Starši

Vprašanja na tosemjaz.net.
Peggy::tsj

Starši

ObjavaNapisal Peggy::tsj » 28 Nov 2002 21:08

Moj problem so starši. Moj oče se skoraj vsak večer napije v gostilni. Ko pride domov, se z mamo vedno skregata.Jaz se zaprem v svojo sobo in jočem. To oče seveda ve, ampak se ne poboljša. Včasih tudi pretepa mamo in mene. Bojim se vsakega večera, ko se vrne domov. Ne vem, kaj naj storim. Sosedje vedno kličejo policijo, a mama zaradi strahu vedno ščiti očeta. Tako nikoli nihče ne ukrepa. Prosim vas za čimprejšnji odgovor.
odgovor zdravnice::tsj

Re: Starši

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 03 Dec 2002 09:23

Draga Peggy

Razmere doma, kot jih opisuješ, zahtevajo predvsem ukrepanje s strani tvojih staršev. Vem, da si ob vsem dogajanju močno prizadeta ravno ti.

Nisi povedala, koliko si stara. Čeprav ne moreš prevzemati odgovornosti svojih staršev, pa se z njima odkrito pogovori. Prvič, ko bo oče popolnoma trezen in ko z mamo ne bosta skregana, jima predlagaj pogovor. Jasno in odktiro jima povej, da ti je hudo in te skrbi za njiju in zase. Povej jima, da se v prepirih in pijančevanju ne počutiš dobro. Prosi ju, da poiščeta pomoč, najbolje pri osebnem zdravniku, saj bo oče verjetno
potreboval zdravljenje, v katerem bo morala sodelovati tudi mama.

Tudi ti se lahko obrneš na tvojega zdravnika, lahko tudi na socialnega delavca v šoli.

Če ne moreš začeti s pogovorom, draga Peggy, jima lahko napišeš tudi pismo - v vsakem primeru jima jasno povej o tvojem počutju in, da si želiš urejene razmere, v katerih se boste vsi dobro počutili.

Srečno, za več informacij lahko tudi pokličeš na št.
03 42 51 202.

Nuša Konec Juričič, dr. med.
specialistka socialne medicine