pomagajte mi!!!

Vprašanja na tosemjaz.net.
ana::tsj

pomagajte mi!!!

ObjavaNapisal ana::tsj » 28 Nov 2002 15:08

sem 18 letna punca in ne vem vec kako naj še naprej!doma imam zelo velike problem,živim zraven mame in stare mame,imam se sestro in tri brate.V mamo sploh nimam vec zaupanja,karkoli ji povem(glede fanta,šole)gre takoj povedat stari mami,za kar me stara mama zacenja zmerjat za kurbo,da fantu samo v hlace gledam,ce kdaj grem proti večeru ven,recimo ob 6ih sem ze kurba,prasica...Velikokrat se prejočem in sama sebe uničujem,ker enostavno ne morem več zdržat,najrajši bi takoj umrla!v šoli sem zelo popustila,tudi s fantu se kr naprej kregava!Najbolj hudo pa mi je da zmeraj ko pridem domov se al mama ali stara mama dereta na mene in me imata obe za kurbo kar sploh nisem!!Mama se je že velikokrat skregala tudi z bratu,saj mu kar naprej tečnari!!Vsak dan poslušam to kreganje,res ne vem več kaj naj naredim,če bo šlo še tako naprej bom naredila samomor!Prosim če mi svetujete kako in kaj naj naredim,ker bi rada v življenju vsaj enkrat bila srecna,brez kreganja in zmerjanja!!!!
Tadej.::tsj

Re: pomagajte mi!!!

ObjavaNapisal Tadej.::tsj » 29 Nov 2002 00:28

Mama in babica te imasta 100% radi, to govorita iz podzavesti-moje izkušnje, sem prepriičan. Stari pregovor pravi-PAMETNEJŠI ODNEHA! Ko se bosta babica in mama skregali, pol idi nekam vstran in se ne vtikuj v zadeve, ki jih imajo tvoji nadrejeni. Naj se sami kregata, brez tebe. Zakaj te zmerjata. To je po moje, ker nista zadovoljnio s tabo. Mami in babici včasih pomagaj (jima posvečas premalo časa), naprimer, pri kuhanju, pospravljanju in verjemi mi, da boste prej al slej našli skupno besedo. Posveti tudi nekaj časa zanju, saj ti kljub žaljivkam dajeta nekaj lepega-dajeta ti streho nad glavo, mama ti je dala življenje, kljub temu te imasta radi, čeprav tega ne znata pokazati... Bodi hvaležna za to, kar imaš in se potrudi, da bo volj sit in koza cela.

Verjemi pa, da za dežjem vedno posije sonca- moje izkušnje, 10*x preiskušeno. :)

LP
Tadej
Peri::tsj

Re: pomagajte mi!!!

ObjavaNapisal Peri::tsj » 29 Nov 2002 10:07

Draga Ana!

Ne vem, če bo kaj pomagalo, a vseeno ti povem. Skušam te razumeti. Zavedam se kako to zelo boli. Mene doma niso zmerjali za kurbo sem bila pa zato kaj druga. Bila sem in sem še gad, ki ga je vzredila moja mama. Velikokrat sem tudi slišala, da bi mama raje imela sina kot hči. Ne morem pamagati, ker sem pač to kot sem. Počutim se krivo, ker sem zapadla v bolestno hujšanje, za vse se počutim krivo.

Prepričana sem, da imaš tudi ti kdaj podobne občutke. Občutke, da si ničvredna, da sovražiš že sama sebe in podobno. Ti je kaj blizu? Vsaj malo? Napisala si, da sama sebe že uničuješ? Kako? Se režeš, stradaš, prenažiraš in bruhaš, samo prenažiraš, zlorabljaš tablete,... Vedi, da nič ne pomaga. Samo še bolj boli. Najhuje je, da to počneš sebe, starši pa to opazijo šele, ko jih na spremembe našega vedenja opozorijo drugi.

Samomor ni rešitev. Prepričana sem, da obstajajo ljudje, ki te imajo radi. Doma verjetno ne boš ostala celo življenje. Zaposlila se boš in imela svojo družino. Vem, da boš rekla, da je do tja še daleč, vendra videla boš, da bo še prehitro minilo. Ne morem ti drugega reči, da potrpi. Žslitve poskušaj jemati z drugačnega kota. Nisi kriva, da je babica tako zelo zastarela. Sama dobro veš, da nisi kurba in podobne reči. Poskusi si večkrat povedat, da si lepa, prijazna, pametna, poštena, in še verjetno kaj. Ne dovoli si, da bodo žalitve prevladale v tvoji lepi glavici, ne dovoli si, da te bodo uničile. Bodi močna in jih premagaj. Videla boš, da boš na stvari nato gledala povsem z drugačnega zornega kota. Besede te ne bodo tako prizadele. Vem, da je v teoriji to lahko. Zdaj je to treba prenesti samo v prakso. Zavedaj se, da ni lahko vendar se da.

Pot iz tega je trnjava, vendar pot je. Bodi bojevnice in presekaj vso to trnje!

Peri
Barbara::tsj

Re: pomagajte mi!!!

ObjavaNapisal Barbara::tsj » 29 Nov 2002 13:40

Oj Ana!

Dej se probi pogovorit z mamo in staro mamo. Probi jima razložt, da je to ful grozno, če te zmerjata z kurbo in prasico. Ker to je res neki zelo groznga in skori nerazumljivga nam, ki ne vemo kako je to. In reč jima, da si dost stara, da bi te mogli spoštovat! Ker si tega vredna.

Fantu pa tut povej pa razlož vse. Sej te bo razumel!

Srečno, Barbara
Tadej.::tsj

Re: pomagajte mi!!!

ObjavaNapisal Tadej.::tsj » 29 Nov 2002 14:44

Strnjam pa se še, da nisi sama kriva za te besede, ki jih dobivaš od mama in babice.
Tudi onidve sta krivi za to, zato bi bil mogoče res potreben pogovor, če bi to biolo možno izvesti, amapak vsaj nekaj od tistega, kar sem napisal verjetno drži. Vsak naj prevzame svoj del krivde!

LP
odgovor svetovalca::tsj

Re: pomagajte mi!!!

ObjavaNapisal odgovor svetovalca::tsj » 02 Dec 2002 13:38

Draga Ana!
Na prvi pogled bi bilo treba samo zamenjati tvojo mamo in staro mamo pa bi bilo vse v tvojem življenju v najlepšem redu. Na žalost bi bilo to preveč enostavno.

Sprijazni se. Obe - mama in stara mama - bosta ostali enaki kot doslej. Verjetno niti ne vesta, da te prizadeneta, kadar te poskušata na tak način opozoriti na možne zmote in stranpoti v življenju. Nikakor pa to ni edini problem, ki ga imaš.

Popustila si v šoli, s fantom se ne razumeš, misliš na samomor. Ne verjamem, da je tako samo zaradi kreganja doma. Kako je s tvojo samozavestjo? Kaj si misliš o sebi? Če si zadovoljna s seboj ti zlonamerne besede ne bodo prišle do živega. Postani torej bolj zadovoljna. Kako? Tako da vložiš več napora v šolski uspeh in da se s fantom pogovoriš in mu odkrito poveš kaj si želiš v odnosu. Ko boš bolj uspešna v šoli (pa mogoče še v kaki obšolski dejavnosti, ki te veseli), in ko se boš bolje razumela s fantom, boš tudi lažje prenašala pritiske, ki jih doživljaš drugod. Tudi prijatelji in prijateljice lahko s pogovorom in nasveti pomagajo iz vsakdanjih stisk. Poišči jih.

Doma mami in stari mami poskušaj razložiti, da te njune pripombe in žaljivke prizadenejo in da te bolijo. Poišči zaveznike v sestri ali bratih. Pogovorite se. Če ti prvič ne uspe poskusi še večkrat. Bodi vztrajna. In ne obupaj.

Pozdrav, Iztok Lešer, dr.med., specialist psihiatrije
Natalija::tsj

Re: pomagajte mi!!!

ObjavaNapisal Natalija::tsj » 07 Dec 2002 17:00

Jaz imam podobne izkušnje kot ti, Ana. S tem da je bilo vmes še fizično nasilje mojega očeta. Stara sem 17. Večkrat sem pomislila na samomor in že 2x sem se hotela odseliti, vendar mi ni uspelo. Nekako pa imam občutek, da je najhujše mimo. Ker sem začela na vso stvar gledati iz drugačne perspektive. Na starše (oz na kogarkoli ki mi povzroči krivico) ne gledam več kot na sovražnike, temveč kot na žrtve nekega sistema v katerem so bili napačno vzgojeni. Če samo pomisliš.. ali imata tvoja mati in stara mati lepo življenje ? Verjetno ne, če se kar naprej dereta nad nekom. Tako se verjetno obnašata zato da sprostita slabo energijo, ki se je nad njima zgodila prek njunih staršev. Ali pa ker ju je strah, morda iz maščevanja.. vse se verjetno odvija podzavestno.