinkov.

Povprečen najstnik ima pri 18 letih že svojo končno telesno
višino.

Če pri tebi doslej ni bilo ugotovljen vzrok nižje rasti, bi bilo vseeno morda smiselno ugotoviti, če so kosti še v rastni fazi. Res gre za majhno verjetnost, da bi ti lahko pomagali, a nikoli ne veš. Pridobiti boš moral podatke o tvoji telesni rasti med puberteto (tam, kjer si bil na sistematičnih šolskih pregledih) in z njimi stopiti do svojega osebnega zdravnika. Ne odlašaj, poskusi.

Zelo verjetno je, da si se s svojo telesno višino sprijaznil in si v 10 letih športnega udejstvovanja utrdil in lepo oblikoval svoje telo. Pa ne le to. Povečal si si tudi svojo samozavest. In ugotovil, da ni vse v telesni višini. Delaj na tem še naprej in verjemi vase. Želim ti veliko lepega v življenju.

mag. Damjana Podkrajšek, dr. med.
specialistka šolske medicine