oče

Vprašanja na tosemjaz.net.
zaskrbljena::tsj

oče

ObjavaNapisal zaskrbljena::tsj » 30 Nov 2002 20:16

moja prijateljica ima probleme s svojim očetom. kar naprej ji teži da če se ne bo bolj učila da se bo odseliv in da je nebo več priznal za svojo. ampak fora je u tem da se ona se preveč uči vedno kadar jo pokličemmi reče da se uči in tudi vrjamem ji ker vem da se. sedaj pa so nastopile se večje težave ima dve graji pri matematiki in kemiji,ampak ona zna ta dva predmeta ker sem se na lastne oči prepričala da ga zna ker sem jo spraševala in tudi inštrukcije ima pri meni za matematiko. zelo se bojim kaj bo oče naredil z njo ker je res strog do nje. najhuje pri vsem tem pa je da je bil njen oče odličnjak v osnovni in srednji soli in sedaj misli da mora biti tudi ona. dokler ne bo popravila ocen ne sme iz hiše in tudi prijateljice ne smemo k njej več kot za 20 minut. zeloooooooo zeloooooo sem zaskrbljena zaradi tega in se zelo bojim kaj bo z mojo orijateljico prosim za cimprejsni odgovor ker ne manka malo pa bo naredila samomor helppppppppp please!!!!!!!!
odgovor svetovalca::tsj

Re: oče

ObjavaNapisal odgovor svetovalca::tsj » 09 Dec 2002 12:49

Draga zaskrbljena!

Vsekakor ni prav, če starši postavljajo neupravičene zahteve do svojega otroka. Včasih postavljajo takšne zahteve, ki presegajo otrokove zmožnosti. Dogaja se tudi, da skušajo starši preko svojega otroka uresničevati svoje neuresničene želje. Tudi ni prav, če starši pričakujejo in zahtevajo od svojega otroka, da je ravno takšen, kot so oni sami, da dosega enak učni uspeh, da se izšola za enak poklic, da bo imel enak način življenja, kot ga imajo sami ipd. Spoštovati je potrebno svojega otroka kot enkratno in neponovljivo osebnost, ne pa zahtevati, da je otrok kopija svojega starša.

Tvoja prijateljica je dejansko v hudi stiski, vprašanje pa je, če jo bo zmožna sama razrešiti in urediti odnos s svojim očetom. Pišeš, da se tvoja prijateljica kar naprej uči, vendar to ni pravo učenje, je le sedenje ob zvezkih in knjigah, rezultata pa ni pravega, saj ima kar dve graji. Svoj čas mora učenec oziroma dijak ustrezno organizirati in razporediti - od učenja in izpoljnjevanja drugih šolskih obveznosti, preko izpolnjevanja domačih obveznosti, do ustreznega preživljanja prostega časa in zadovoljevanja svojih različnih interesov in konjičkov.

Še posebno hudo napako dela prijateljičin oče s svojimi grožnjami, da jo bo v primeru njene učne neuspešnosti zapustil in da je ne bo več priznal za svojega otroka. Takšen pritisk tvoja prijateljica še posebno težko doživlja, saj ji ruši možnost zadovoljevanja dveh osnovnih človekovih potreb – potrebo po varnosti in doživljanje ljubezni staršev.

Pomagaj svoji prijateljici tako, da se z njo pogovoriš in ji svetuješ, da se nujno zaupa šolski socialni delavki oz. šolski psihologinji. Ta mora spoznati njene stiske in povabiti na razgovor njenega očeta oziroma oba njena starša. Zaradi dveh graj se bosta prijateljičina starša najverjetneje odzvala vabilu, saj ju lahko šolska svetovalna delavka povabi na razgovor zaradi negativnih ocen njune hčerke, preko razgovora o izboljševanju učnega uspeha pa se bo šolska svetovalna delavka s starši pogovorila o problemih, ki mučijo tvojo prijateljico.

V upanju, da boš uspela svojo prijateljico nagovoriti za obisk pri šolski svetovalni delavki, te lepo pozdravljam!

Brane But, univ. dipl. psih.
ANJA::tsj

Re: oče

ObjavaNapisal ANJA::tsj » 10 Dec 2002 17:16

Naj se en večer na samem pogovori z očetom da naj je ne sili k učenju saj sama ve kdaj je dosti in kdaj ni(naj to lepo z mirnim glasom pove). Povej ji da mu naj pove da se mora družiti tudi s prijateljicami Da se lahko malo odmakne od učenja in da bo potem spet šla naprej učit(človek se mora vsakih 45 spočit).