gube

Vprašanja na tosemjaz.net.
teja::tsj

gube

ObjavaNapisal teja::tsj » 01 Dec 2002 12:03

hi!
mene pa zanima, kako se znebiš brazgotin na obrazu, ki so nastale z vodenimi kozami ali mozolji? teh brazgotin imam veliko, še posebej na čelu. pa tud to, ko sem bla mlajša sem gubala čelo. kako se znebiš nagubanega čela, al pa vsaj mal zmanjšaš gube, da ne zgleda grdo. hvala za odgovore!
Lp teja
odgovor dermatologinje::tsj

Re: gube

ObjavaNapisal odgovor dermatologinje::tsj » 04 Dec 2002 08:47

Spoštovana Teja,

ker ne navajate nobenih podatkov o starosti, podrobnejših podatkov o stanju kože glede aken (še prisotne vnetne spremembe, dosedanja in trenutna uporaba kozmetike ali zdravil za zdravljenje, dosedanji rezultati zdravljenja ipd.) bom odgovorila zelo na splošno:

MOZOLJI:
 Blage brazgotine se postopoma zgladijo ob dolgotrajni redni uporabi luščilnih sredstev, ki jih sicer uporabljamo za zdravljenje aken, na bolj izražene (globoke) brazgotine pa žal nimajo učinka. V poštev pride pravi kemični peeling, ki pa se v Sloveniji trenutno pod dermatološkim nadzorom praktično ne izvaja.
 Izjemoma je pri zelo izraženih brazgotinah mogoče tudi kirurško zdravljenje z dermoabrazijo (izvajajo nekateri kirurgi plastiki, večinoma pri samoplačnikih).
 Izbočene brazgotine dermatologi zdravimo včasih z injiciranjem zdravila v same brazgotine.

GUBE NA ČELU:
 Gube zaradi mimike obraza v svetu preprečujejo in (prehodno) odpravljajo z omrtvičenjem odgovornih kožnih živcev z botulinos toksinom. Postopek je trenutno v tujini pravi hit v igralskih krogih in pri popularnih osebah. Učinek omrtvičenja drži 3-največ 6 mesecev, zato je postopek injiciranja dokaj dragega zdravila potrebno ponavljati. V Sloveniji za dermatološko rabo botulinus toksin ni registriran (na stroške zdravstvenega zavarovanja ga lahko uporabljajo le nevrologi), vendar se ponekod že uporablja za zdravljenje hiperhidroze in bo verjetno zaradi velike popularnosti (in dobrih zaslužkov) kmalu na seznamu rednih postopkov v različnih samoplačniških ambulantah kirurgov plastikov, dermatologov ipd.

Načeloma gub na čelu ne zdravimo z injiciranjem kolagenov in sorodnih sintetičnih snovi, ki se uporabljajo z različnimi uspehi pri popravljanju ustnic, odpravljanju gub okrog ust ipd. Tudi lasersko glajenje gub je na čelnem predelu manj primerna metoda.
 Šele napredovale gube so lahko predmet različnih krurških tehnik (»lifting«, dermoabrazija), ki jih izvajajo kirurgi plastiki.

 Na koncu naj te opozorim na ukrepe preprečevanja stopnjevanja gub:
- izogibanje stalne intenzivne mimike (gubanje, mršenje), kolikor je to v moči posameznika,
- redna nega kože z njej ustreznimi sredstvi, predvsem pa zaščita pred delovanjem ultravijoličnega sevanja sonca (zaščitni preparati, pokrivalo, senca) in odpoved uporabe solarija.

Lep pozdrav!
Ana Pilih, dr.med., specialistka dermatovenerologije