prehitri izliv

Vprašanja na tosemjaz.net.
zaskrbljen::tsj

prehitri izliv

ObjavaNapisal zaskrbljen::tsj » 29 Nov 2002 08:35

Ko imam spolne odnose mi zmeraj prehitro pride. Poskušal sem že vse mogoče stvari:med spolnim odnosom sem razmišljal o šoli, o testih, tako da nisem bil čisto pri stvari, a vseeno mi prehitro pride in ni pravega užitka. Kaj naj naredim?
odgovor svetovalca::tsj

Re: prehitri izliv

ObjavaNapisal odgovor svetovalca::tsj » 02 Dec 2002 13:57

Dragi “zaskrbljen”!

Pri prezgodnji ejakulaciji (ejakulatio praecox) gre za prehiter izliv semena. Moški ejakulira, ne da bi to hotel, ker ne zmore hotno nadzorovati ejakulatornega refleksa. O prezgodnji ejakulaciji govorimo tedaj, ko moški doseže orgazem in ejakulira tako hitro, da nista niti on niti njegova partnerka zadovoljna. V najhujši obliki te motnje moški ejakulira, še preden uspe vtakniti spolni ud v nožnico (ejakulatio ante portas). Praviloma se moški s prezgodnjo ejakulacijo prehitro vzburi (v primerjavi s partnerko) in vzburjenje tudi hitro konča z ejakulacijo. Prezgodnja ejakulacija je po nekaterih podatkih najpogostejša spolna motnja moških.

Bolj redko je ta motnja organsko pogojena, najpogosteje so vzroki psihološke narave, ki izvirajo iz moškega samega, pa tudi iz njegove partnerke oziroma njunega medsebojnega odnosa.

V mladostniških letih je prezgodnja ejakulacija precej pogosta motnja, ki je povzročena zaradi močnega spolnega nagona oziroma spolnih potreb ob manjši osebnostni zrelosti in izkušenosti. Ta motnja, ko se pojavlja v mladostniških letih, je praviloma prehodne narave.

Toliko zelo na kratko o prezgodnjem izlivu semena. Priporočam pa ti, da si poiščeš literaturo, kjer si boš o tej motnji lahko več prebral in našel nasvete za premagovanje svojih težav. V knjižnicah boš našel med drugimi tudi naslednja dela:
- Marjan Košiček - Moški v škripcih, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1989
- Stephen T. Chang - Tao ljubavi, Jovan Timotijevič, Beograd
- Sarah Brever - Rad imam seks, DZS Ljubljana, 1999

Brane But, univ. dipl. psih.