teža

Vprašanja na tosemjaz.net.
pikica::tsj

teža

ObjavaNapisal pikica::tsj » 29 Nov 2002 08:38

bilo je v četrtem razredu, ko sem dobila prvo menstruacijo, ki je bila zelo boleča. sla sem k ginekologu, ki mi je predpisal hormonske tablete, ki so pospešile delovanje mojih hormonov. imela sem veliko potrebo po hrani. zato sem se strašansko zredila. danes pa merim 165 cm in sem težka 65 kilogramov- moja telesna teža se veča. kako bi lahko odpravila odvečne kilograme. to me muči že štiri leta.
odgovor svetovalke::tsj

Re: teža

ObjavaNapisal odgovor svetovalke::tsj » 05 Dec 2002 15:29

Pozdravljena Pikica,
Ob branju tvojega pisma mi je bilo kar hudo ob misli, kako zgodaj si začela doživljati težave povečane potrebe po hrani. S predpisom hormonskih tablet v Tvoji starosti je zdravnik že vedel kaj dela, zato se v to ne bi spuščala niti razlagala mnenja o tem. Treba je upoštevati sedanje stanje povezano s časom trajanja motenj. Hormonska zdravla res včasih povzročijo povečanje telesne teže, o čemer se je potrebno pogovoriti z zdravnikom. Ne bi želela preuranjeno določati ali gre pri Tebi za motnjo hranjenja kot obliko zasvojenosti ali so še kakšni drugi vzroki, n. pr. zdravstveni. Kako se je sedaj z menstruacijo, hormonsko stanje v razvojnih letih še ni uravnoteženo.

Razumem tvojo željo po zmanjševanju telesne teže in verjetno si že marsikaj poskusila v ta namen. Vedi, da zgolj shujševalna dieta ni dovolj, zlasti ne vsaka, ki jo hvalijo. Običajno temeljijo na enostranski prehrani, ki zlasti mlademu telesu v razvoju ne dajo dovolj potrebnih snovi. Posledica je kratkotrajna izguba telesne teže.

Eno osnovnih možnosti vidim v pogovoru z mamo ali nekom v družini ter posvet pri šolskem zdravniku o zdravstvenem stanju. Malce slutim, da Ti ta predlog ne bo najbolj všeč vendar verjemi, da je potrebno. Če je sicer z zdravjem vse v redu, potem boš potrebovala pomoč doma , spremembo vrste prehrane, način organiziranja življenja in vzpodbudo.

Predlagam, da z mamo prebereta knjigo Mihael Montignac: Jem, torej hujšam in upoštevaš vsaj osnovna navodila, po čemer boš postopno in zdravo regulirala telesno težo. K temu sodi še discipliniran način prehranjevanja in rednega hranjenja, kar vse boš našla v knjigi. Verjetno zaradi šole ne boš mogla vsega natančno upoštevati, a se da z ustreznim prilagajanjem tudi uspešno rešiti.

V kolikor so težave drugačnega, psihološkega značaja, je vzrok zanje v ranjeni osebnosti iz preteklosti, za katero je potrebno poiskati tovrstno strokovno pomoč. Za lažjo oceno bi potrebovala več opisa Tvojih težav.

Lepo Te pozdravlja Darinka Mihelak, socialna delavka
ANJA::tsj

Re: teža

ObjavaNapisal ANJA::tsj » 10 Dec 2002 14:05

Gibaj se hodi v fitnes. Nejej po sedmi uri. Ne jej po malo.