Problemi s prehrano

Vprašanja na tosemjaz.net.
kokica::tsj

Problemi s prehrano

ObjavaNapisal kokica::tsj » 01 Dec 2002 19:32

Imam probleme s prehrano, nikakor ne morem nehati jesti. Vedno končam na starnišču in se silim da hrano izbruham. Staršem tega ne morem povedati, saj sta prav ona dva kriva za vse to. Vedno me silita naj jem in mi nikoli ne verjameta da sem že kar koli prej pojedla, vedno moram pred njima jesti čeprav sploh nisem lačna. Prosim pomagajte mi, rada bi nehala bruhati a se ne znam ustaviti.
Peri::tsj

Re: Problemi s prehrano

ObjavaNapisal Peri::tsj » 02 Dec 2002 15:04

Si prepričana, da sta ravno starša, ki te silitav prenajedanje in bruhanje? Si želiš biti suha? Te je strah debelosti? So to mogoče stvari, ki te najbolj silijo k bruhanju.

Skoraj prepričana sem, da te starši morda sedaj res silijo s hrano, vendar to zato, ker se bojijo zate. Po vsej verjetnosti si z bruhanjem veliko izgubila na teži, morda celo izgledaš anoreksično. Ne vem.

Napiši, če sem kaj od tega zadela. Vsekakor tvoje početje ni zdravo in po mojem je za tem še marsikaj drugega. Kako dolgo pa že bruhaš?

Poskusi se kontrolirati. Imej pred očmi, da je bruhanje zelo nevarni, da ti lahko izpadejo zobje (zaradi kisline), ravno tako lahko dobiš rano na želodcu, pretrgan požiralnik itd. Mislim, da si tega ne želiš. Potrudi se, predvsem pa sprejmi samo sebe. Bojim pa se, da boš staršem to morala povedati, ker imam občutek, da drugače siljenja ne bo konec.
odgovor svetovalke::tsj

Re: Problemi s prehrano

ObjavaNapisal odgovor svetovalke::tsj » 05 Dec 2002 15:46

Pozdravljena deklica z nazivom "Kokica"!

Oglasila si se z motnjami hranjenja, ki se imenuje bulimija in potrebuješ strokovno pomoč za zdravljenje.

Res tovrstne težave izvirajo iz globjih vzrokov določenih načinov čustvenih odnosov v ožji družini. Toda to vsekakor ne pomeni, da sta starša klasična krivca za Tvoje težave, ker je bilo za nastanek takšnega stanja prisotnih več dejavnikov. Če te starša silita jesti, delata to iz skrbi zate, ker pač mislita, da je to v tem trenutku najboljše kar zmoreta in znata. Za začetek odmisli vsako misel na "krivdo" staršev in zberi voljo za pogovor z njima. Vsak je v svojem svetu in prepričan v svoj prav. Tvoja bolezen pa gre svojo pot.

Večinoma se je težko pogovoriti, zlasti načeti tovrstno temo, toda vztrajaj.Izberi trenutek, ko misliš da imata čas, prosi naj si vzameta malo predaha od dela in Te poslušata. Ne začenjaj z obtožbo njune krivde temveč preprosto povej, da imaš težave s hrano, bruhaš, ne moreš nehati jesti, se brezuspešno trudiš za izboljšanje in je tudi Tebi težko govoriti o svojih težavah, vendar tokrat želiš malo zase. Povej kar zmoreš in na kakršenkoli način. Nič hudega, če jočeš zraven, premagaj odpore, saj gre zate. Pričakuješ lahko presenečenje, odklanjanje pogovora, izgovor na pomanjkanje časa in odložitev pogovora. Če ne moreta takrat, vprašaj, kdaj bi se pogovorili, saj je vam vsem težko. Vedi, da kljub morebitni burni reakciji, bosta v sebi le začela razmišljati in počasi se bodo stvari začele premikati. Mogoče bosta pa sprejela in pokazala željo za nadaljevanje začetega. Če ne takoj, pa vsaj čez čas.
Predvsem govori o svojih težavah in se ne spuščaj v obtoževanje kako in kaj, saj še sama ne veš vzroke. Enostavno prosi za pomoč in pojdite skupaj na posvet k strokovni osebi: šolski zdravnik, šolski svetovalni delavec.

Vedi, da pšotrebuješ zdravljenje in ga ne moreš izvajati sama brez staršev. Ne zaradi soglasja ali dovoljenja temveč zato, ker proces zdravljenja praviloma vključuje starše.

Lahko si preberete knjigi:
Andreja Švab: Ko hrana ni več samo hrana
dr. Sanja Rozman: Peklenska gugalnica

Predvsem poišči pomoč!
Lepo Te pozdravljam
Darinka Mihelak, socialna delavka
ANJA::tsj

Re: Problemi s prehrano

ObjavaNapisal ANJA::tsj » 10 Dec 2002 14:29

Pogovori se s starši in jim povej da boš pojedla toliko kolikor ti bo pasalo in da te ne silita da ti veš kdaj ti je dosti in kdaj ni.